Додик ће моћи преко стикера за регистрацију пратити кретања свих возила у БиХ

Сви аутомобили који у наредном периоду буду регистровани у Босни и Херцеговини моћи ће бити лоцирани за потребе “трећих лица”. То лоцирање ће обављати приватна компанија која добије тендер за израду стикера који ће бити обавезни приликом регистрације. А тендерска документација показује да би тај посао могла добити фирма Проинтер која је повезана са породицом Милорада Додика.

Босна и Херцеговина 01.09.2022 | 12:26
Додик ће моћи преко стикера за регистрацију пратити кретања свих возила у БиХ

“ЈИСС прати тачке од интереса и локацију сваке појединачне стикер наљепнице путем јединственог идентификатора што омогућава лоцирање сваке појединачно издате стикер наљепнице”, пише у прилогу 7. Правилника о регистрирању возила којег је донио актуални министар комуникација и веза БиХ Војин Митровић.

Овај правилник ступа на снагу у четвртак, 1. септембра ове године и медији су о њему писали због додатног утрошка буџетског новца. Но, сигурносни аспект је у потпуности занемарен.

Укратко, буде ли све по прописима и документима које је наметнуо министар Митровић, Проинтер ће, путем стикера моћи пратити све грађане Босне и Херцеговине који посједују аутомобил. Овај правилник омогућава и праћење службених возила, односно свих регистрованих возила у БиХ, пише Истрага.ба.

“За послове набавке, расподјеле и персонализације стикер наљепница Министарство може овластити стручну институцију изабрану путем јавног конкурса на период не дужи од 10 година”, наведено је у Правилнику који је у тајности утврдио министар Митровић.

Дакле, уколико Проинтер буде изабран на тендеру који се припрема за њега, ова фирма ће наредних десет година моћи контролисати кретање свих возила у БиХ. Но, да видимо на који начин Митровић планира путем стикера контролирати возила.

“ЈИСС мора бити пројектован поштујући принципе надоградивости те да посједује одвојене комуникацијске сервисе како би се у будућности сигурно и једноставно могао користити за друге потребе као што је осигурање возила и/или пријава саобраћајних незгода у сврху одштете осигурања, креирања мрже РФИД читача у сврху мјерења саобраћаја и контроле возила или наплате путарине и слично”, наведено је у Правилнику.

РФИД (Радио-фреqуенцy идентифицатион) је  бежична и бесконтактна технологија која користи радио фреквенцију како би се размјењивале информације између пријеносних уређаја/меморија и хост рачунала.

План је, дакле, да се РФИД читачи поставе на путевима широм Босне и Херцеговине који би учитавали стикере са аутомобила. Ти читачи би били повезани са ЈИСС-ом и на основу тога би се свако возило могло лоцирати.

У овом тренутку ЈИСС-ом управљају три компаније, од којих већину посла носи широкобријешка компанија повезана са ХДЗ-овим кадром Иваном Шевом.

А сада неколико реченица о финансијским аспектима овога. Новинска агенција Патриа прошле је седмице објавила текст у којем је навела неколикло детаља.

Да би јавност разумјела о чему је ријеч једноставно речено поента је да се досадашњи стикери, које су издавали МУП-ови (који су од овога допуњавали своје буџете 5 КМ по стикеру), замијене са тзв. стикерима са РФИД етикетом са чипом који су повезани са информационим системом.

Ове би послове преузела “стручна институција” која је прописана у Правилнику. Стварна цијена досадашњих стикера је цца 0,5 КМ/ком, а продајна цијена 5 КМ/ком. Зарада која је огромна ишла је МУП-овима по цијелој БиХ. Цијена нових стикера је цца 1,0-1,5 КМ/ком, а продајна цијена стикера је дефинирана 9,0 КМ/ком.  Према новом Правилнику сва зарада иде стручној институцији.

У БиХ има стварно регистрованих 1,15-1,2 милиона возила, а кад се то помножи са цијеном од 9,00 КМ размјера зараде је невјероватна, јер се стикери мијењају сваке године.

Али, из Министарства за Патрију тврде да нови Правилник ни на који начин неће поскупити регистрацију возила, већ ће исту олакшати и учинити ближом грађанима, а не надлежним органима, те је увезати са техничким прегледима, хомологацијом и сертификовањем возила, како би сви подаци били обједињени.

„Намјера Министарства је била да се јавно објаве сви пристигли коментари како би се из њих видјело да су запослени у МУП-у на пословима регистрације преоптерећени наплатом туђих рачуна, гдје је сврха регистрације возила била подређена управо таквим елементима. Надамо се да ће нови концепт подржати грађани, који и јесу у фокусу овог новог правилника“, наводе из Министарства.

Додају да је Савјет министара БиХ још 2012. године дао сагласност за имплементацију РФИД технологије у станицама за техничке прегледе и регистрацију возила па разматрао ово питање поново 2014. године.

„Сада ће то овим правилником проведено. Важно је нагласити да, у овом тренутку, не постоји никаква промјена у погледу регистрације возила. Да би било која промјена заживјела, неопходно је успоставити функционисање новог система стикер наљепнице.

Потребно је најмање годину дана за успостављање система  и видјећемо како ће се ствари одвијати у наредном периоду. Оно што је сигурно, јесте да ће грађани имати користи уколико овај концепт функционално заживи“, тврде из Министарства.

(Политицки.ба)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

НАГРО ???

01.09.2022 10:38

ФУКАРЕ СНСД ДАБОГДА ВАМ. МАЛО ЗЕМЉЕ БИЛО НА ГРОБУ ВАСИХ НАЈ МИЛИЈИХ.. ДОДИГОА ФАМИЛИЈО ПОГАНА ГЛАДНЕ ОЦИ ГЛАДНА ДУСА.. ? ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

додик це пратити

01.09.2022 10:47

једино из затвора дневник, и то само док буде послусан

Name

Корослав

01.09.2022 11:11

То вас контролирају ,избори це сто цес .То је за сада и будуце.

Name

ре

01.09.2022 17:24

А зашто му треба да прати кретање више од милион аутомобила у БиХ. Па то је немогуће пратити одједном. Неће он ништа пратити нити му то теба, ни њему нити било коме. Обична глупост за извлачења пара од народа, исто као и стационарне камере које идентификују таблице, мере брзине итд. То су дечије игре. Било би паметније да развијемо ауто-индустрију, индустрију пољопривредних машина и све друге индустрије.

Name

Добој

01.09.2022 21:11

Никакве ту користи за градјане и за дрзаву нема. Цисто убацивање пара у дзеп кримосима. Да ли Устав БиХ, Рса или било које дрзаве свијета подрзава оволико залазење у нецију интиму? Ста се кога тице да ли сам ја на политицком скупу који је Баја наредио да се иде или код љубавнице гдје ми је много угодније? Градјани ово не подрзавају, ако кога занима!!!!

Name

ПРОФЕСОР

01.09.2022 10:44

Готов је-губи се човјек.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

01.09.2022 10:46

Проклетници проклети ,па јел никад није доста ,треба за 10 година ,100 милиона да узму од градјана ... Не само да су РС претворили у своју фирму ,него сад им није доста ,треба и БХ градјани да плаћају њихове баханалије и умјесто да дрзава узем себи новац дају проклетницима ... Народе има ли те ,имап ли ишта у мозгу,ето Вам избора рушите ту багру најгору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

01.09.2022 12:25

Нити ће икада тај концепт зазивити нити ће икада грађани од тога имати било какве користи. Иначе само 9км мање у џепу а нетко ће се сигурно добро опарити

Name

Миха

01.09.2022 10:48

Ово је глупост невиђена. Па у БиХ постоје на хиљаде камера на свим путевима које у сваком тренутку могу да идентификују гдје је прошло неко возило, што би исто би радили и поменути РФИД читачи, стим да камере могу препознати и лица особа у аутомобилима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

01.09.2022 10:51

Овластите техницке прегледе да они могу изврсити продузење регистрације и тај терет пребаците на њих и самим тим поступком це се у многоме помоци људима који морају узети слободан дан да би возилу продузили регистрацију, мислим на Бањалуку. Велика помоц по овом питању продузавања регистрацоје у Бањалуци би било и отварање минимално 4 салтера за регистрацију возила само за физицка лица, а не као сад сто ради један или максимално два.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

01.09.2022 10:52

Све ће се то ријешити и онако је свако друго ауто у БЛ Словеначка регистрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај

01.09.2022 10:54

Људи ,нетребају њему сриједу има он довољно јаку мрежу папака и дупелизаца који се туку ко ће први долети да му каже гдје ко иде и шта ради...довољно је само да их потапше по рамену и да се сликају с њим...нетреба им ни говорити ништа,све су сватили и марљиво жупе пред вратима и чекају да уђу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

01.09.2022 11:11

Стварно је црвена секта полудела. Све тоалете из РС задужити да дневне пазаре предају њима, још је само то остало да узимају. Која биједа и болест, фуууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

01.09.2022 11:27

Хаха Додо преузео све дрзавне фирме, парлемент и све сто има везе са новцем. Сад це и зивоте људи у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухљупи

01.09.2022 11:28

И сада нека ми неко каже да политичари ништа не раде. По они се сваки дан потрбуше и размишљају како пљачкат народ. Па и стари стикери не служе сврси, осим да ти друмски разбојници напишу казну ако ниси стари одгулио или нови залијепио. Плус у федерацији еколошка категорија, која нема никакве сврхе осим да се плати. ПАРАЗИТИ. НЕ ТРЕБАЈУ НАМА НИКАКВИ СТИКЕРИ, ПРВО НАМ ТРЕБАЈУ ПУТЕВИ. НЕ ПРАВИ СЕ КУЋА ОД КРОВА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

01.09.2022 11:34

Нема приватности. Срамота. Нарушавање безбједности и сигурности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xнxx

01.09.2022 11:34

А гдје ту приватноста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дакле

01.09.2022 11:36

Тотално працење и контрола градјана, треба да плате и прихвате градјани.Ко све има увида у податке је јос у мутном. Да ли це се икада избистрити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

01.09.2022 11:43

То Додо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

01.09.2022 11:55

наздравље !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

01.09.2022 12:43

Велики брат на нас начин.Јос само чип у раме,страсно

Name

Ввв

01.09.2022 11:59

Још мало бандо..тик..так

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

01.09.2022 12:05

Док се народ заносио теоријама завјере да ће "трули" запада да их чипује, ето ти га сад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

01.09.2022 12:05

Само до октобра. Даље неце моци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

01.09.2022 12:17

Ако неко жели трошити свој живот да би ме пратио, само нека изволи. На шта људи троше зрнца пијеска у пјешчаном сату свог ситног малог живота па то је за не повјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

01.09.2022 12:28

Покрпајте рупе по путевимо олоси а не само узимања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

01.09.2022 12:29

Гласајте за исту гарнитуру па це бити намета .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збир

01.09.2022 12:46

Нека прати своје лопове, постена цовјека могу увијек и свугдје. У страху су велике оци и покусаји апослутне контроле само су показатељ болесног страха од свог сопственог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отисао

01.09.2022 12:56

Ма само тако. Треба овце сисати на све могуце нацине. Ти мајмуни из проинтера само сједе и смисљау гдје це отети паре од народа. Тако и треба јер по изборима изгледа да је вецини добро и да не треба ниста мијењато. Зато сам и отисао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

01.09.2022 13:19

Оде Додик у прдекану,што је крао крао је,татаБогдо му се преврће у гробу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.09.2022 13:50

ОД КУД НЕКОМ ПРАВО ДА НАРУШАВА МОЈУ ПРИВАТНОСТ ... ТО МОЖЕ САМО АКО СУД ИЗДА НАЛОГ ... МИЛОРАД ХОЋЕ ДА ДРЖИ СВЕ У ШАЦИ КАО КОРОНА ... ОДАКЛЕ ТИ ПРАВО МИЛОРАД ... НИТ СИ МЕ ПРАВИО НИ ХРАНИО ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

01.09.2022 14:15

Ако будете опет гласали за мафију, онда це вас и циповати, будите сигурни. Зато памет у главу. Само се сјетите фаца додика, мајкицке, спирица, ..И знацете за кога НЕ требате гласати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

01.09.2022 16:56

Ста све хоце и мозе Додик, по васим прицама? Само јос да нас обавестите да це Додик ловити комарце и контролисати летове свих птица. Ајде јос неку занимљиву прицу о Додику, поред бар две дневне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.09.2022 19:39

Није ли то безобразлук и задирање у приватност и злоупотреба података то нигдје на свијету нема поред толико стационарних радара и саобраћајне полиције још и тај безобразлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за реално

02.09.2022 03:09

Није то идеја снсд-а и у "свету" иде вец дуго. Не знам од када се користи у једној западној земљи цип у таблици, мене запало 2016. са новим таблицама. Ето, рекао је тада цика"салтерас", не морас висе да долазис овамо да одјавис возило.Сад то мозес преко интернета,мобилним телефоном. Који је такодје "осветљен".

Name

БОБ РОЦК

02.09.2022 05:52

Не требају му зато стикер, одавно у сваком селу ђе остало троје људи, један је задужен да прати оно двоје, а ђе има сила од народа ко у мом 12,ту њих 10 прати оно двоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

02.09.2022 10:48

О теску се јаду забавили,откуд висе снаге за сулуде идеје пљацке ојадјеног народа. Ко сте ви да улаите у моју праватност и да пратите мене куда се крецем. Марс бре у.пм.

ОДГОВОРИТЕ