Закон о јавним набавкама неће сузбити корупцију

Усаглашени текст измјена и допуна Закона о јавним набавкама БиХ који је потврдио Дом народа Парламентарне Скупштине у БиХ неће суштински унаприједити борбу против корупције у овој области, а што је био кључни захтјев који је кроз 14 приоритета пред Босну и Херцеговину поставила Европска унија.

Босна и Херцеговина 30.08.2022 | 20:19
Закон о јавним набавкама неће сузбити корупцију

Упркос одређеним унапређењима које Закон о измјенама и допунама ЗЈН доноси, а које се превасходно односе на сегмент сукоба интереса, злоупотребе и транспарентности, неки од кључних механизама за превенцију и борбу против корупције нису нашли своје мјесто у овом пропису.

Тако ни након пет година рада на измјенама овог закона и међународних притисака и даље нису унапријеђени механизми санкционисања прекршилаца закона, како у домену прекршајне, тако и кривичне одговорности, нису проширене могућности заштите јавног интереса од стране надлежних тијела, нису отклоњени политички утицаји на именовања и рад чланова Уреда за разматрање жалби, а даљи развој система е-набавки и пратећа транспарентност, измјенама закона су пролонгирани за још годину дана.

Поред тога, нису ојачани капацитети, нити механизми надзора институција система јавних набавки у БиХ, а што је посебно проблематично из угла посљедњих амандмана који су усвојени у Парламентарној скупштини БиХ и који ће омогућити уговорним органима да током трајања уговора, због непредвиђених околности, повећају њихову вриједност за додатних 30% без провођења новог поступка.

Имајући у виду бројне злоупотребе које се у пракси дешавају у сегменту реализације уговора, као најнетранспарентнијој фази циклуса јавних набавки, Транспаренцy Интернатионал у БиХ упозорава да би ове измјене, иако под окриљем реформи, могле отворити додатни простор за корупцију и извлачење јавног новца преко привилегованих компанија. Такође, усаглашеним амандманима годишњи праг за додјељивање уговора директним споразумима без јавног надметања, повећава се са 6.000 на 10.000 КМ.

На тај начин се, кроз дугогодишњу процедуру усвајања ових измјена, а посебно кроз амандмане које су уложили заступници у Парламенту, под изговором провођења реформи и испуњавања приоритета ЕУ који наводи да ће БиХ јачати превенцију и борбу против корупције у области јавних набавки и ојачати капацитете за јавне набавке, дошло до измјена Закона који отварају додатни простор за корупцију.

ТИ БиХ подсјећа да су измјене и допуне Закона о јавним набавкама требале бити усвојене још прије неколико година, тек као прелазно рјешење до усвајања новог, цјеловитог закона и пратећих подзаконских аката, који би у максималној мјери били усклађени са ЕУ директивама, и значајно унаприједили транспарентност, превенцију и борбу против корупције.

Због тога се овакве измјене након 5 година рада на реформама у овој области, могу не само сматрати козметичким, већ у појединим сегментима охрабрујућим за потенцијалне злоупотребе и корупцију. На овај начин су представници владајућих странака у БиХ поново показали да тзв. реформске процесе користе за увођење штетних одредби, у исто вријеме представљајући их као велики напредак и испуњавање ЕУ приоритета.

ТИ БиХ још једном упозорава да се не смије дозволити да се под окриљем испуњавања ЕУ приоритета усвајају било каква рјешења, већ да се мора осигурати да она заиста иду у правцу спречавања корупције и испуњавања међународних стандарда, саопштено је из ТИ.

(БН Фото: Илустрација) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Татар

31.08.2022 04:14

Корупцију или било какав други облик криминала не може спрецити ниједан закон на свету. Једино то људи могу спрецити.

ОДГОВОРИТЕ