Ескобар: Нема алтернативе за ЕУ интеграције

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да не постоји "алтернатива европским интеграцијама".

Регион 30.08.2022 | 23:05
Ескобар: Нема алтернативе за ЕУ интеграције

Изјавио је и да је помагање ЕУ том процесу једини одговор надолазећој економској кризи.

"Али много више рада морају да ураде владе држава на својој страни како би процес интеграција био могућ, док неке државе уопште не успевају да испуне своје обавезе", рекао је он.

Ескобар је рекао да је једини одговор на економску кризу која надолази економска интеграција региона и да подржава сваку иницијативу тог типа, међу којима је и иницијатива "Отворени Балкан".

"Не треба нам нова стратегија интеграција. Треба да уложимо дупло више енергије у имплементацију стратегије коју сада имамо", рекао је заменик помоћника државног секретара САД је на панелу "Европска унија и Западни Балкан: Ко је спреман".

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак изјавио је да је ЕУ дефинитивно спремна за државе тог региона.

"Моментум је ту и државе тачно знају шта се од њих очекује. За Србију је јако битно да ЕУ види напредак у дијалогу Београда и Приштине", изјавио је Лајчак.

Он је рекао да ЕУ посматра како ће проћи избори у Босни и Херцеговини и како ће бити формиране институције и да ће Црна Гора "пронаћи компас који је изгубила пре две године".

"БиХ има најгору миграцију у региону. Али људи не одлазе због мултиетничког састава државе. Људи одлазе због корупције која је свеприсутна у региону", изјавио је Лајчак.

Високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит изјавио је да сада када се Западни Балкан налази у ситуацији стратешког конфликта, ЕУ мора да уради много институционалног посла на својој страни како би олакшали интеграцију.

"Желео бих да видим промену политичке културе у државама. Интеграција мора потећи из народа не само из закона. Ово је кључ за ствање мира", рекао је он.

Шмит је рекао да региону није потребан други Дејтонски споразум већ да људи у Босни и Херцеговини воле једни друге и да преузму иницијативу на себе одлучујући шта треба да буде урађено.

"Свих шест држава Западног Балкана треба да се фокусирају на однос са ЕУ. У другом плану је регионална размена где је потребно да се смањи број проблема који је успоравају", рекао је Шмит.

Министарка спољних послова и дијаспоре Косова Доника Гервала изјавила је да је за Балкан главно питање да ли је ЕУ стварно спремна да брани своје вредности и да се бори за своје принципе.

"Постоје боље припримељене државе на балкану које су спремне да се идентификују у потпуности са европским вредностима и оне које уоште нису. ЕУ треба да одмах отвори своја врата спремним", рекла је Гервала.

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић започела је своје излагање на орварању панела пословицом "како ћемо, лако ћемо" и додала да ако ЕУ не жели нешто, она ће увек тражити предуслове којим ће држати државу испред улаза.

"Ми нисмо добили статус кандидата, нисмо испунили услове. Моје питање је да ли је Украјна или Молдавија испунила услове", изјавила је Турковић.

(Тањуг Фото: Тањуг/Архива)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

лука

30.08.2022 22:02

Овај Ескобар је ко Холбрук из времена дејтона. једноставно иза њега стоји његова дрзава и њена војна сила и он на крају милом или силом добије све ста затрази А увјерен сам да це се до средине идуце године сигурно знати дали је Србија тј Вуциц за Русију или ЕУ. А за Вуцица је ти по оној старој латниској:"Са ститом или на ститу" а ста преведено знаци или це доци као пообједик ии це га нестати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цисцо

30.08.2022 23:40

Овај је муџахединима зољу испалио на кућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2022 06:30

Чим видим г. Лајчака знам са никад ништа неће бити договорено нити реализовано изузев његове плате. Неспособнији преговарач никад није постојао. Укључите Ердогана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

31.08.2022 07:06

Излазак Британије из Е.У., био је увод у сва ова догађања ! Пријемом, ових баксузних држава у Е.У., УСА и Земље Комонвелта, дефинитивно забијају Глогов колац у Е.У. !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све по плану

31.08.2022 08:16

Нисмо га ми правили сигурно. Глумили цланицу а у ствари све их лаксе урниса као скуп идиота једним потезом.....

Name

Бринете ви

31.08.2022 08:20

За базе а не ЕУ или нас. За крупни капитал а не "цовјека" ма гдје на планети био....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

31.08.2022 08:27

Слобода и правда. Доста је висе васег терорисања.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идите куци

31.08.2022 08:32

Средјујте своју. Нико вас није звао и нисте нам никада били потребни,нило вад не зели....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

31.08.2022 10:37

Наравно..недолази у обзир..србија и БиХ због овог мањег,привремено окупираног дјела ткзв"пц"..дивљаци и барбари који његују и подржавају неонациЗам,оног малог шизофреног патуљка Путлера..нам нетребају..видиш да где год да их има-проблеми,сукоби,ратови..то развалило своју државу,СФРЈ,СССР и сад би да развале и нашу???,неможе,сиктер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.08.2022 15:55

мораш корисити редовно терапију, не прескачи

Name

Их

31.08.2022 16:55

Еуроазија, вријеме, своји савези ... Сто се тице ЕУ интеграција имте проблем дезинтерације ЕУ америком, и ЕУ је натерана у рат ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

31.08.2022 17:18

Нема теби али нама има. Мрс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окупирали сте нас

01.09.2022 08:22

И униставалу на овоме простору када сте били у највецој војној политицкој и економској моци стеценој на крви и отимацини, и не само нас..... Стрпљиви смо ми. Нисте висе ниста од тога и 85% свијета вас не сљиви висе низаста...... Дасвиданија.

ОДГОВОРИТЕ