Власт Српске крије како су Мађари постали власници Соларне електране?!

Мађарска компанија постала је већински власник Соларне електране Требиње 1. Власт у Српској још вјешто скрива информације како су Мађари уведени у тај посао без јавног надметања.

Република Српска 20.08.2022 | 19:59
Власт Српске крије како су Мађари постали власници Соларне електране?!

Из невладиног сектора упозоравају да је случај нетранспарентан од самог почетка, те да је индикативна ћутња менаџмента Електропривреде РС о преносу власништва на мађарску компанију. 

Концесију за изградњу соларне електране у Требињу, Влада Српске додијелила је 19.октобра 2020.године Електроприпривреди Српске и то без јавног позива.

Међутим, ово јавно предузеће очигледно није имало намјеру да гради ову соларну електрану па је само десетак дана касније на својој адреси основао предузеће Соларна електрана Требиње 1, којем је прво уступљена концесија, а затим је 70% тог предузећа уступљено мађарској компанији Лугос, која је потврдила је да ће бити већински власник.

То је медијима такође све потврдио и директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић. Он је тада рекао да се не ради о продаји, већ инвестицији.

"То је најповољнији модел који је потписан у Европи. Модел се односи на то да ће Електропривреда по повољној цијени откупљивати електричну енергију и добиће на старту 5,5 милиона марака, а неће ни марке уложити у реализацију те инвестиције", казао је Лука Петровић.

Цијели пројекат вриједан је преко 100 милиона марака, а од јавности се скривају услови под којима ће се финансирати и реализовати пројекат а не зна се ни под којим условима је концесија предата новим власницима.

На чињеницу да су детаљи уговора тајни и можда штетни за Републику Српску више пута је упозораво и Транспаренсy Интернатионал.

„Ми смо покушали добити све информације од Комисије за концесију они нам нису на два наша упита доставили информације тако да смо у поступку тражења тих информација искористићемо сва средства која су нам на располагању да добијемо од комисије јер морамо видјети на који начин су они то омогућили. Апелујемо на ЕРС да се овај посао одвија транспарентно, да знамо под којим условима се иде у цијелу ову и то је био наш циљ због којег смо и тражили од ЕРС све ове информације“,каже Срђан Траљић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

Занимљиво је да су Мађари постали већински власници соларне електране баш у вријеме када се Милорад Додик хвалио политичком подршком мађарског премијера Виктора Орбана којег је Додик, случајно или не, угостио у Лакташима у новембру 2021. године.

На сумњиве радње и тајност уговора упозоравао је раније и СДС. 

 „Да ли то има неке везе са политиком, ја мислим да има то треба јавно да кажемо.Сада је то питање на Конкуренцијском вијећу и вјерујем да ту има људи који ће процијенити да ли је све урађено како треба ми сматрамо да није, ради се о заиста сумњивом послу, и треба да одговарају људи који су у томе учествовали“, каже Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Ово је пројекат који је Електропривреда, по сопственом признају, припремала скоро 10 година како би направила највећу соларну електрану на Балкану. Зато је сумњиво то што је тај посао дат неком другом под велом тајне јер је Електропривреда требала јавно да објави позив за уступање концесије како би се увидјело да ли би се појавили још неки инвеститори.

 „Нема краја набрајању тих нетранспарентних односно сумњивих криминалних радњи распродаје и крчмења ресурса РС ово је након Алумине и Љубије на овај начин да се ради.То тако неће моћи ово је РС за коју су људи крварили и остављали животе а није остављена никоме да се сњом поиграва како се они поигравају“, сматра Јелена Тривић, потпредсједник ПДП-а.

„Јасно је да се овдје ради о покушају продаје и приватизације Електропривреде РС, у дијеловима кроз продају учешћа у соларној електрани а продаја већинског пакета Електропривреде десиће се послије избора уколико не дај Боже овај режим мафијашки остане на власти 4 године. Јасно је да је уговор према мађарима тајан криминалан продаје се национално благо РС како би Додик добио подршку да остане на власти“, истиче Небојша Вукановић, посланик у клубу СДС-а у НС РС.

Прва соларна електрана у Босни и Херцеговини,према концесионом уговору, требала је да почне са радом ове године. Међутим, нови план је да се почне изградња у другом кварталу 2023., а завршетак радова очекује се 2024.године.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Да цујемо

20.08.2022 18:03

Срам те било Јадоване, мислили дтд сакрити од нсрода. Је ли сд тако води дтзав? Одговори нарофу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

21.08.2022 05:40

Пословна тајна за коју ће неко у хапс. Све ствари које се раде о новцу пословна тајна, а они се сјаје као куне.

Name

Ре

21.08.2022 06:45

Мрцине не прицају, само смрде...

Name

Казу најповољније у Европи

21.08.2022 07:42

Јесте, али за вас, стоко разбојницка сектаска!

Name

Трн

20.08.2022 18:07

Јели ово у ресторану код мог буразора Буде? Мој Будо буразору кад це пут до моје куце ко до твоје?! Обецо си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.08.2022 06:34

Обецао, обецање лудом радовање, бице, бице, кад се у бл врате сви они бањалуцани етницки оцисцени задњих 30 година. До тад сути или боље, цркни.

Name

Будо

21.08.2022 07:12

Кум И Кимце књизе суме, реке, ветар, сунце додигу.

Name

Пиано

21.08.2022 14:31

Хоце, хоце кад се срби етницки протјерани из Сарајева прије 30 година врате у Сарајево.

Name

Азем

20.08.2022 18:10

Шта ту има да се прича. Залили договор Дједовом ракијом и то би било то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанаћко

20.08.2022 18:16

Да ли је икада ико могао продавати и предавати националне вриједности,а да не одговара за велеиздају. Дошао један криминалац из Лијевча, други из Бирча да крчме Земљу Херцеговину. Још им плешћемо, јадни и кукавни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2022 19:14

Једноставно! Миле поклонио Орбану за мало подршке у забављају народа да Сирију све афере и стварно стање

Name

Боки Србац

20.08.2022 18:18

Фукаре на суд ,поништити све што су дали , уништили су Републику Српску !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

21.08.2022 05:50

Напред проинтер остали чекајте

Name

Да

20.08.2022 21:33

Да ли це људи неко моци стати у крај овој сотони додику? Ми смо стварно просли и дно..без да смо га дотакли..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

21.08.2022 00:00

Па "поклонили"су вам 100 милиона еура..људи купили поштено.а где су паре???па они летови хеликоптером..то кошта..наступи на коридама,отварањима бензиски,ваља и то платити..па свадбе Горици и Игору сваки мјесец..већ се по 5x женили и удавали..и то кошта

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

21.08.2022 04:25

Истина,шта то бјеше истина?Време у коме живимо је препуно лажи.Коме вјеровати,кад сви лажу,и што је најтрагичније све те лажи нас уништише.Када ће неко да каже доста тога па да му повјерујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није него

21.08.2022 07:36

Како га само није срамота,пије ракију и вара свој народ,чекај чекај октобар је ту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

21.08.2022 14:35

Што створи 100 паметних људи једна будала све уништи, Додик је шампион он је уништио све што се стварало од 1946.гидине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.08.2022 14:35

ВЛАСТ ЈЕ СТАЛНО КРИЛА КРАЂУ ИД НАРОДА. А ОВАЈ НАРОД,. ИМА САДА ИЗБОРЕ,. ДА ЗАШТИТИ СВОЈУ ДИЈЕЦУ. Зато. Сви на изборе. Ако не знаш, НАРОДЕ , прешарај листић. Јер твој листић други узму себи. НАРОДЕ. СВИ НА ИЗБОРЕ. ОВО НИКАДА И НИГДЈЕ БИЛО У И С Т О Р И Ј И. ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, РАДОВИЋ. Пенз. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ