Србија има страшан аргумент за злочин на цести Петровачкој

- Хрватски адвокат Анто Нобило каже да на основу закона о универзалној јурисдикцији Србија има надлежност за подизање оптужница против хрватских пилота, да Хрватска тешко због тога може да приговара Србији јер и сама у свом кривичном закону има универзалну јурисдикцију, али и да, како истиче, званични Београд има "страшан аргумент'', јер овај злочин нико није истражио 27 година.

Регион 22.08.2022 | 12:37
Србија има страшан аргумент за злочин на цести Петровачкој

Нобило каже да је недопустиво и неодговорно говорити да је овде реч о политичким оптужницама и истиче да Хрватска не може да прети Србији ветом на чланство у ЕУ, због тога што је као кандидат покренула поступак за злочин који се евидкентно догодио.

" Кад се то тако отворено говори, мислим да се прави штета Хрватске. Не сме се злоупотребљавати право у политичке сврхе. То је темељ функционисања правне државе", рекао је Нобило.

Истиче да је једини начин да Хрватска помогне својим пилотима да се укључу у процес.

"Дакле, цели низ радњи које представљају класичну адвокатску одбрану треба направити у Хрватској, повезати се с колегама у Београду, тамо једноставно ангажовати адвокате који ће бити професионално плаћени, држава може сносити тај трошак и обезбедити најбољу могућу одбрану тим пилотима. То је помоћ пилотима, а ове флоскуле нека се погледају у огледало и нека погледају у историју - то неће помоћи нашим пилотима у том поступку", рекао је Нобилон гостујући на загребачкој Н1 тв.

Хрватска, каже, може да каже да је некоректно што Србија у односу на Хрватску користи универзалну јурисдикцију.

"Али Србија има страшан аргумент, да 27 година нико није истражио овај злочин и утврдио чињенице, па ако има елемената, и процесуирања. Не само то, на захтеве босанског тужилаштва, на чијој територији се све догодило, Хрватска није одговарала. Тешко можемо приговарати Србима за универзалну јурисдикцију, кад 27 година нисмо реаговали", рекао је Нобило.

Напоменуо је да се о оптужници Србије још ништа не зна и додао да се тек када она буде прочитана може видети за шта тачно Београд терети хрватске пилоте.

“Проблем је што сви политичари знају да је политичка оптужница, да је неоснована, да нема доказа, али нико нема сазнања о њој, нисмо је примили ни видели. Мислим да се целој причи у Хрватској пришло с погрешне стране", каже Нобило.

Мора се, истиче, дефинисати о чему се ради.

"А ради се о кривично-правном поступку па, ако је такав, макар имао снажне политичке импликације, морамо инструментима кривичног поступка третирати тај случај”, јасан је Нобило.

Упитним је оценио изјаву да ће се помоћи пилотима.

“Ако политика каже да ће помоћи пилотима, мени је то упитно, они могу помоћи само методама кривичног поступка. Ако не признате тај поступак, онда Хрватска ни директно ни индиректно не жели да се умеша у тај поступак и помогне пилотима", навео је Нобило.

Сматра да хрватским пилотима треба помоћи и појашњава да, ако постоје докази да они нису починили злочин, неко мора отићи у архиве, направити истрагу, саслушати људе који су радили у ваздухопловним базама.

"Било би најбоље да Хрватска преузме тај предмет и да направимо квалитетно суђење, то би сигурно било објективно квалитетније, међутим, Хрватска ту није адекватно реаговала и бојим се да је сад касно и да би се то сад протумачило као опструисање процеса и Хрватска је пропустила реагирати како је требала”, рекао је Нобило.

А, ако се, каже, догоди пресуда хрватским пилотима у Србији, ради се о једном од најстрашнијих злочина и онда ће то бити велика љага на Хрватску.

"Ако нисмо 27 година то хтели да процесуирамо, онда је то велики проблем за Хрватску и за њено правосуђе”, рекао је Нобило.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Који

22.08.2022 10:59

Да није Вуковар, Дубровник Приједор ил Сребреница

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2022 11:42

Шта ако је неко урадио злочин и за то одговарао, тај други може да гранатира колону у другој држави и да не одговара ајде буди паметан и бистар а не мутан .

Name

аћим

22.08.2022 11:35

Свака част.Реалан и професионалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

22.08.2022 12:15

Није ми јасно засто су протјерани Срби из Хрватске једно је хрисцанство један крст

Name

Корослав

22.08.2022 18:53

Свака цаст обранијо Додика сто је пре 3-4 године убијен онај Бањалуцанин.Права постењацина.

Name

+

22.08.2022 11:52

НИКО ДО САД. ОН САД ПРОФЕСИОНАЛНО. ТОЛИКЕ ГОДИНЕ. СВЈЕДОЦИ УМИРУ. СРАМОТА И ГРЕХОТА, ДО НЕБА. РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаско

22.08.2022 12:59

Потпуно се слазем да би требао одговарати ако је неко бомбардовао колону цивила,а оцигледно је да јесте, али постоји и слицан злочин у Босни који се догодио у десетом мјесецу 1995 године.Задњи дан задњег примирја авион ВРС или ВЈ је у ниском лету у мјесту Тесањка код Добоја свјесно пуцао и ракетирао цивиле, дјецу, којом приликом је убијено десетеро дјеце и неколико старијих цивила.Рањених је било на десетине. Интересантно је да тај злоцин исто нико никада није истразио.Ја сам био у српском логору и добро се сјецам када се тај авион вратио у правцу Бања Луке у ниском лету.За злоцин сам сазнао након рата. Видео о том злоцину, са оригиналним снимцима је доступан на yоутубе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.08.2022 13:41

Нај бољи адвокат на Балкану.ријетко поштен и реалан.

Name

Б191

22.08.2022 15:26

Ти си из логора видио авион? Не лупај глупости. Добро се зна да српски авиони нису могли летјети због НАТО авиона. Ајде се сад умиј, па ујутро на пијацу, покушај купити који грам мозга.

Name

Хе Хе

22.08.2022 16:56

У Октобру 1995, није могла мува да лете а поготово не Српски авиони, НАТО је прије тога порушио сву комуникациску инфраструктуру и сваког момента изнад БИХ имао десетине авиона ! То да мрзиш и измишљаш, нико ти не брани !

Name

055

23.08.2022 08:05

Шта је спорно,зна се који и чији МИГ хрватски, друге државе,знају се пилоти и нажалост знају се жртве, дјеца и цивили ,значи нечувени злочин и агресија која се понавља по други пут на истом мјесту,над исти народом,дјецом,само треба прочитати Ћопићеве стихове...и сада треба ли судити или не_???__

ОДГОВОРИТЕ