Умањени приноси кукуруза и до 80 одсто

- Кукуруз је због суше ове године највише страдао и приноси ће бити умањени од 20 до 80 одсто, а понегдје ће штета бити и тотална, изјавио је Срни предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.

Република Српска 23.08.2022 | 07:46
Умањени приноси кукуруза и до 80 одсто

Он је истакао да је соја у већини подручја успјела да опстане.

Маринковић је напоменуо да се жетва кукуруза очекује од половине септембра на парцелама гдје је мање штете, док се на земљиштима дубље структуре гдје је одрађена пуна агротехника може очекивати до 30 одсто уобичајеног приноса.

"Потражња за кукурузом у овом моменту не биљежи некакав значајни пораст. С обзиром на прилично десеткован сточни фонд у БиХ и Републици Српској, видјећемо каква ће потражња бити за овом житарицом. Очекујемо да ће моћи да се пласирају неке евентуалне количине које буду претекле с обзиром на низак род", рекао је Маринковић.

Он је подсјетио да је посљедња киша, која је дошла прије пар дана, довољно натопила земљиште у ораничном слоју и мало дубље, што на неки начин може обећати квалитетнију припрему земљишта за предстојећу јесењу сјетву.

"Имајући у виду заиста велике потешкоће са набавком и цијеном минералног ђубрива, са цијеном горива, видјећемо како и колико ће прозвођачи да се опредијеле за јесењу сјетву и на који начин ће успоставити производњу за наредну годину, нарочито у светлу немогућности пласмана произведеног и наплате у оптималном року како би та средства инвестирали у наредну сјетву", каже Маринковић.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске истиче да има доста проблема на терену и да је у овом моменту рано прогнозирати у којим обиму и како ће пољопривредници засијати површине током јесење сјетве.

"Иако је Министарство пољопривреде Републике Српске успјело на вријеме да исплати субвенције, капиталне инвестиције, повећање буџета, а ту је и помоћ која се реализује са Владом Мађарске у механизацији и друго, све је то корисно и добро дошло пољопривредним произвођачима, али на терену је присутна неизвјесност око занављања јесење сјетве, око пласмана пшенице коју имамо", рекао је Маринковић. /

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Татар

23.08.2022 07:18

Какви смо добро нам Велики Бог дадне да се напијемо воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.08.2022 08:00

НЕ ЛАЖИТЕ САМО ДА БИ ПОДИГЛИ ЦИЈЕНЕ НАЂЕТЕ ЊИВУ КОЈУ НЕКАКАВ БИЈЕДНИК НИЈЕ ЂУБРИО И НАВОДЊЕВАО ... ПОСТАЛИ СТЕ ГОРИ ОД ПУМПАША ЗА ГОРИВО ... ГАЊАЈ ТЕ ВИ ДЕЖАВУ ЗА ПОДСТИЦАЈ ШТО САВ СВИЈЕТ ДАЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ... А ВИ ЊИМА ЗАТО ДАЈТЕ ГЛАС КАДА ПОПИЈЕТЕ ПИВУ У ШАТОРУ А МИЛЕ ЗАПЈЕВА БЕСПЛАТНО ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тома

23.08.2022 08:34

Ма не треба ниста радити ајмо људи у странку на будзет.То је сигурно а ниста се не ради.Мало лазес народ и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

23.08.2022 11:41

И то је добро. Не требају се бринути за пласман.

ОДГОВОРИТЕ