Мјештани 20 села протествују због изградње депоније

Око 200 мјештана из више од 20 села у опстини Фоча протествовало је данас у мјесту Филиповићи против намјере општинске власти да ту изгради депонију за подручје општине Фоча.

Република Српска 24.08.2022 | 17:45
Мјештани 20 села протествују због изградње депоније

Грађани су поручили надлежним општинским и републичким властима да ће се свим правним и другим средствима борити да се депонија, на овом мјесту, гдје је већ искрчена шума за њену локацију у овом селу никад не направи.

Мјештанин села Јошаница Боро Вилотић је истакао да се у протеклих 30 година у овом подручју налазиле још двије локације за одвоз градског смећа, гдје депонован и отпад од рушевина објеката од НАТО бомбардовања и да је од карцинома у околним селима умрло више од 30 грађана.

Предсједник Савјета МЗ Јошаница Недељко Матовић да је ван сваке памети ко је одредио да се локација за депонију овдје изабере јер се у долини Дрине финим земље цијени и до 30 хиљада марака што говори о њеној вриједности.

"Најгоре од свега је што мјештани из ових села нису били информисани да ће се депонија овдје правити и зато су сазнали, када је ових дана, започета да се крчи борова шума", додао је Матовић.

Планирано је да седепонија постави на ентитетској линији измедју општина Фоча и Фоча Устиколина и у близини касарне.

"Ово је злочин над народом овог краја, и Србима и Бошњацима, и изгледа да је некоме циљ да се села иселе и остану пушта, а овдје завлада смрад и дим са депоније ", истакао је Џевад Меркез, мјештанин Устиколине.

Одборник СДС-а у СО Фоча Огњен Бодирога је појаснио да је рок депоније у Рјечицама истекао 2020. године па је СО у прошлом сазиву донијела одлуку да се нова гради у Филиповићима.

Скупштинска већина предвођена СНСД-ом у априлу прошле године одлучила је да се локација за депонију у Филиповићима прошири и презентовала је идејно рјешење.

"На сједници СО тада је речено да је депонија сигурна, безбједна и да ће бити изграђена по еколошким стандардима, а то је написано и у Плану рада начелника за ову годину", нагласио је Бодирога.

Покушали смо добити објашњење за избор локације за депонију у Филиповићима од начелника општине Милана Вукадиновића, речено нам је да је на одмору, а начелник одјељења за урбанизам Ранко Поповић се није јављао на телефон.

Накнадно је саопштено да ће се новинарима неко из општине, по питању депоније, обратити сутра у осам часова.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Тито

24.08.2022 16:36

Ово је држава апсурда, протестују кад се гради, протестују кад се не гради, прави малоумници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2022 18:40

А сто ти не тестис сметљисте у својем селу

Name

??

24.08.2022 18:18

Е нека баш фочаци.Полетили сте да гласате за снсд.ето вам сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

24.08.2022 19:45

Овај мали каже да је гласао а сад шта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кригер

24.08.2022 20:02

Вози га себи и својима које сте позапошљавали по свим установама у Фочи и бахатите се по граду у Миљевину испред своји дворишта срам вас било!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица

25.08.2022 07:09

Мариц и Машиц највецу штету су Фочи направили овако диван град уништили са својим потрчцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

25.08.2022 12:17

Шта треба више овом глупом и оперисаном на мозгу пакосном и себичном народу да увиди размере катастрофе владавине оног човјека што добро пјева, у више од 20 села 200 се нешта буни, па колико их има по селу 8?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена, Бањалука

25.08.2022 20:58

Дефинитивно нису нормални....па зар ту да граде депонију... локација је тотално промашена и ван сваке памети!!! Не дајте људи, борите се, добро ће побиједити зло !!!

ОДГОВОРИТЕ