Лајчак: Чинимо све да не буде барикада и немира

- Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да он и специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар чине све да не буде барикада и немира и да очекује да 1. септембар буде нормалан дан.

Србија 25.08.2022 | 12:49
Лајчак: Чинимо све да не буде барикада и немира

Лајчак је то рекао после састанка са представницима Српске листе и градоначелницима са севера КиМ наводећи да су скоро два сата детаљно разговарали о свим важним темама и многим стварима и да се њихова мисија наставља.

"Одавде идемо за Београд и имамо састанак са председником Србије Александром Вучићем и да онда видимо да ли смо успели и где се тренутно налазимо у разговорима", рекао је Лајчак.

Лајчак је рекао да је састанак са представницима Срба био веома важан.

"Веома важан састанак за нас са представницима Срба на Косову, да они чују од нас шта је циљ наше мисије, а да ми од њих чујемо каква је атмосфера и каква су њихова очекивања. Каква год одлука да се донесе, Срби су у центру те одлуке, јер свака лоша одлука погоршава њихов живот, а свака добра побољшава услове живота", поручио је Лајчак.

На новинарско питање да ли је истина да су он и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар тражили од Приштине да примену одлуке о таблицама и документима одложе за три месеца рекао је да има много спекулација и да не зна ништа о томе. "Снажна порука међународне заједнице је да 31. августа не можемо да будемо у ситуацији као 31. јула и зато смо тражили ове састанке, као и онај у Бриселу прошле недеље. Ми радимо све да опет не буде барикада и да се људи не плаше за свој живот", одговорио је Лајчак.

Он није желео да коментарише изјаву косовског премијера Аљбина Куртија да ће од 1. септембра почети примена мера реципроцитета.

"Немојте од мене да тражите да коментаришем појединачне изјаве. Ја сам ту да урадимо све са нашим заједничким пријатељима да нема барикада, да нема немира, да нема повреда и да људи могу мирно да живе. Јесам оптимиста, морам да будем оптимиста, не бих долазио уопште да нисам", рекао је Лајчак.

Лајчак очекује да ће 1. септембар бити нормалан дан, а исто тако и скори састанак Вучића и Куртија у Бриселу.

"Треба да се разговара о много ствари. То је био договор", додао је Лајчак.

Новинарима се после састанка обратио и специјални изасланик САД за Балкан Габријел Ескобар, који је изразио наду да ће након састанака које ће имати касније данас у Београду моћи да саопшти више детаља.

"Желим само да кажем да смо размотрили забринутост градоначелника. Наша мисија се наставља у Београду. Надам се да ћемо бити у могућности да дамо саопштење у Београду касније данас", рекао је Ескобар.

Лајчак и Ескобар су данас у северном делу Косовске Митровице разговарали са председником Српске листе Гораном Ракићем, као и са градоначелницима четири општине на северу Косова. Састанку је присуствовао и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Лајчак и Ескобар су се јуче у Приштини састали са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, као и са представницима опозиционих странака у парламенту у Приштини.

Након састанка са представницима Српске листе и градоначелницима, двојица дипломата путују за Београд, где ће се састати са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

25.08.2022 11:12

ЕУ и САД су узрок свих немира на Балкану. Изазивате мрзњу, немире, разове и спријечавате економски развој, јер сарадјујете са криминалцима. Без вас би нам свима било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мЕРИОТ

25.08.2022 12:04

гДЈЕ ГОД ЈЕ ОВА НАКАЗА ДОСЛА ОСТАВИЛА ЈЕ ЗЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

25.08.2022 12:07

Ви сте највећи крици за стање на Косову само се повуците и напустите базу Бонстил и ми ће мо решити све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

25.08.2022 12:37

Чим се овако нешто изјави треба одма знати да нема ништа од тога. Цисто да би се на крају могло реци да су све покушали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

25.08.2022 14:22

За Лајчака, Ескобара и њихове менторе највећи проблем су барикаде јер спречавају Шиптаре да неометано тероришу Српско становништво на Косову.

ОДГОВОРИТЕ