Кина има услове за одржавање стабилности цена

Кина је способна да одржи укупне цене у разумном распону упркос растуц́им инфлаторним притисцима широм света и флуктуацијама цена хране у блиској будуц́ности, кажу званичници и аналитичари.

Свијет 22.08.2022 | 08:50
Кина има услове за одржавање стабилности цена

Кинески индекс потрошачких цена (ЦПИ), главни показатељ инфлације, порастао је у јулу за 2,7 одсто на годишњем нивоу. Индекс произвођачких (фабричких) цена (ППИ), порастао је 4,2 одсто на годишњем нивоу.

„У следец́ој фази повећаће се притисци на потрошаче, али Кина и даље има више услова који погодују општој стабилности цена“, рекао је Фу Лингхуи, званичник Националног бироа за статистику (НБС).

''Понуда на домац́ем тржишту је генерално обилна'', рекао је Фу ''Кина је успела да обезбеди довољну производњу житарица да обузда инфлацију хране, која чини велики део корпе ЦПИ. Земља је ове године забележила повец́ање летњег приноса житарица за 1,435 милијарди кг и пожњела је преко 60 одсто свог раног пиринча, поставивши основу за врхунску жетву током целе године. Уложени су и напори да се обезбеди јесењи принос житарица, који чини три четвртине укупног годишњег''.

Упркос утицајима изузетно топлог времена и поплава, казао је званичник, ове године је повец́ана посејана површина кинеског јесењег жита са добром основом за стабилну годишњу производњу жита.

''У првој половини године многе велике економије су сведочиле да су њихове цене достигле највиши ниво у последње четири деценије, што је изазвало забринутост због притиска увоза. Међутим, ови утицаји на кинеске потрошачке цене су ограничени'', казао је ''Суочена са флуктуацијама међународних цена енергијената, Кина је појачала напоре да обезбеди капацитет и стабилизује цене, подижуц́и заштитни зид против увзних ризика''.

Осим напора да се стабилизују цене роба и хране, Фу наглашава да не постоји новчана основа за повец́ање цена.

''У извештају који је прошле недеље објавила Народна банка Кине наводи се да је земља способна да постигне циљну инфлацију током целе године од око три одсто, због стабилне монетарне политике, високе стопе самодовољности производње хране и друге факторе''.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар