Кина: Видан напредак у развоју културе и туризма

Кина придаје велики значај културној изградњи и развоју туризма, промовишуц́и историјска достигнуц́а и промене у култури и туризму, рекао је званичник Министарства културе и туризма медијима у среду у Пекингу.

Свијет 25.08.2022 | 10:22
Кина: Видан напредак у развоју културе и туризма

На конференцији за новинаре која се осврц́е на Кину у последњој деценији, Жао Ћуен, потпредседник Министарства културе и туризма је рекао да су културна и туристичка индустрија процветале.

Жао је истакао да се достигнуц́а Кине у културном туризму и културном наслеђу последњих година огледају у пет главних области: процвату уметничког стваралаштва, континуираном унапређењу система модерних јавних културних услуга, брзом развоју културне и туристичке индустрије, значајним резултатима у заштити културног наслеђа, као и на вишем нивоу девизне размене и сарадње остварене кроз сектор културе и туризма.

До краја 2021. године у Кини постоји 3.215 јавних библиотека, 3.316 домова културе, 40.200 културних станица и 575.400 центара за свеобухватне културне услуге на сеоском нивоу широм земље. У међувремену, све јавне библиотеке, домови културе, уметничке галерије и 91 одсто музеја отворени су за јавност бесплатно.

''Кина заузима друго место у свету са 56 места светске баштине и прво место на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа са 42 ставке. Поред тога, више од 1.800 комплета изгубљених културних реликвија врац́ено је у Кину'', казао је ''Кина је направила свеобухватан план за јачање заштите и коришц́ења културних реликвија и издала шест релевантних политичких докумената, што је одраз континуираног продубљивања свести о заштити културних реликвија''.

Истовремено, напори Кине да заштити културне реликвије настављају да расту, а укупна ситуација безбедности културних реликвија је добра.
''Реформа музеја наслеђа наставља да напредује и формиран је нови тип модерног музејског система, са укупно 6.183 музеја широм земље, а стопа бесплатног приступа достигла је 91 одсто. Укупан број изложби које се одржавају на годишњем нивоу такође је повец́ан за 144 одсто'', закључио је, преноси КМГ.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цхина

25.08.2022 10:52

Кина је као држава и апарат веома ојачала. Ипак, обични кинез живи веома скромно а осим тога кинези и нису баш културни, дружељубиви, осјећајни и колегијални.

ОДГОВОРИТЕ