Бориловић пет пута погођен, још се не зна ко га је убио

Обдукциони налаз тијела масовног убице Вука Бориловића (34) потврдио је незваничне информације - задобио је повреде у предјелу тијела од пет испаљених пројектила.

Регион 22.08.2022 | 10:38
Бориловић пет пута погођен, још се не зна ко га је убио

Од чијег метка је страдао - полицајца или суграђанина Ненада Нена Калуђеровића, утврдиће истрага која је у току.

То произилази из одговора Вишег државног тужилаштва у Подгорици, из ког су за “Вијести” објаснили да им још нијесу достављени обдукциони налази тијела десет Бориловићевих жртава.

Обдукциони налаз тијела Бориловића достављен је тужитељки у петак, 19. августа, седам дана након трагедије на Цетињу.

”Више државно тужилаштва у Подгорици, поводом догађаја на Цетињу од 12. 08. 2022. године, у континуитету предузима бројне мјере и радње у циљу потпуног расвјетљавања предметног догађаја, а по наредби тужилаштва обављена је обдукција и данас је достављен обдукциони налаз тијела В. Б., из којег налаза се закључује да је наведено лице задобило повреде у предјелу тијела од пет испаљених пројектила, док обдукциони налази за друга страдала лица још нијесу достављани, као ни налази других вјештачења, тако да ће се тек након достављања свих налаза вјештачења и обједињавања свих доказа моћи донијети одлука у предмету”, одговорила је 19. августа руководитељка и портпаролка тог тужилаштва, виша државна тужитељка Лепа Меденица.

У том предмету, у својству грађанина, саслушано је више особа, а међу њима и Калуђеровић. Тај Цетињанин тужитељки Андријани Настић испричао је своје виђење догађаја у насељу Медовина.

Током крававе драме у којој је убио и двоје малољетне дјеце, Бориловић је из ловачке пушке насумично пуцао у комшије, екипу Хитне медицинске помоћи, припаднике полиције и пролазнике.

У убилачком походу Бориловића животе су изгубили осмогодишњи М. његов три године старији брат М. и њихова мајка Наташа Мартиновић (35).

И породица Дрецун сахранила је три жртве комшије Бориловића - Рајка Дрецуна (56) и његове родитеље Даницу (74) и Димитрија (81).

Међу недужним жртвама су и тридесетседмогодишњи Милан Митровић, кум убијених Мартиновића, и Горан Ђуришић (54) - Бориловићев ујак, убијен док је покушавао да га уразуми.

Бориловић је убио и још двије комшинице, сестре Александру (52) и Милу Радуновић (50).

Прије него је онеспособљен да кроз насеље у ком је живио сије смрт, ранио је још пет комшија - Александра Дрецуна, Славицу Звицер, Филипа Ђурковића, Милеву Рамадановић и Даринку Челебић, као и полицајца Љубишу Максимовића који је покушавао да га савлада.

На расвјетљавању чињеница о трагедији на Цетињу, у којој је убијено десет, а рањено шест људи, ради и тамошње Основно државно тужилаштво.

Они, по налогу вршитељке дужности Врховног државног тужилаштва Маје Јовановић, утврђују да ли је било пропуста у поступању припадника Интервенте јединице Центра безбједности Никшић, која је тог дана била ангажована на обезбјеђењу Цетињског манастира.

Тужитељка Јовановић им је, речено је “Вијестима”, прослиједила информације које јој је доставио активиста за људска права и један од челника Грађанске иницијативе “21. мај” Александар Саша Зековић и наложила да формирају предмет.

Надлежни нису саопштили детаље и мотиве због којих се Бориловић одлучио на свирепи чин, а јавност данима осуђује реакцију припадника полиције током трајања убилачког похода.

”Вијести” су раније објавиле да полицајци нису били обавезни, нити су смјели да чекају одобрење да употријебе ватрено оружје и спријече тридесетчетворогодишњака да настави с нападом у ком је убио и ранио велики број људи на Цетињу.

Управа полиције тврди да нису чекали, већ да су оружје употријебили када су се за то стекли услови. Нико од надлежних, међутим, не објашњава да ли је ико страдао након што су први полицајци стигли на мјесто злочина.

Такође, из Управе полиције (УП) морали су у што краћем року, најкасније сат или два након догађаја, да обавијесте јавност о дешавањима у пријестоници макар основном информацијом, како би спријечили узнемирење јавности. На то у нефомалним раговорима указују и искусни црногорски полицајци, пензионисани, али ниједан од њих није желио јавно да коментарише незапамћени злочин на Цетињу, нити поступање својих бивших колега током кризе у насељу Медовина.

Стручњаци за безбједност и поступање полиције након незапамћене трагедије у Црној Гори, указали су на три кључне тачке и слабости црногорске полиције на Цетињу, што је, како тврде, резултат вишедеценијске запуштености безбједносног система и улагања и обуку редовног - оперативног састава полиције...

Прва карика у систему поступања полиције која је, сасвим извјесно, тог дана заказала на Цетињу је недостатак јасног протокола и процедура како да се реагује у високоризичним ситуацијама, каква се десила 12. августа, послије 15.30 часова, у пријестоници.

Управа полиције, тврди извор “Вијести”, нема прописане протоколе обавјештавања, извјештавања и узбуњивања, а евидентан је био и недефинисан систем руковођења, командовања и издавања наређења тог дана на Цетињу.

(Вијести.ме Фото: Борис Пејовић)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

055

22.08.2022 09:20

Све је Закон рекао и правилник о вршењу службе УП-полиције.Између осталог децидно рекао када службено лице врши употребу ватреног оружја,између осталог да заштити лични и живот других....према томе видјети то, у противном одговорност полиције је евидентна,није ваљд чекао да му министар нареди употребу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

22.08.2022 10:11

Не може бити да се не зна ко је пуцао на тог умоболника. Правосуђе ЦГ је сада на мукама,да ли признати да је савјесни грађанин усмртио крвника и прогкасити га херојем али и осудити га на десетак година затвора или рећи да је то урадила полиција и ником ништа,појео вук магарца. Није лако???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

22.08.2022 10:15

Убила га неизљечива болест, а не 5 пројектила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

22.08.2022 11:41

То у паметним држава се изјави да је у размјени ватре полиција лишила живота починиоца злочина.

ОДГОВОРИТЕ