Грађани имају шансу да одлуче какву власт хоће

 До званичног почетка изборне кампање остало је још неколико дана. Слогани политичких странака увелико промовисани, али у тих пар кључних ријечи није објашњено каква судбина чека грађане Српске након октобарских општих избора.

Република Српска 26.08.2022 | 22:10
Грађани имају шансу да одлуче какву власт хоће

Шатори са музиком, асфалтирање нових путних дионица, не више од два километра, штампање пропагандних летака, лобирање по фамилијама и мјесним заједницама да изађу на биралишта, куповина гласова испод жита, прикривене уцјене радника на државним јаслама,… И на крају бугарски воз, све је то дио сценарија који се понавља из године у годину током избора. Да је у питању политички спектакл, грађани то већ добро знају.

„Лоша је ситуација. Оде омладина а власт је све распродала и задужила. Не могу да схватим шта је овом народу па да не зна изабрати праву власт.“ каже један од Бијељинаца

То чувено – ТРЕБАЛО БИ БИТИ БОЉЕ, након избора, остаје само мртво слово на папиру, јер су очекивања грађана поново изиграна, док је кампања опет била само полигон за остваривање страначких циљева.

„Кад су у питању програми и обећања, њима су то већ познате приче и сви сумњају да ће од тога бити нешто. С обзиром да су све приче већ испричане а сва лица виђена, грађани немају интересовања за изборе“, истиче Станислав Томић, социолог

Сходно томе, питање се намеће – ко се на изборима пита – грађанин или политичар, и ко -  кога - ту бира?!Од демократије до демократуре, линија је танка, за све лажи и обмане по законским основама, требало би неко да одговара, али ни правосуђе није поклекло утицају одређених владајућих политичких структура, наводе из Хелсиншког одбора за људска права.

Колика је одговорност политичке елите, толика је кривица и самих грађана који под уцјеном или својевољно пристају да буду дио те прљаве игре, у којој један глас вриједи мизерних 50 или сто марака, или је залог за пуко обећање да га, након побједе, чека сигуран посао.

Грађани могу очекивати све у ових мјесец дана, али за аналитичаре је кључно питање како ће се власт контролисати након избора. Јер према њиховом мишљењу, уколико грађани не буду контролисали власт, ништа се неће промијенити.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

аха

26.08.2022 20:20

какву сансу???кад це дугоња све да пикраде..па то је мафијас и лопов...када је он такав!!!замислите какви су ти људи који гласају за њега!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаил

27.08.2022 07:49

Проблем је у изборном закон који треба мењати.За кандидате прописати услове које морају испуњавати.За градјане обавезу да гласају и велике казне ако не изадју.За кредибилитет избора цензус излазности 70(%)

Name

Татар

26.08.2022 20:29

Врло добар закључак.Али хајде ко ће нашег генерала контролирати па у рату је он чинио законом забрањене ствари а да неће сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.08.2022 06:37

Не треба истицати бијелу заставу унапријед. И ширити дефетизам. Како су Драшко и Петровић побиједили у Бањалуци и Бијељини. Прилика је и сада да се то оствари и посљедња шанса за спас РС.

Name

Хоок

27.08.2022 06:58

Хаха некде омладна ионако неваљају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд ба

27.08.2022 11:58

Ти си увијек био стар ...

Name

Панкер

27.08.2022 08:04

Нас је највисе упропастила она ријеч ,,мирно и достојанствено" то непостоји. Него ако ниси задовољан изађеш на улицу, и направиш хаос. (мислим на народ) срушис и демолирас град, идес на породице властодрзаца. Знаци колективно пребијање. Дјецу до 12 година не дират! Преко тога обавезно сва ребра пребеојат небитно муско зенско. Па нек му онда тата министар објасни засто је пребијен. Па да видите онда дал би било лоповлука. Тако се то ради у Европи и демокртским земљама. А ово мирно и достојанствено, људска права и те глупости. Па те термине су наси лопови измислили да могу тлацит народ. И ево имамо људска права, патриотизам, мирне протесте 30 година! И ево докле смо досли..никако не подрзавам насиље! Ал кад се мора онда избора другог нема. Ал досло је вријеме да се мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.08.2022 11:40

Власт у РС ће потрошити огромну своту новца у предизборну кампању, на билборде, шаторе са музиком и пећењем, а добар дијо тог новца ће отићи на покушај куповине избора, у ђепове грађана, са најнижим примањима, ћији глас вриједи врећу брашна, или 50км! Добар дијо грађана запослених у државним установама је уцијењен и мора дати свој глас странци која је на власти. Опозиција ни издалека нема овакве могућности, и биће заиста право ћудо, ако успије да побиједи ову корумпирану хоботницу, која небира средства да остане на власти!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

27.08.2022 22:46

Само да победи Саровиц&Тривицева, па нас цека препород, ренесанса. И да у то поверујем?

ОДГОВОРИТЕ