Мора се стати у крај дивљању цијена хране и горива!

Дизел ће у наредном периоду на бензинским пумпама благо поскупјети због раста цијене барела сирове нафте, док ће цијена бензина за сад остати иста, поручили су из Групације за промет нафтним дериватима при Привредној комори.

Република Српска 26.08.2022 | 19:55
Мора се стати у крај дивљању цијена хране и горива!

Управо због дивљања цијена горива и хране одборник ПДП-а у скупштини града Бањалука Милко Грмуша поднијеће иницијативу Влади Српске да се регулише ово питање.

Почетком сљедеће седмице Милко Грмуша, одборник ПДП-а у скупштини града Бањалука, поднијеће иницијативу Влади Републике Српске о доношењу Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена горива и основних животних намирница на тржишту Српске.

„Код нас је дивљање, не да нема стагнације, него се не назире крај повећању цијена на дневном нивоу. 15 одсто имамо инфлацију, највећу у регији, укључујући самопроглашено Косово. Влада Републике Српске, ако жели, може ово да уради данас. Као што је то својевремено урадила Влада Федерације која је ограничила марже на гориво, за велепродајне и малопродајне објекте. Ја постављам питање зашто код нас нико не уради исти посао“, каже Милко Грмуша, одборник ПДП у скупштини града Бањалука.

Међутим, из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима увјеравају да за сад неће бити драстичних промјена у цијенама горива у Српској али да се у наредним данима може очекивати мањи раст цијена дизела, док ће цијена бензина за сад остати иста. 

„Барел је растао,малопродајне цијене нису се још одразиле али тај неки период, сигурно ће доћи до корекције у наредних 10 до 15 дана али то су минималне корекције. Знате да смо имали цијене између 3,50 и 3,70 то сигурно неће се дестити бар по овим тенденцијама како изгледа“, каже Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима ПК РС.

Стално варирање цијена горива највише утиче на превознике у Српској јер не могу формирати цијену превоза, кажу у Удружењу друмских превозника. Због тога су раније упутилли Влади Српске захтјев за поврат дијела акциза али још увијек нису добили одговор. 

„Тражено је да један дио акзица буде враћен превозницима као и превозницима у окружењу Хрватској Словенији итд. Чињеница је да је тржиште нестабилно и зато смо ми транспортери у незгодоној ситуацији јер не можемо формирати цијену превоза па ју мијењамо сваке седмице што је постало и увозницима напорно јер не могу направити калкулацију роба да би могли ићи у малопродају“, сматра Игор Бебен Удружење друмских превозника РС.

Прерађивачке цијене сирове нафте су порасле у претходном периоду, што је било и очекивано али је зато држава требала на вријеме да рагује и да укине акцизе на гориво, сматрају економисти. 

„Што се тиче односа бензина и дизела пошто бензина много мање користимо јер је наш народ научио на дизел онда је и потражња већа а чим је потражња већа у овом случају дизел горивом онда му и цијена расте. Оно што је мени жао је да нисмо укинули наплату акцизе на гориво тако да нисмо за грађане  учинили ништа да им буде лакши и повољнији“, истиче Зоран Павловић, економиста.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима су поручили да је нафтни сектор Српске стабилан и да за сад не постоје проблеми са снабдијевањем и увјеравају да власници бензинских пумпи послују са минималним маржама.

Међутим, да није баш тако као што кажу у Групацији, потврђује и недавна изјава премијера Српске Радована Вишковић који је ракао да ће тражити појачану контролу бензинских пумпи јер је у претходним мјесецима уочено низ неправилности које су коштале буџет више од милион марака. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ре

26.08.2022 18:30

Па шта је ово људи моји. Цијена барела падала а код нас повећавају. Да не причамо о квалитету. Нема људи од владе ништа. Па они ти поспешују. Треба као у Зворнику и у БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ре

27.08.2022 06:34

????

Name

Татар

26.08.2022 19:12

Тежак је то задатак да бисте га ви остварили и у дело провели

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.08.2022 19:14

Инспекција треба пратити промјене цијена код раста И падања цијене нафте на свјетском трзисту, јер је код нас повецање сутрадан а појефтињење се цека десет дана. Затворити пола продаваца а остали нека раде исправно И бице их довољно И овако их је превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зољ+

26.08.2022 19:16

Вакцина и маски такођер,хоце то једно колективно буђење па куд пукло да пукло и онако су зајашили народ са свих страна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоок

27.08.2022 06:44

Е да хоце гориво на 8КМ да се ова сиротиља склони сулце да возим ко цоек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

27.08.2022 11:55

Наравно да би држава могла да контролише и огранићи раст цијене горива, а и осталих малопродајних цијена основних животних намирница, путем укидања акциза на гориво и ПДВ-а на намирнице, али јој то једноставно није у интересу, јер би на тај наћин огранићила прилив новца у буђет. А грађани? Они су у свакој кризи колатерална штета, зашто би у овој било другаћије!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

27.08.2022 12:55

Ко да стане у крај дивљању цијена , јел ова криминална власт која је у спрези са овим гуликожама на пумпама. Што већа цијена горива , то крими држави већа корист , . Они пљачкају народ , уместо да им помажу.Сви ми то добро знамо , и опет гласамо како гласамо , тако да више није ни важно колика ће бити цијена горива.

ОДГОВОРИТЕ