Откривено шта је узрок мистериозне болести у Аргентини

Болест која је забиљежена код 11 људи у Аргентини, усмртивши четверо, можда је посљедица легионеле, бактерије која узрокује легионарску болест, рекли су здравствени дужносници.

Свијет 04.09.2022 | 10:09
Откривено шта је узрок мистериозне болести у Аргентини

Дужносници су покушавали утврдити шта је узрок болести од које се разбољело 11 људи повезаних с приватном клиником у граду Сан Мигуел де Туцуман, отприлике 1.000 километара сјеверно од Буенос Аиреса.

У суботу су здравствени дужносници рекли да је бактерија легионела идентифицирана у тестовима четири узорка - три респираторна и биопсији једне од умрлих особа.

"Сумња се да се ради о избијању легионеле пнеумофиле", рекла је Царла Виззотти, државна министрица здравства.

Подаци су још прелиминарни и чека се коначна дијагноза, додала је Виззотти.

Бактерија легионела може се пренијети када људи удахну мале капљице воде или случајно прогутају воду која садржи бактерије у плућа, према америчким центрима за контролу и превенцију болести. Може узроковати легионарску болест, озбиљну врсту упале плућа.

Међу 11 пацијената повезаних с клиником Луз Медица су три особе које су биле на проматрању и на лијечењу: 64-годишњи мушкарац с постојећим стањима или коморбидитетима, који је хоспитализиран у тешком стању те и 81-годишњи мушкарац који је такођер хоспитализиран у тешком стању, објавило је министарство здравства провинције Туцуман.

Троје запосленика клинике такођер је обољело од болести: 40-годишња асистентица која је била хоспитализирана, 44-годишња медицинска сестра и 30-годишња медицинска сестра.

Министарство здравства покрајине Туцуман саопћило је у суботу да је четврти смртни случај повезан с кластером. Преминули је описан као 48-годишњи мушкарац с коморбидитетима који је био у тешком стању у болници, наводи се у саопћењу министарства.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар