Орашанин: Радници "Алумине" забринути за своју судбину 

"Фирме које се помињу као потенцијални власници "Алумине", према јавно доступним подацима, имају неизмирена пореска дуговања у државама гдје послују између осталог и у Црној Гори. У највећој мјери су у БиХ и региону куповали фирме које су у стечају или су намјерно гурнуте у стечај као што су "Техноком", Фабрика обуће "Фоледа" Миљевина, Фабрика чарапа, Шећерана у Бијељини итд", упозорава Мирјана Орашанин, члан Главног одбора СДС-а.

Република Српска 23.08.2022 | 13:35
Орашанин: Радници "Алумине" забринути за своју судбину 

Она поручује да немамо право да вјерујемо како они који покушавају да отму "Алумину" имају добре намјере које су у интересу свих грађана Републике Српске. 

„Сви заједно морамо спријечити и њих и Владу да своје намјере проведу у дјело“, истакла је Орашанин.

Наводи да се радници са правом питају, ко ће у случају отпуштања под изговором рационализације и глобалних дешавања, заштитити радничка права и обезбиједити егзистенцију њиховим породицама.

"Видјели смо како су завршиле фирме које су купили они којима власт хоће да прода "Алумину". Неке од њих су касније препродате другим власницима као што је случај са хотелом у Рудом који је препродан руском бизнисмену Сердарову, или Фабрика шећера из Бијељине бизнисмену из Хрватске.  Знамо да су интереси регионалних и осталих ‘бизнисмена“ искључиво везани за брз и висок профит“, напомиње Орашанин.

Она је истакла да је зворничка фабрика "Алумина" највећи извозник у Републици Српској. 

„Овај податак довољно говори о томе да све што се дешава са "Алумином" треба да занима сваког од нас. Не само 1.500 њених радника, њихових породица, раднике бројних локалних предузећа која послују са "Алумином", раднике компаније "Боксит", чије производе прерађује "Алумина", раднике који плату примају из буџета који порезом пуне сви побројани... То је питање свих нас“,  поручује Орашанин.  

Каже да зато читава РС треба да буде забринута, као што су забринути радници који више не вјерују намјерама појединаца и власника фирми блиских владајућим структурама који су већ толико пута искористили ресурсе наше земље за лична богаћења. 

„Потенцијални власници по повлашћеним цијенама и условима купују имовину у власништву државе коју обично препродају трећим лицима, најчешће страним држављанима,  при чему себи задржавају милионске профите, а често не измирују ни пореске обавезе према држави. Јасно је да њихов приоритет нису стратешке инвестиције значајне за опстанак и развој локалних заједница, регија и општина. За очување производње треба обезбиједити редовне плате, сировине и материјал, исплатити обавезе према држави, улагати у опрему и кадрове, одговарати на изазове на глобалном нивоу“, наводи Орашанин.

Поручује да је Зворник данас ближе свима него што нам се чини и да је опасност је опипљива.  

„Због тога позивам све грађане да пруже подршку радницима "Алумине" и ФГ "Бирач" из Зворника који се ових дана свим силама боре да сачувају радна мјеста и егзистенцију својих породица, а тиме и будућност Републике Српске“, истакла је Орашанин.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Истина

23.08.2022 11:58

Национални интерес је МОЈ лицни интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто се брину?

23.08.2022 13:13

Додик је обецао да це све бити добро ахахахахахахааааа

Name

Којиц

23.08.2022 12:32

То ће бити катастрофа за Зворничко подручје. И онако људи одлазе, а тек ако ови радници изгубе посао… ужас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Којиц

23.08.2022 13:32

Господине када сте били у Зворнику и о каквом одласку говорите!!!

Name

Татар

23.08.2022 13:50

Е чуј забринути.Добро нису почели утјецати око себе.Нити се имају коме обратити нити на кога ослонити нити их ико иста пита

Name

Јово

23.08.2022 12:37

Браво Мирјана, будући народни посланиче у НСРС. Само нас истинске патриоте и људи од струке и знања могу спасити од режимских разбојника и превараната.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљеник

23.08.2022 13:25

Број присутних на протестима говори о "забринутости" радника за будућност, а ако неће они можда требам ја да бринем? Емпатија према тим људима је сувишна. Њима је добро схватите ,а избори ће то потврдити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје

23.08.2022 14:04

Гдје је Матиц ста ради засто раднике не брани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.08.2022 14:33

Прелијепа зена ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

23.08.2022 15:26

Приватна компанија која је купила Алумину, може само кроз стећајни поступак, и ликвидацију овог стратешког привреднога ресурса РС, да заради далеко већи новац, од оног који је дат у поступку куповине Алумине, и да на тај начин себи обезбиједи неколико стотина милиона км.ћистога екстра профита, што уствари и јесте циљ, оваквих и сличних трансакција, у процесу пљаћкашке приватизације у РС, која се годинама уназад одвија по истом моделу. А радници који ће у овом поступку остати без посла, и на улици, немају коме да се жале, јер они су уствари колатерална штета у процесу богаћења појединих тајкуна, блиских врху власти у РС!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.08.2022 05:12

НИСИ у праву Вјероватно ниси ни процитао Закон.Циљ стецајног поступка Јр намирење повјерикаца стецајног дузника а они у овом слуцају измирени су у 109 постотном износу

Name

Вруци

23.08.2022 15:58

Сретно у политицкој каријери

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

24.08.2022 06:50

Немате разлога, прво ће истерати најхрабрије, онда све који се буне, онда школоване који имају своје мишљење, онда оне који нису за владајуће, они што остану биће им супер, имаће дупло веће плате, радиће сваки дан(можда недељом, неће), ђе их је било троје,може један, тако да видићете како ће то бити сјајно, ко у Шведској

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.08.2022 06:52

Нису радници уопште забринути јер немају објективних разлога за тако нешто већ их ви тршкате и препадате стид да вас буде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прилика

24.08.2022 10:09

Ето прилике за опозицију да се показе.Није ли Алумина довољно јак разлог да се несто уцини, мозда мало просета до ње. Ста мисли Саровиц, или само мало склепане изјаве са великом дозом анемије дати БНу.

ОДГОВОРИТЕ