Испливали сателитски снимци нуклеарне електране Запорожје

Сателитски снимци објављени у понедељак показују пожаре и оштећења на згради у јужној украјинској нуклеарној електрани Запорожје, која је под контролом руских снага.

Свијет 30.08.2022 | 11:44
Испливали сателитски снимци нуклеарне електране Запорожје

На једној фотографији, коју је објавио Маxар Тецхнологиес, виде се рупе на крову зграде у нуклеарној електрани, која је претрпјела штету од пожара и експлозија усљед борби и бомбардовања подручја.

Како може да се закључи са фотографија, чини се да неке рупе имају црне трагове око себе, али за сада није познато како су настале.

На другој фотографији виде се пожари изван објеката електране, док се на некима виде дим од пожара и оклопни транспортери.

Нуклеарна електрана Запорожје, највећа у Европи, под контролом је руских војних снага од почетка марта. Међународни посматрачи су од почетка сукоба упозоравали да би било која борба у близини електране могла да доведе до велике катастрофе.

У протеклим недјељама су непријатељства и гранатирања око електране проузроковали штету објекту и искључили је са локалне електричне мреже.

Украјински државни енергетски оператер је прошле недјеље окривио Русију за то што је електрана искључена са електричне мреже.

Како тврди Украјина, у питању је прво искључивање са локалне мреже у деценијама дугој историји.

Гранатирање раније у августу такође је изазвало дјелимично искључење струје у фабрици.

Британско Министарство одбране је рекло како се чини да руске снаге користе заштићени статус електране као штит, због чега Украјинци оклијевају да нападну јер не желе да ризикују нуклеарни инцидент.

Са друге стране, стручњаци говоре да сигурност електране мора да буде обезбјеђена.

Рафаел Мариано Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију, рекао је у понедјељак да је "дошао дан" да мисија отпутује у нуклеарну електрану да обезбједи и испита њену стабилност.

Рекао је да ће мисија стићи касније ове недјеље

(Телеграф   Фото: Тањуг/АП)

Коментари / 0

Оставите коментар