Кинески брзи возови подстичу свјетски развој

Датум 21. август је значајан дан за Иницијативу “Појас и пут”. Тог дана је теретни воз Кинески железнички експрес (Сијан-Хамбург) полако кренуо са међународне станице у Сијану. Ово је био 10.000. воз који саобраћа између Кине и Европе ове године, а та бројка је постигнута 10 дана раније него прошле године.

Свијет 24.08.2022 | 08:07
Кинески брзи возови подстичу свјетски развој

Истог дана званично је пуштен у рад први брз воз који је Кина извезла у иностранство– воз, који ће бити коришћен на линији Џакарта-Бандунг. То је важан тренутак за „излазак“ кинеске брзе пруге.

Ове две ствари имају исту кључну реч – железница. Последњих година у Кини је било много пројеката железничке сарадње, који су постали „златни кључ“ за унапређење локалног економског и друштвеног развоја.

На пример, стара индустријама лука Дуизбург у Немачкој, бори се са трансформацијом због опадања индустрије угља. Захваљујући доласку кинеских теретних возова та лука је брзо прерасла у европски логистички центар.

Релевантни подаци показују да теретни возови између Кине и Европе тренутно имају 82 оперативне руте, долазе до 200 градова у 24 земље у Европи. Преко 50.000 врста робе у 53 категорије попут аутомобила, опреме и електронских производа транспортирано је овим рутама из Кине у европске земље, а укупна вредност тих транспортираних производа износила је скоро 300 милијарди америчких долара.
Корист имају и људи у областима дуж брзе пруге Џакарта-Бандунг. Након завршетка изградње брзе пруге која повезује главни град Индонезије Џакарту и четврти по величини град Бандунг, време вожње између ова два места биц́е скрац́ено са више од три сата на 40 минута. У очима многих Индонежана, ово не само да штеди време, вец́ и доноси нови простор за развој и ствара нови начин живота.

Тренутно се глобални развој суочава са многим изазовима попут пандемије новог коронавируса и геополитичких сукоба као што је украјинска криза. Од кинеског железничког експреса до брзе пруге Џакарта-Бандунг, ова значајна достигнуц́а „Појаса и пута“ су сведоци непрекидних напора Кине да помогне свету да реши „развојни дефицит“ и промовише заједнички развој.

За сад је више од 140 земаља потписало документе о сарадњи са Кином у оквиру “Појаса и пута”. Обим робне трговине између Кине и земаља дуж „Појаса и пута” у 2021. достигло је 11,6 билиона јуана, а директне инвестиције Кине у тим земљама износиле су 138,45 милијарди јуана. Добробити које доноси „Појас и пут“, као највец́е светско јавно добро, могу се видети и осетити.

(Аутор: Кинеска медијска група)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мтреци

24.08.2022 12:00

Одистински ми се свиђа уређивачка политика која види да је монополарни свијет пропао и окренула се новој надолазећој сили са истока. Јасно, чисто, концизно. Одлично!

ОДГОВОРИТЕ