Обрт и у ФГ "Бирач": Одбијен захтјев "Павгорда" из Фоче

– Стечајни управник Фабрике глинице „Бирач“ Лазо Ђурђеви одбио је да у табелу повјерилаца умјесто институција Републике Српске упише „Павгорд“ који је недавно за 43 милиона КМ купио државна потраживања од зворничке фабрике, сазнаје ЦАПИТАЛ.

Република Српска 30.08.2022 | 22:49
Обрт и у ФГ "Бирач": Одбијен захтјев "Павгорда" из Фоче

Као основни разлог због којег би захтјев „Павгорда“ суд требао одбацити и тражити допуну Ђурђевић је навео то да подаци у табели повјерилаца не одговарају подацима у уговорима о уступању потраживања.

Тако је, између осталог, навео да су потраживања „Павгорду“ уступили Пореска управа РС, Фонд здравственог осигурања РС, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО РС), иако они нису повјериоци фабрике глинице, већ су то њихови подручни центри или филијале.

Ђурђевић:  Уговоре са „Павгордом“ потписале институције које нису у табели повјерилаца
„Из табеле признатих и оспорених потраживања се види да је у табелу унесен повјерилац Фонд ПИО Филијала Бијељина. И поред тога, уговор о уступању потраживања је закључен између Фонда ПИО РС као уступиоца, који нити је поднио пријаву нити је уписан у табелу као повјерилац и ’Павгорда’ као пријемника, па се поставља питање да ли неко ко није унесен у табелу признатих и оспорених потраживања као повјерилац може преносити потраживања другог повјериоца на треће лице“, навео је Ђурђевић у изјашњењу које му је стечајни судија тражио на захтјев „Павгорда“.

Слична образложења су и за друге институције, а Ђурђевић је навео да упис у табелу има дејство као правоснажна пресуда те да сматра да се не може вршити измјена табеле признатих потраживања на бази уговора о уступању потраживања које су са „Павгордом“ потписале институције које нису уписане у табелу признатих и оспорених потраживања.

Захтјев за промјену табеле је непрецизан, па чак у неким дијеловима супротан одредбама уговора о уступању потраживања. Подаци унесени у табелу признатих и оспорених потраживања у смислу назива повјериоца не одговарају подацима из уговора уступиоца потраживања. Код неких уговора уступилац и пријемник потраживања нису испунили обавезе из уговора, док статусни положај повјерилаца из ’Павгордовог’ захтјева не одговара статусном положају из уговора“, написао је Ђурђевић.

Због тога је навео да је неопходно да се отклоне недостаци из захтјева те да ће након тога моћи да одлучи о њему.

Коначну ријеч, ипак, ће дати стечајни судија.

Подсјећамо, Влада РС је крајем јула донијела одлуку да за 43 милиона КМ прода потраживања институција РС од Фабрике глинице “Бирач” у стечају предузећу „Павгорд“ из Фоче што је изазвало незадовољство и протесте радника „Алумине“, кћерке фирме ФГ „Биирач“ и дијела јавности.

Без обзира на то Влада је остала при својој одлуци, а уговоре о уступању потраживања са „Павгордом“ су потписали Министарство финансија, Пореска управа, Фонд здравственог осигурања (ФЗО) РС, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС, „Воде Српске“, „Електро – Бијељина“, „Водовод и комуналије“ Зворник као и „Павгорд“ и ФГ „Бирач“.

Због ове одлуке повјерилац ФГ „Бирач“, адвокат Владимир Милошевић је тужио РС и све институције које су са „Павгордом“ потписале уговоре тврдећи да су они ништави и да је закључак Владе, на основу којег су потраживања продата, незаконит.

(Цапитал) 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Ипе

31.08.2022 00:36

Ово послије избора треба претркељати,растјерати све ове лешинаре око Бирча,и Павоград и овог стечајног упрваника,иста БАГРА и једнима и другима је до пљачке.Откупити потраживања сва и предузеће оствити у државној својини,али на здрве ноге га поставити,па и да кошта 500 милиона марака исплати се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нитро

01.09.2022 13:27

И рудник мрког угља Миљевина вратити дрзави и народу који је Гордан Гоци Павловиц уз амин Бајебиз Бакинаца добио на поклон да арци за свој дзеп стока лоповска и у алумину је прсте завуки треба му их скратит

Name

Пребацивање одговорности

31.08.2022 03:37

Сад је Лазо одговорност пребацио са себе на тог судију да он буде крив, виде сви да је ово криминал и да ће одговарати а ништа неће добити ни извуци. Неко ће узети паре а остали затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.08.2022 04:11

Чувај се људи и и добро пази шта ти доносе да подписес.Хоце они и преварити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мита Пантић

31.08.2022 05:19

Нико није у посљедње вријеме дао допринос очувању Републике Српске као Небојша Вукановић. Од времена када је радио као новинар БН телевизије, па све до сада кад је наступао као народни посланик. Његове су највеће заслуге и у овом случају. Народ мора на изборима Вукана наградити, али исто тако мислим да је заслужио највећа градјанска признања и црквена одликовања, као допринос у очувању Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.08.2022 07:04

А Вукановић јавно признао да све што ради објављује на yоутубе и да од сваке објаве има 10 америчких центи и да на конто тога с обзиром на број пратилаца сваки мјесец наплати између 5 и 6 хиљада долара! И ти кажеш да га још треба наградити а он се игра политике и још признаје да од тога има зараду! Зато прибери се!

Name

Ре Мита Пантиц

31.08.2022 07:20

У потпуности се слазем! Браво за коментар и приједлог!

Name

Ре

31.08.2022 08:52

Милане резимски лазове! Вукановиц не краде као твој рудоња и његова фамилија. Иди будало сљиве брати.

Name

Симо

31.08.2022 08:54

У праву си сто посто. Све остало су голи лопови.Цаст изузецимакојих је јако мало.

Name

Засто

31.08.2022 09:48

Није ми јасно засто Вукановиц и његови људи стално разбијају опозицију и критикују опозиционе полутицаре. Да ли их зато неко плаца. Да ли је икад Додик критиковао људе из своје коалуције? Никад. Е у томе је и била њихова снага све ове године.

Name

Стручњак

31.08.2022 05:35

Грешке се дешавају...само недостаје назив Филијале а ви одмах дижете фрку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

31.08.2022 07:33

Стручњак немој пуно стати и сиљити та грешка је веома скупа како морално тако и материјално

Name

Милан Србац

31.08.2022 05:53

Прпа фукаретине , ?????????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.08.2022 06:22

То су обичне техничке ствари које ће се исправити јер ако је филијала Фонда пријавила потраживања то значи да је то пријавио Фонд јер није филијала посебно правно лице па да се њена пријава сматра њеном личном пријавом, већ филијала дјелује у име и за рачун Фонда. Значи то су чисто техничке ствари које је дужан стечајни управник по обавјештењу о уступању потраживања сам да исправи у табели пријављених и признатих потраживања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.08.2022 10:38

Иди сљиве брати. Цека те рудоња.

Name

Милан за Ре

31.08.2022 14:50

Гукни коју ријеч конкретно ако знаш! Не знаш!

Name

Боро

31.08.2022 06:40

Овај стечајни је и по Требињу радио свашта и инвалидима плате није признао у поступку стечаја а од сваког стечаја је узо добре паре на крају сваку фирму затвори ниједну неопорави гдје се појави та га угаси неће ни он довјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

31.08.2022 06:58

Што то не причасте прије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

31.08.2022 07:05

Па стаје уРС по закону НИСТА вец лопови раде ста хоце а закон је мртво слово на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахаха

31.08.2022 07:23

Прпа вас ухватила, фукаре једне. Хвала насем Вукану, а ако га народ не изда на изборима,све вас позвати на одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.08.2022 07:23

Снсд је велико разочарање донио народу иако је народ имао велика очекивања 2006. Све се претворило у неограничена пљачку народа и богатства републике српске уништен систем вредности уништено здравство уништено школство са приватним факултетима на сваком ћошку, исељено близу 500000 становника за 16 година, то ни најгори непријатељ срба не би урадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

31.08.2022 21:20

Браво за коментар... Свака вам част, све сте рекли у пар реченица, а све је милиметарски тачно!

Name

Сагитариус

31.08.2022 08:13

Продаја Алумине компанији Павгорд, је незаконита, и влада РС је одобривши ову трансакцију, прекршила закон, и прекораћила своја овлаштења, оваква одлука владе ће на крају сигурно бити повућена!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.08.2022 08:51

То је чисто техничка ствар и исправиће се. Није филијала Фонда самостално правно лице да би се могло рећи да је то пријава неког другог повјериоца већ филијала наступа у име и за рачун Фонда, што значи да је то један те исти повјерилац. Ту исправку треба да одради по службеној дужности стечајни повјерилац у сарадњи са одбором повјерилаца, да то унесе у табелу пријављених и признатих потраживања и да о томе обавијести стечајног судију и скупштину повјерилаца. Значи то је чисто техничка ствар која ће се рутински исправити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нитро

01.09.2022 13:22

И рудник мрког угља Миљевина вратити дрзави и одузет ид лопова Гоција Павловица тајкуна црвене секте који пипке пруза за Бају и у алумину

ОДГОВОРИТЕ