Град Бањалука креће у бесплатну легализацију објеката

Градоначелник Драшко Станивуковић позвао је суграђане да од понедјељка 5. септембра активирају своје предмете и да по поједностављеној процедури започну бесплатну легализацију својих објеката.

Република Српска 03.09.2022 | 14:08
Град Бањалука креће у бесплатну легализацију објеката

– Како би процес бесплатне легализације почео одмах током септембра по усвајању измјене Закона о легализацији, Град Бања Лука од понедјељка почиње да позива све оне који су предали захтјеве за легализацију да их активирају односно по потреби допуне, а оне који још нису предали захтјеве да их охрабримо да то учине  – казао је градоначелник на данашњој конференицји за новинаре.

Како је навео, захтјев се може предати сваким радним даном од 10 до 18.00 часова у просторијама МЗ Росуље у Парку „Младен Стојановић“, гдје суграђани могу добити и све потребне информације.

-Тамо можете добити и формулар и попуњавањем, ваш захтјев постаје активан и рјешава се приоритетно. Чим добијемо доказ, авио снимак да је кућа грађена прије 2014. године, ваш објекат се сматра легалним и легализација је бесплатна  – нагласио је он.

Овим је, како је навео – Бања Лука одговорила на најважније национално питање.

-С друге стране одговорили смо и на друга важна национална питања, а то су припремљена документација за изградњу Централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, бесплатан превоз за дјецу из вишечланих породица и за пензионере са најнижом пензијом. Бања Лука постаје град за који се веже оно најповољније или потпупно бесплатно или наједноставније и најлакше за наше грађане, што нас чини веома поносним – рекао је градоначелник.

Поновио је да све што је до Града у вези са почетком бесплатне легализације – урађено.

-Била нам је потребна само потврда виших нивоа власти да ће бити измјена Закона о легализацији како би Бања Лука постала први град у Републици Српској, али и у региону који је омогућио потпуно бесплатну легализацију – казао је он, додајући да је за септембар најављена измјена овог закона у Народној скупштини Републике Српске, која предвиђа да се сви објекти грађени закључно са 2013. годином сматрају легалним.

И овом приликом истакао је важност једноставне и бесплатне легализације за велики број породица у Бањој Луци којима ће бити ријешен животни проблем, а којих према процјенама има око 17.000 – 18.000.

-Радујем се што је Бања Лука имала довољно храбрости да покрене овакву иницијативу на добробит својих, а и грађана цијеле Републике – навео је он.

Да је до сада тај процес био компликован у смислу процедура и потребне документације, али и високих цијена овог поступка, потврдиле су суграђанке Наташа Шорда и Јадранка Глушца.

Наташа своју породичну кућу, како је казала, није легализовала због високих цијена процедуре, док Јадранка Глушца из Куљана каже да до сада није ни предала захтјев за легализацију.

-Сада хоћу предати захтјев јер је легализација бесплатна што мојој петочланој породици много значи. Такође, легализацијом моја дјеца ће моћи рећи да је то њихова имовина– казала је Јадранка и захвалила градоначелнику на овој иницијативи.

Градски менаџер: Опредијељени за рјешавање проблема наших грађана

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је да је ова градска администрација опредијељена за рјешавање проблема грађана Бање Луке.

-Управо овај проблем легализације објеката је био међу најчешћим које су нам суграђани изнијели. Идентификовали смо тај проблем и 4. августа ове године били смо пред Народном скупштином Републике Српске с том иницијативом да се легализују објекти саграђени послије рата с обзиром на то да су многи грађани тада тражили уточиште и градили своје објекте. Наше опредјељење је да им помогнемо, али и да уведемо ред да све оно што је саграђено буде и легализовано како би било олакшано и функционисање града, али и остваривање права тих људи – истакао је Кресојевић.

С обзиром на то да је начин рада ове администрације, како је нагласио – „показао да је то најоперативнија Градска управа – спремни смо и да прије окончања процедура у вези са усвајањем Закона о легализацији, тај поступак дочекамо спремни и зато идемо у прикупљање нових захтјева“.

-До сада смо реализовали велики број пројеката, али оно на шта смо најпоноснији јесте истинска промјена у политикама, а то је да смо показали разумијевање према оним категоријама становништва којима је то најпотребније. А то је најпотребније за породицу у сваком смислу – закључио је градски менаџер.

(БН   Фото:А.Чавић)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Јовица

03.09.2022 12:29

Бесправна градња је кржење закона, односно криминал. Драшко жели да бесплатно легализује криминал, умјесто да криминалце дере са накнадама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.09.2022 12:31

Значи сви поштени људи који су легално градили и плаћали све порезе и дозволе су обичне будале? Ма браво???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиано

03.09.2022 13:30

Постени увијек лосије продју, а напостени зато имају висе пара.

Name

Тадија

03.09.2022 12:55

Па влада је донијела ту одлуку прије неколико дана, што се он сад прави паметан, или он уопште не зна шта ради или шта би требало да ради. Узми те рукавице и иди на гол треба ће ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.09.2022 12:59

Ипак слушаш бурлу све у БЛ,а није нико и ништа у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.09.2022 13:10

Браво за велике људе, за велике политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.09.2022 13:48

Ма браво за Драска,он је то предлозио прије Бурлета,а кад видим ста нека поган писе, зао ми сто сам науцио цитати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вулин

03.09.2022 18:11

Предпостављам ста мислис, и стварно је стета сто знас цитати, а веца је трагедија сто знас цитати ал не капирассс..!!!

Name

Ма

03.09.2022 13:57

Јовице ста то писес..срамото једна,знаци све су криминалци који су избјегли са кесом у руци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

03.09.2022 14:25

А како си сигуран да и ја нисам избјегао? Тешко да је неко избјегао са кесом, па градио некретнине.

Name

Ђорђе

03.09.2022 14:19

У реду је Драшко. Али си требао направити нешто, а да се поштење испалти. Поштене платише легализације, од раније, испали су "будале", испада да се поштење не испалти. Рецимо формирати фонд, да се врате паре поштеним људима, или да се олакша њихов бдући рад на неки начин, школовање дјеце беспалтно , превоз и слично, предлажем. Углавном, да се и ти људи јаве и пријаве, да су били поштени, у доба злог Додика. Поздрав свима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

03.09.2022 15:03

ДРАШКО. ЉУДИ И. ПА ТО ЈЕ ДИВНО. САМО НАСЛОВ ПРОЧИТА. ТАКО СЕ ПОМАЖЕ ЉУДИМА И РАЗВОЈУ ГРАДА. НИСАМ ИЗ БЛ. ЧЕСТИТАМ ТВОЈИМ РОДИТЕЉИМА, КОЈИ ОДГОЈИШЕ ТАКВУ ПАМЕТНУ, ХРАБРУ И ПОШТЕНУ ОСОБУ. Пенз. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

03.09.2022 17:29

Браво Драско!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

05.09.2022 09:10

Казна и рушење о свом трошку. Каква легализација? Сад идем темељ испред зграде да ударим. Легализоваће се до 2030. WТФ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

05.09.2022 09:43

И шта се то догодило 2014. да је до тада нелегално постало легално? Понављам, рушење о свом трошку и казна. Зна се гдје се ваде градјевинске дозволе и када.

ОДГОВОРИТЕ