Јубилеј важан за српски народ гдје год да живи

Његова светост патријарх Порфирије поручио је данас у Манастиру Савина да је обиљежавање 640 година од оснивања Херцег Новог од великог значаја не само за житеље овог града, Боку, Црну Гору, већ и за Херцеговину, српски народ гдје год да живи и Српску православну цркву (СПЦ).

Регион 27.08.2022 | 19:36
Јубилеј важан за српски народ гдје год да живи

"У мом срцу је велика радост, јер сте сви данас сабрани у овој јединственој светковини да дочекате свог патријарха. За цркву Божију не постоје границе само у времену и простору, него и у вечности", рекао је патријарх Порфирије обраћајући се вјерницима након свечане доксологије која је служена њему у част.

Његова светост је подсјетио на блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је дошао у Црну Гору када је била духовно опустошена, али је имао Христа у срцу, заорао дубоку бразду и посијао дубоко сјеме јеванђеља.

"За непуне три деценије је од пустоши у Црној Гори проклијало не само семе, него је оно дало богате предивне духовне плодове, а то су православни верници", рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је истакао да су вјерници, дочекујући данас патријарха у Херцег Новом, сабрали све предстојатеље СПЦ на челу са Светим Савом.

"Данашњим сабрањем у Манастиру Савина сведочите љубав Богородичину и своју љубав према Српској православној светосавској цркви, али и према овом дивном граду, чијих 640 лета ове године прослављамо", рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је указао да је оснивањем Зетске епископије учвршћен наш хришћански идентитет и јеванђелски систем вриједности.

Српски патријарх је истакао да се Манастир Савина налази у крају који је назван по Светом Сави и да је свака ријеч о овом храму недовољна, подсјетивши на светитеља и просветитеља епископа бокељског и дубровачког Герасима Петрановића и на оца Јустина дечанског и савинског, који је оставио трајну успомену у цркви бригом, чувањем и сабирањем монаштва.

Патријарх Порфирије је указао да је празник Успења пресвете Богородице - слава манастира Савина - узор, примјер, покров и заштита читавог људског рода.

"Пресвета Богородица својим примером љубави и смирења показује какав треба да буде наш однос према Богу, али и према људима", рекао је патријарх Порфирије.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Индијанац

28.08.2022 06:59

Новине углавном, брису дусу ... Динамо лимови ... Дуса се буди у цовјеку и људима кроз зивот, вријеме, децу, природу ... Понекад буде дусманска ...

ОДГОВОРИТЕ