Руси у Јадранско море послали и подморнице

Стручњак за безбедност проф. др. сц. Гордан Акрап, коментаришући кретање руских бродова у Јадрану, каже да на целу акцију не би требало гледати тако озбиљно.

Регион 22.08.2022 | 10:44
Руси у Јадранско море послали и подморнице

Подсетимо, италијански лист "Ла Република" објавила да су руски ратни бродови покушали да блокирају излазак америчког носача авиона "Хари Труман" из Јадранског мора. Наводно су били у висини Анконе, а Акрап истиче да је брод "Григорович" био и у висини Сплита, гледано с хрватске обале.

Међутим, рекао је да на ту акцију не треба гледати баш толико озбиљно.

 "Ради се о уобичајеним активностима оружаних снага Руске Федерације без обзира на то ради ли се о ваздушним или поморским снагама које покушавају да дођу у додир с НАТО снагама како би тестирали организацију, делотворност, мобилност и систем заповедања, управљања и вођења НАТО савеза и земаља чланица НАТО савеза у кризама", рекао је Акрап.

Додао је да такве случајеве видимо често на подручју Балтика, односно Северног мора, и Норвешке, а сада то видимо и у Јадрану. Истакао је и да се то море јако добро штити - штите га Хрватска, делом Албанија и Италија.

"На том делу налазе се и три велике поморске базе које користе италијанске оружане снаге, али и снаге НАТО савеза", рекао је Акрап.

Такође, како каже, Руси су већ узели једну поморску ваздушну базу у Сирији и од ње су направили своју базу. Додао је да је у последњој руској стратегији председник Владимир Путин написао да је цело Средоземље, а не само источно, театар њихових операција.

Према његовим речима, у Јадранско море је осим четири брода ушло и неколико подморница, али су оне праћене од почетка до краја те одмах враћене назад. "Није било никаквих претњи ни по земље чланице НАТО савеза, ни по оружане снаге", рекао је Акрап.

С друге стране, војног аналитичара Ивицу Мандића долазак руских снага на Јадранско море га не чуди.

"Ништа посебно неуобичајено да ратни бродови дођу и гледају вежбе друге стране, ово је на један начин провокативно у смислу да се дође тако близу, али некаква претња посебно ударној групи носача није", рекао је Мандић.

"Мислим да је ово скретање пажње с нечега важног што се догађа баш на терену у Украјини", напоменуо је.

Потез Руса на Јадрану назива глупом операцијом.

"Ти бродови кад би испалили евентуално некакву ракету тог тренутка би сви били потопљени. Ви се налазите у једном уском мору које се зове Јадранско и напросто сте на удару земаља чланица НАТО које излазе на Јадранско море, ви сте у једном сендвичу", рекао је Мандић за Дневник Нове ТВ, а преноси Јутарњи лист.

Огласило се и хрватско Министарство одбране, одакле је издато саопштење, које гласи:

"Заповедништво Хрватске ратне морнарице упознато је с присутношћу, то јест, пловидбом бродова Руске федерације Јадранским морем. С обзиром на то да није уочен улазак бродова у територијално море Републике Хрватске, није било ни разлога за реаговања."

(Б92/Јутарњи лист Фото:ЕПА-ЕФЕ/АНАТОЛY МАЛТСЕВ/Илустрација)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Прњавор

22.08.2022 09:50

Па мора негде путлер да сакрије црноморску флоту..убише бога у њима Украјинци..цео Крим гори..горе авио базе,горе војне луке..остало им 3 чамца за спашавање..ако и то униште,како ће постојат црноморска флота а бродова ниђе..хахаха,СЛАВА УКРАЈИНИ,ХЕРОЈИМА СЛАВА.НА МОСКОВИЈУ,ДО ПОБЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

22.08.2022 11:50

Ако ти кажеш.

Name

Ре Прњавор

22.08.2022 11:55

Још се ниси одселио, лако ти је одавде давати подршку! Ајде фрајеру правац Украјина у ров и кличи Бандери…!

Name

Ре

22.08.2022 12:09

Их цовјеце па ти заврши са цитавом флотом. Јеси бистар сто не идеш за Додиног савјетника? Тако паметан а пред продавницом здерес пиву и гулис саламу.

Name

Оптимиста

22.08.2022 12:47

Ама човјече тиси паметан за цијело село. Који си ти глупи стратег. Руси дошли у јадран да сакрију црноморску флоту плаше се Украјине. Браво стратегу. Стварно пун погодак. Мислим да ово пишеш дирек из Кијева јер видим да радиш у националном савету у Украјини саветујеш глумца коју стратегију да примијени кад буде азил негдје тражио???

Name

Ненад

22.08.2022 12:55

Које ду дроге у питању? А овај нацистицки поздрав би требао одговарати! Или ти то од дједа ханзарца пресло?

Name

ГТИ

22.08.2022 09:55

Тари Путине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

22.08.2022 14:41

Има Рвацка флота да им спреми олују и све да их потопи.

Name

Кики

22.08.2022 10:08

Измакли се, да их Укри не могу дохватити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то

22.08.2022 10:29

Да нема коментара који гласе вако. Наси руси се не Боје никога ни америке ни НАТО савеза само напред брацо руси показите НАТУ да сте јаци. Хајде брее који комментар дајте. ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

22.08.2022 11:19

Неце се оканит док не запоцну рат а онда це се повуц у русију и посматрат како нас бомбардују једноставно с русима ниста нетреба имат паметан је Вуциц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУЛИ - АВГУСТ

22.08.2022 12:07

МАРС,СВИ СТО ДАЉЕ ОД НАС.ОСЈЕТИЛИ СМО МИ ВИЈЕКОВИМА ВАСЕ МЕСЕТАРЕЊЕ И ЈЕДНИХ И ДРУГИХ НА ОВИМ ПРОСТОРИМА,А КАД ЗАКУВА СВИ СЕ ПОВУЦЕТЕ КО ПИ ..КЕ,А ОВДЈЕ ОСТАВИТЕ ХАОС И ИСТРЕБЉЕЊЕ НАРОДА.

Name

"Стручњак"

22.08.2022 12:24

Да се то тако олако потапа и уништава, нико неби правио ратне бродове и подморнице! Сама чињеница да неке подморнице и бродови на себи имају ракете са нуклеарним бојевим главама, одвраћа евентуалног нападача ! Лако је НАТО-у било глумит силу на Србији, Ираку, Сирији, Сомалији,Афганистану, Либији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.08.2022 13:51

Боље да једни и други се контролишу и шпијунирају него да ратују.ратују само сиротиња и наивни.

Name

Храбри

22.08.2022 14:15

АМЕРИ и НАТО само посматрају

ОДГОВОРИТЕ