Пореска управа намјешта тендер "Проинтеру" од 37 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске прекинула је поступак набавке услуга успостављања новог информационог система за фискализацију, вриједног 37 милиона КМ са ПДВ-ом, након жалбе коју је на тендерску документацију уложио „Планет Софт“ Ведрана Јарића који тврди да се тендер намјешта компанији „Проинтер ИТСС“.

Република Српска 31.08.2022 | 08:10
Пореска управа намјешта тендер "Проинтеру" од 37 милиона КМ

ПУРС је крајем јула расписала тендер за набавку новог информационог система за фискализацију, а предвиђено је да се поступак спроводи у двије фазе.

У првој фази би требало да се провјери квалификованост кандидата који су доставили захтјев за учешће, док би у другој квалификовани понуђачи достављали понуде.

Међутим, тендер је већ у првој фази прекинут након жалбе „Планет софта“ у којој се тврди да је тендерском документацијом онемогућено понуђачима да учествују у овом поступку чиме је Пореска управа РС онемогућила конкуренцију.

Највише замјерки „Планет софт“ има на услове који се односе на ангажовано особље код понуђача и сертификате које морају посједовати, као и на тражени износ промета.

Кључна замјерка односи да на услов да понуђач има запосленог главног архитекту пословног система који треба да посједује сертификат за пословну анализу ЦБАПЦертифиед Бусинесс Аналyсис Профессионал и важећи сертификат ТОГАФ 9 Цертифеиед (Тхе Опен гроуп).

Управо то је, како тврде, главни доказ да се тендер „штима“ Проинтеру.

„Анализа претраге званичних база података указује да само једна особа са нашег говорног подручја посједује комбинацију наведених сертификата и то господин Мирослав Аничин. То указује на грубо кршење Закона о јавним набавкама БиХ, на начин да уговорни орган свјесно ограничава активну конкуренцију, тако што фаворизује искључиво једног понуђача и то ’Проинтер ИТСС’, који сарађује са господином Аничином“, наведено је у жалби.

Наводе да је дискриминаторан услов да једна особа посједује два различита сертификата, нарочито ако се узме у обзир да сертификат ЦБАП није везан за ову набавку.

„Да је уговорни орган паушално и беспотребно прописивао услове у сврху органичавања активне конкуренције указује и чињеница да се позива на базу података „(хттп://нвд.нист.орг/)“, која је већ неколико година недоступна, што се може провјерити отварањем наведеног линка“, пише у жалби.

Такође, замјерке имају и на услов да понуђачи морају имати запослено или ангажовано особље које мора говорити, читати и писати један од званичних језика у БиХ.

„Да је тендерска документација непрецизно дефинисана, доказује и порописани услов „говорити, читати и писати један од завничних језика у БиХ“. Поставља се питање на основу чега уговорни орган може извршити оцјену тако прописаног услова, односно да ли ангажовано лице познаје и у којој мјери један од службених језика. Очигледно је да је Уговорни орган прописивањем наведених услова, имао намјеру да ограничи активну конкуренцију, на начин да погодује једном понуђачу који испуњава све захтијеване услове“, додаје се у жалби.

Ограничавање активне конкуренције, тврде у „Планефт софту“ се најбоље огледа, ако се  доведу у везу услов за познавање неког од званичних језика у БиХ и два сертификата за позицију главног архитекте пословног система.

„Комбинација два сертификата да посједује једно лице, сама по себи представља ограничавање активне конкуренције, ако томе додамо и услов да та особа искључиво мора познавати један од званичних језика у БиХ, долазимо само до једног човјека – Мирослав Аничин“, истиче се у жалби.

„Планет софт“ је замјерке имао и на услов који се односи на остварени приход понуђача.

Након ове жалбе ПУРС је јуче донијела одлуку о прекиду поступка до коначног окончања поступка по жалби.

(Цапитал)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Борац

31.08.2022 06:34

Дабогда вам нетребало секто лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

31.08.2022 06:41

Обожавам ове сапунице кад се лопови посвађају. Као јао они нама недају да ми украдемо. Као да нико у овом граду не зна ко је Јарић и његове лоповлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

31.08.2022 07:52

Видис ли ти о којој цифри се ради,небитно је ко се залио. Халлоо једној фирми опет 30+ милиона,једној породици А овима свака цаст на храбрости да се зале,напокон да неко има петљу да се супростави овој мафији.

Name

Ре Горан. Дусан

31.08.2022 07:56

Које лоповкуке,ево сад сам прегледао набавке од 2020 до сад,само један дрзавни посао у РС је добио Планет Софт,ако је то фирма Јарицева. Тако да ботове оставимо куци,ајмо прицати о цињеницама,а ПроИнтер преко 350 дрзавних уговора

Name

надам се

31.08.2022 10:23

да на следећи намјештени тендер неће тражити крвну групу ,очито намјештаљка

Name

Јессс

31.08.2022 06:49

Само улица нас мозе спассити багре из сатора и корида. После тога после тога диплома основне средње и факултета па нека је и приватни (гледати просек)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.08.2022 07:01

Ако Канцеларија за жалбе БиХ у Сарајеву одбије ту жалбу онда је та прича о намијештању обично трабуњање и иста је као у оном вицу о Хуси и Хаси кад су полагали географију па наставник пита Хусу ко је ово и показује на зиду на карту Југославије а Хусо каже не знам а наставник на то одговори срам те било то је твоја мати. Након тога уђе Хасо и питага га наставник исто питање а он каже па како неби знао то је Хусина мати. Е тако исто је и ово и ако има било шта спорно ту жалбу ће уважити Канцеларија за жалбе и ако ико други онда ти који су у Сарајеву јер су кивни на све што подсјећа на Републику Српску. Уосталом има и Суд БиХ па онај ко је незадовољан нека иде судским путем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2022 10:36

Ти и јеси само за вицеве и брање сљива.

Name

Ре

31.08.2022 16:30

Зар теби јос нико није јавио да сте готови лопови једни.

Name

Ре

01.09.2022 03:35

Неписмен си Канцеларија је у Бањалуци Није криво Сарајево, вец бакинци

Name

Уб

31.08.2022 07:08

Криминал и КОРУПЦИЈА,полако али сигурно уништава Српску. Дали се то ствара нова једно партиска држава. Народе,отрезни се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав Лазарево

31.08.2022 07:20

Људи да ли је могуце да ово раде мјесец дана прије избора,па докле висе ова бахата власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

31.08.2022 07:20

Само 37.000.000,00...Видите народе само колико нула има ова цифра..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

31.08.2022 07:26

Непрестана борба са вјетрењачама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.08.2022 07:28

Па дај више одлази владајућа политичка мафијо ти црвена змијо отровнице која си овај народ у црно завила и о јаду забавила одлази и не враћај се па шта год с нама било пусти нас ил' да ко људи живимо ил' да достојанствено умремо.Ово се више не може трпити Овакав зулум се одавно не памти . Харам вам и проклет био сваки украдени и отети динар што сте бездушно узели од овог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЗЗЗ

31.08.2022 07:36

Е јарићу преливодо па не мозе се на две столице ..ти би мало вамо па тамо а себи највише...као гузва чист договор наше миле дјеце !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАЈ

31.08.2022 07:40

ДУШАНКИ МАЈКИЋ ДАЈТЕ ЈОШ ПАРА. ДАЈ ПАРА ИГОРУ ДОДИКУ ИЗГОРЈЕЛА ЈЕ,, ИРБ ЗОРЕ ВИДОВИЋ,, МРШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

31.08.2022 07:45

Јел постоји иједна државна институција у РС која неради за Проинтер??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

31.08.2022 07:52

Супа треба да уђе у пореску управу и ИРБ ,има шта и видјети маните се ситних превара криминала до 100 км рјесавсјте милионске пљачке и исисавyње пара из институција.За промотер има за борце Српске нема ,за редован месечни фодадак срам вас било И стид.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

31.08.2022 08:04

Дајте проинтеру читав буџет РС,нека се наједу гладне очи,нама и не треба ништа.Са црвеном сектом снсд,на челу са додиком смо ионако све изгубили.У Вишеграду на хидроелектрану све птимили гдје у кући раде по троје дај сад нек раде и четверо.А они што нико не ради,нека иду брати шљиве додикове за 10 фенинга по кг.Дабогда му се све посушиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

31.08.2022 08:59

Нема нигдје ко у овој дрзави да народ доведе на власт мафију којаце га пљацкати и у гроб отјерати. Ово је за проуцавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

31.08.2022 12:15

Истина, овакав ментални склоп нема ни један европски народ.

Name

Па

31.08.2022 09:06

Засто господа не уплати 100 КМ свим градјанима као сто је то радио Вуциц , а не само младима ? Ста це тиме постици? Млади одосе. Висе је сиромасне популације старосне доби од 30 - 40 година а која нигдје не ради .1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наша РС

31.08.2022 09:50

Нека нама наше Републике Српске а то сто нам раде све да нас не буде, нема везе. Ово је размишљање дебила којих има у великом броју у нашем народу. Шта ме брига има ли ових или оних ако ка немам за један пристојан живот са мојом фамилијом. Ми да имамо државу ми би се између себе побили, овако увјек су криви други који живе са нама. За лијеко вам требало све сто сте покрали . Четири године скоро да нека ратишта гдје нисам био а сад радим на дневницу а ви крадете милионе. Народе , докле висе погоњена главе да ходамо по земљи коју смо ми створили без ових који нас данас краду ??

ОДГОВОРИТЕ