60 милиона КМ наредних 30 година за аутопут БЛ- ПР

Након што је БН ексклузивно објавио уговор који је Влада Републике Српске потписала у два наврата са кинеском компанијом "Шандонг Хај-Спид Интернешенл" о градњи ауто-пута Бањалука-Приједор, услиједиле су оштре реакције.

Република Српска 02.09.2022 | 20:00
60 милиона КМ наредних 30 година за аутопут БЛ- ПР

Влада РС је уговор потписала прво у децембу 2018. године, а прошле године направљен је нови анекс уговора. Све то Влада Српске и даље
држи у строгој тајности. Према уговору, аутопут Бања Лука – Приједор биће дуг четрдесетак километара и вриједан око 297 милиона евра, а
градњу ће, по моделу концесије, финансирати поменута кинеска компанија.

УГОВОР УГЛЕДАО СВЈЕТЛО ДАНА

Она ће 30 година наплаћивати путарину на аутопуту, од чега очекује приходе од 30 милиона евра годишње.

Међутим, уколико не буде довољно промета на аутопуту, власт Републике Српске обавезала се да ће кинеској компанији из буџета плаћати разлику до наплате укупно близу милијарду евра у наредних 30 година. Уговор се годинама чува у ладицама, а званично објашњење из Владе Српске је да кинеска компанија не жели да се тај уговор објелодани, а нема ни озбиљних радова на градњи аутопута Бањалука-Приједор већ више од 3 године.

СВЕ СЕ ЗНА

Међутим, Милорад Додик, члан Предсједнштва БиХ данас тврди да јавност о овом пројекту све зна.

“Колико ја знам радови су почели. Имовинскоправни односи који су веома захтјевни били на тој траси успјешно се рјешава.  Имамо још неколико
случајева људи који сматрају да су угрожени чињеницом да се њима одузимају куће, имовина преко којих пролази ауто-пут. Рекли смо да ћемо ту мало стати да видимо шта можемо урадити за те људе. Може само то бити разлог и ништа више. Потписан је уговор. Он је познат и раније.

У моменту објављивања тог уговора постоје сви елементи који су потребни за јавност да се виде и да се о томе све зна”, каже Додик.

НЕПРОМИШЉЕНО”

Међутим, опозиција истиче да се ради о нетранспарентном и непромишљеном послу.

“Значи РС се обавезала да наредних 30 година надомјести приход кинеском концесионару уколико он не оствари 30 милиона евра од прикупљене путарине. То је заиса толико нетранспарентан уговор, заиста је потпуно непромишљено такве ствари радити.

Зашто ми треба да гаранујемо новцем наших грађана приход неком ко је узео концесију и обавезао се на нешто што треба да уради. Грађани морају
да знају да тих 600 милиона евра је могло да иде њима да би с побољшао стандард, повећале плате, истиче замјеник СДС-а Милан Радовић.

“Чињеница да ће 40-ак километара ауто-пута коштати грађане РС 900 милиона евра или милијарду и 800 милиона марака говори да ће то
вјероватно бити најскупља дионица пута на свијету и да она по километру како се буде наплаћивало скупља чак и од овог ауто-пута који је грађен у Црној Гори кроз кањон Мораче који је најзахтјевнији објекат на овим просторима.

СРАМНО”

Срамно је и понижење Народне скупштине да ми посланици смо четири године тражили да се објави уговор, да знамо какав је то тајни посао са Кинезима. Они су га крили. Чим се нешто крије јасно је да је то незаконито, мутно, преплаћено, касније су склапани И додатни анекси тако да је овај уговор штетан за РС”, каже посланик Небојша Вукановић.

МНОГО НЕПРАВИЛНОСТИ”

Гдје год мањка транспарентности постоји сумња на одређене коруптивне ризике, истичу из Транспаренси Интернешнела.

“Уговор је велике вриједности. Ми смо га покушали добити редовним путем у управном поступку, минисатрство је то одбијало. На крају су омбудсмени за заштиту људских права рекли да је цијели тај поступак био незаконит, министарство смо тужили. Поступак је сад пред судом. Видјећемо како ће суд одлучити. Уговор је у коначници угледао свјетло дана након четири године од потписивања, још остаје да се у јавнсоти види да ли је уговор шетан по наш новац”, каже Дамјан Ожеговић из ТИ.

Велики проблем представља и то што у случају да РС не буде могла да испуњава преузету обавезу, овакви инвестори најчешће имају предност над  осталим повјериоцима И питање је на који начин ће они да се намире, упозорава Ожеговић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ТДИ

02.09.2022 18:05

Ма није... Ко то казе, ко то лазе, ил како оно би...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мммм

02.09.2022 18:26

Ова Власт је штеточина, никакву корист и добробит није допринијела велћни друштва у РС! Осим појединцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле коњ

02.09.2022 18:52

Уби нас Миле хохстаплер... кинези це на улозених 297 милиона, извуци 900 милиона....ма браво!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинез

03.09.2022 06:58

Да ми це мо на улозених 300 милиона извуци 900 милиона,а даце мо ми и Милету 100 милиона.То смо се договорили па ста нам мозете ви це те то морати да платите васим нестанком.

Name

Реалност

02.09.2022 19:25

А ста је.до.сада било.од.користи за српску са тим.уговорима.А само ситна боранија у предекану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штао се међусобно

02.09.2022 19:26

...свађате, народе српски? Па ово је срамота! Треба оптужити Сарајево И Бошњаке и тако смањити међусобне (српске) тензије које су беспотребне! Срби морају бити јединствени па макар се радило о највећем криминалу! Срби су Срби и међусобно се МОРАЈУ поштивати и вољети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

02.09.2022 19:47

Ајд све варим али да аутопут кошта 297милиона а да Кинези за то узимају милијарду и још нас убедјује како је све легално Ипак је неко луд .Ето то су наши пријатељи Кинези

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возач

02.09.2022 20:17

Пут је потребан, али из изкуства са аутопута Бања Лука - Добој (мало саобраћаја) довољан би био самобрзи пут, није потребан аутопут (дакле, брзи пут са двије траке у оба смјера, без зауставне траке). На тај нацин остало пара за друге путеве односно наставак неких брзих или ауто путева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно да ћемо плаћати

02.09.2022 20:36

60000000/10КМ (просјечна карта ако и буде толико) =6000000/365 дана= 16438 возила треба да прође сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

02.09.2022 22:11

Опозоција не постови услов да неце долазити на скупстинско засиједање док се не показе уговор о градњи док се крије несто се мути

Name

Дамир

02.09.2022 22:14

Магистрала према Приједору је добра сто би неко плацао путарину на аутопуту то могу само појединци

Name

Ре Засто

03.09.2022 07:02

Једина и права опозиција овој власти би требао и могао бити народ.Ово сто се зове опозиција би било кап у мору зато само народ мозе да смијени ову власт.

Name

Азем

03.09.2022 07:52

Цијена путарина ће бити као од БЛ до Градишке, дакле множи број аутомобила са три. Додуше, кад нагрне раја на море у Приједор биће путника. Шта кажеш, Приједор нема море ?!

Name

Нена

03.09.2022 08:14

Опозиција се сад пробудила, а четири године су стидљиво причали и нису подузимали ништа, да се ова историјска пљачка не догоди. Касно, касно је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

03.09.2022 10:54

Лаже лопов у очи гледа и лаже,биће ко и аеродром у Требињу,не вјерујте му ништа и њега и његову криминалну секту треба збацити са власти и послати на робију нек отуд лаже народ онда,све ће стопирати кад избори продју и онда слиједе нова поскупљења свега што им падне на ум,срушити власт криминалну заувијек па нек себи држе говоре у затвору....

ОДГОВОРИТЕ