Коме сметају инвестиције и нова радна мјеста?

"Занима ме да ли су страначке воље важније од двије стотине нових радних мјеста?! Да ли неке моје бивше партијске колеге не могу да прихвате успјех неког другог и добробит људи овог краја", пита предсједник ОО СПС Теслић.

Република Српска 04.09.2022 | 17:28
Коме сметају инвестиције и нова радна мјеста?

Да се економски развој Републике Српске често кочи и онемогућава зарад личних и страначких интереса доказ је битка који води годинама Драгутин Шкребић из Теслића. Он је, 1997. године, основао компанију која се бави производњом обуће.

"Као и сваки почетак, и овај је био тежак па је, по самом оснивању, компанија запошљавала тек 25 радника у изнајмљеном простору. Данас запошљавамо око 800 радника, који дневно произведу до 2000 комада горњих дијелова обуће и комплетно заврше 500 пари обуће у модерно опремљеном простору уз помоћ савремене технологије", каже Драгутин Шкребић, предсједник ОО СПС Теслић и власник компаније „Шкребић компани ДОО“.

Сви производи ове фирме раде се искључиво за извоз, што је у данашње вријеме у Републици Српској права ријеткост. Ипак, и овдје је политика умијешала прсте.

"Проблеми су почели када сам се, због недостатка квалификоване радне снаге, одлучио за ширење компаније у друге, сусједне општине. Прије тачно годину дана започео сам преговоре са Општином Станари о куповини земљишта и изградњи нове пословне хале. Земљиште је одабрано, конкурси расписани, а више од 200 жена се пријавило за рад у новој фабрици. Организована је и обука и презентација у фабрици у Теслићу, гдје је одмах почео да ради знатан број радника који тамо раде до данас", прича Шкребић.

Ипак, ништа није ишло глатко, како се на први поглед чинило. Наиме, уз сву подршку и жељу локалне управе у Станарима, готово преко ноћи земљиште на којем је требало да се гради фабрика више није било доступно, него је продато другом лицу.

Након тога и друга и трећа локација више нису биле доступне.

"Због немогућности рјешења проблема са земљиштем, морали смо одустати од реализације пројекта и отварања двије стотине нових радних мјеста у младој и малој општини Станари", додаје Драгутин.

Шкребић, ипак, није одустао, па почетком ове године почиње са реализацијом истог пројекта, али у селу Бољанић, град Добој.

Градња тече по плану али уз сталне "потешкоће": прикључак струје, ванредни изласци инспекције на градилиште...

"Погон ће, ипак, с производњом кренути ове јесени", истиче власник компаније.

Шкребић не крије да је и сам активан у политици већ 30 година, да је предсједник ОО СПС Теслић, у једном мандату био је посланик у НСРС, директор инспектората РС, па сада поставља питање да ли су његови политички избори сметња за нове инвестиције?!

"Занима ме да ли су страначке воље важније од двије стотине нових радних мјеста?! Да ли неке моје бивше партијске колеге не могу да прихвате успјех неког другог и добробит људи овог краја", пита предсједник ОО СПС Теслић.

Он сматра да се управо партија, која опструише привредни раст у овом крају, усуђује да повлачи јефтине политичке потезе који су искључиво на штету грађана Станара и Добоја.

Шкребић истиче да је пред њим рад и ангажовање, а то увијек има подршку за разлику од смицалица којима се појединци служе.

"Никада нисам обмануо Општину Станари, како су то представили исти они који блокирају моје пројекте, а бивше су ми партијске колеге. Општина је понудила земљиште за градњу, понудили су и подстицаје за запошљавање, потом је расписана анкета о заинтересованости грађана за посао. Сви који су били заинтересовани за посао посјетили су фирму у Теслићу а значајан број радника ту је и остао да ради."

Потпуно је јасно је да Социјалистичка партија (СП) у Станарима опструише куповину плаца за градњу фабрике, упркос томе што нисам тражио подстицаје, а доказ за то је градња хале у Бољанићу код Добоја, гдје улажем властита средства без било каквих подстицаја, прича Шкребић.

Град Добој има одличну сарадњу са његовом компанијом те је препозната важност 300 нових радних мјеста, стога није искључена могућност изградње фабрике у Станарима, јер постоји и потреба и ресурси. Предсједник ОО СПС Теслић истиче да неће тражити гласове у Станарима, него позива грађане да бирају, а не гласају.

Овим поводом огласила се и Социјалистичка партија Српске и то саопштењем у којем стоји:

„Како је Денис Стевановић запослио и себе и супругу на буџет Општине Станари? Питамо Срђана Тодоровића гдје су средства због којих су хапшени његови кумови и сарадници чији новац сада дијели у предизборне сврхе те гдје му је супруга која је запослена у Инспекторату Републике Српске, а пет година није дошла на посао? Не можете се користити јефтиним политичким триковима против човјека који је 30 година успјешан привредник." 

(БН)

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Џони

04.09.2022 15:41

Кад сад у октобру падну на изборима Тодоровић ће бити међу првима који ће иза решетака. Колико је сам новца из фонда којим руководи покрао. Није пуно бољи ни онај љигави Стевановић из Станара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.09.2022 05:45

Пола за затвора.

Name

Xxл

04.09.2022 15:41

Основци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yyз

04.09.2022 16:23

Битанге крадљиве ту су доктори наука

Name

Татар

04.09.2022 15:58

Знамо добро коме смета владајућој банди и то из два разлога прво дешава се позитивна ситуација а они су смртни непријатељи тога и друго ниси дао рекет господине ниси "подмазао" па зато и запиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

04.09.2022 16:19

Ко се насао прицази покврењак и израбљивац радника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станари

04.09.2022 19:07

Господин Шкребиц је институција,пре свега постен цовјек без обзира сто је у политици,мало је познато када је постављен за директора Инспектората и поцео да заводи ред,Додик му је сугерисао немој ми на овога,припази ми на овога његов одговор је био господине председнице јесте ли Ви директор Инспектората или ја,недуго затим је поднео оставку јер није хтео да буде марионета владајући.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

04.09.2022 20:20

Виде црвени кравата,фале црвене мараме и црвени каранфили.умро је тито ј..о вас он шашаве.

Name

Мирко Раковић

04.09.2022 21:15

Спс је једина партија која води бригу о нашим грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

05.09.2022 04:53

Како ?

Name

Милица

05.09.2022 07:08

Радна мјеста су једина битна,сигурност ,спс подрзавам у томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

05.09.2022 14:11

СПС која ли иронија имена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.09.2022 13:01

О коме и чему ви водите бригу, тј. овај скуп "школованих, паметних и скромних људи"?????? - Одговор би био... Искључиво о својим интересима и џеповима! Довиђења.

ОДГОВОРИТЕ