За савјетодавне услуге из Буџета шест милиона КМ

– Влада Републике Српске потрошила је више од шест милиона КМ на савјетодавне услуге у вези са емисијом обвезница на Лондонској берзи.

Република Српска 23.08.2022 | 13:24
За савјетодавне услуге из Буџета шест милиона КМ

Република Српска се у априлу прошле године задужила 300 милиона евра емисијом обвезница на Лондонској берзи, а информације о купцима, трошковима и осталим условима емисије, Влада није жељела да објелодани.

До јавности је доспјела само информација да се Српска задужила по каматној стопи од 4,75 одсто.

Међутим, извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС открива да је за савјетодавне услуге у вези са емисијом обвезница на Лондонској берзи компанијама „Монет брокер“, „Социете генерале“, „Уницред банк“, „Аллен&Оверy“, „БДК адвокати“ плаћено 5,3 милиона.

Поред тога, плаћене су и накнаде за кредитни рејтинг агенцијама „С&П Глобал Еуропе Лимитед“, „Моодy'с“ и“ ГБП Финанциал Сервицес Лимитед“ у износу од милион КМ.

„Дугорочне обавезе по основу обвезница у иностранству исказане су у износу од 915,3 милиона КМ по основу емитованих обвезница Републике Српске на међународном финансијском тржишту. У току 2021. године Република Српска се задужилаемисијом обвезница на Лондонској берзи у вриједности од 300 милиона евра. Рок отплате је пет година, а грејс период четири године урачунат у рок отплате (једнократна отплата) и каматна стопа 4,75 одсто“, наведено је у ревизорском извјештају.

Међутим, консултантске услуге би Српску могле да коштају и много скупље уколико изгуби у судском спору који је протв ње покренула швајцарска консултантска фирма „Сyнергy  Wеалтх Манагемент“.

Наиме, ова фирма тврди да је посредовала за РС приликом емисије обвезница на Лондонској берзи, али да јој Влада није платила договорену накнаду због чега је тужила Српску тражећи одштету од 2,9 милиона КМ.

(Цапитал Фото: Цапитал/Илустрација)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Еро

23.08.2022 12:10

Ста их брига,нису њихове паре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

23.08.2022 13:31

Министарство пољопривреде провјерити за савјетодавне услуге Стеве Мирјанића и његове екипе за извлачење народног новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банка

23.08.2022 13:36

Провизија за кредит Лондон сто пљацкају од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.08.2022 09:08

Па како би тек радили даих не савјетују?