Скоро година од хапшења, а још оптужнице нема?

– Кроз три седмице навршиће се година дана од када је ухапшен тадашњи директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић због сумње у малверзације са јавним набавкама за вријеме пандемије вируса корона. По свему судећи, годишњицу ће дочекати без подигнуте оптужнице.

Република Српска 19.08.2022 | 21:26
Скоро година од хапшења, а још оптужнице нема?

Републичко јавно тужилаштво од фебруара тврди како је истрага у завршној фази, а то понављају и данас, пола године касније.

“Већина доказа је прикупљена и тренутно се врши анализа свих доказа како појединачно, тако и у њиховој међусобној вези, након које ће поступајући тужилац донијети тужилачку одлуку”, поручују из ове правосудне институције.

Правдају се како је ријеч о врло сложеним и комплексним предметима високе корупције у којима су поред Зељковића предмет истраге и директори фирми „Процонтрол“ из Бањалуке Славко Бојић, „Промединг“ из Лакташа Драган Дубравац и “Травел фор фун” Саша Марковић, те Владимир Вулетић и њих још неколико.

Они се сумњиче да су искористили ванредну ситуацију и у међусобном договору манипулисали у процесу јавних набавки медицинске опреме оштетивши буџет Републике Српске, те довели у опасност живот и здравље грађана Српске.

“Медицинска опрема, одијела и маске нису били за медицинску употребу, нити је  као таква пружала одговарајућу заштиту од вируса”, подсјећају из тужилаштва.

Док Зељковић чека оптужницу или неку другу одлуку тужиоца, странка Уједињена Српска му је заштиту и уточиште пружила у Републичкој управи цивилне заштите гдје је добио савјетничку фотељу, на којој по закону не би смио сједити.

Тужиоци провјеравају пријаве против директора ФЗО Дејана Кустурића
Како су нам потврдили, у тужилаштву интезивно раде и на кривичној пријави против в.д. директора Фонда здравственог осигурања РС Дејана Кустурића због сумње у несавјестан рад у служби и незаконитих погодности датих појединим фирмама у вези са набавком респиратора.

Исто тако тужилаштво провјерава и информације које им је доставила АгенцијА за јавне набавке БиХ о уоченим неправилностима у раду ФЗО приликом спровођења поступака јавних набавки током ванредног стања у РС.

Портал ЦАПИТАЛ тражио је извјештај о стању свих предмета који се воде, а који су везани за набавке током пандемије, гдје ни у једној ријечи тужилаштво није споменуло истрагу о покретној болници која није испоручена у договреном року нити је икад пуштена у функцију.

Иначе, једини који је до сада санкционисан због малверзација у вријеме короне је бивши директор болнице „Свети Апостол Лука“ у Добоју Младен Гајић.

Против њега је у априлу подигнута оптужница због несавјесног рада у служби да би се касније нагодио са тужилаштвом и добио казну од десет мјесеци затвора.

Према оптужници он је умјесто медицинске купио немедицинску опрему оштетивши буџет града за 82.320 КМ.

Ожеговић: Тужилаштва чине све да оправдају веома јасне неправилности
У Транспаренцy Интернатионалу (ТИ) БиХ кажу да из свега приложеног грађани и јавност у Српској немају разлога да буду задовољни радом правосуђа.

“Наше правосуђе је генерално неефикасно, а поред тога га додатно карактерише слаба сарадња да агенцијама за спровођење закона. Додамо ли томе чињеницу да је утицај политике и других структура на правосуђе више него очигледан, грађани и јавност имају више него довољно разлога да буду незадовољни”, каже Дамјан Ожеговић истраживач из ТИ БиХ.

Према његовој оцјени,  истражни органи су се веома споро укључивали у испитивање потенцијалних незаконитости на које су их упозоравали медији и организације цивилног друштва у првом таласу пандемије.

“Поред тога што нису процесуирани случајеви корупције на високом нивоу, изостала је реакција надлежних и ка нижерангираним починиоцима потенцијалних коруптивних кривичних дјела. Чини се као да тужилаштва чине све да истраге не спроведу на ваљан начин и да чине све да оправдају веома јасне неправилности, а оно што је забрињавајуће у нашем систему јесу широка овлаштења тужилаца који за своје пропусте и нечињења никоме не одговарају”, закључио је Ожеговић.

(Цапитал Фото: Илустрација)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ц

19.08.2022 21:51

Немојте на Тужиоце. они брину све скупо, слаба плата, како преживити, имају јадници допунске послове, па зато нису ефикасни све им застари, а они се "сикирају" и са никим се не договарају. А можда се и мало боје, нема тамо људи храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

20.08.2022 00:17

Неда стевандиц да се то обави пре избора.

Name

Јаффа

20.08.2022 07:41

Спортски риболов : ухвати - сликај - пусти.

Name

Ре

20.08.2022 15:23

Лопов цак боље радно мјесто добио као награду.

Name

Ахил

19.08.2022 21:53

Велики је притисак на тузиластво Стевандиц цини све да се клупко не одмоота али нема велику помоц од Снсд а сто је велики камен спотицања у тзв коалицији колико се препао говори цињеница да је одустао од куповние.пентхауса код Сан Рема

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

19.08.2022 21:58

А неце је ни бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

19.08.2022 22:13

Нај већи проблем Срба у Републици Српској су Срби из Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

19.08.2022 22:40

Тужиоче кад до сада ниси поднио тужбу немој је ни подносити.на твоје мјесто после избора биће нови тужиоци а ти се спакуј јер ти није мјесто у тужилаштву а поготово у суду.

Name

+

19.08.2022 22:23

ДА. СВОЈ, СВОМЕ. ПА НЕ ТРЕБА НИ ПЛАТУ ДА ДОБИЈУ, ОНИ КОЈИ СВОЈ ПОСАО НЕ РАДЕ. ТУЖИЛАШТВА. СУДСТВО. МУП. Сироти Народ судите одмах. ФУЈ, Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2022 18:44

Зато имамо октобар који се приблизава па брацо ако нам ово неваља изадимо масовно на изборе да срусимо ову накарадну власт која је заробила све институције а они вец поцињу са крадом гласова ево у Братунцу и мртви вец гласали у одсуству

Name

Ре

19.08.2022 22:52

Лопови раде ста им је воља у овој држави а ледја им чувају, за велике своте новца управо тузиоци ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

19.08.2022 23:55

Ја стварно немогу да разумијем ове људе, извините на изразу они нису људи они су паразити који је успио да се увуче у овај народ , који јадан и не зна шта је га снашло , све док не дође да плати струју гориво и остале потрепштине у дану. Они су толико злобни да би и рођену дјецу ставили јавно на вјешала само да би себе опрали. Само нажалост они и незнају ко су им дјеца јер од силног корумпирана немају више представе ко су и шта су. Они су умислили да су бесмртни да им и Бог неможе ништа, они су убјеђени кад умру да ће Бог морати да им поврати живот поново. Јер само они требају да живе. Питам се кад и дали ће српски народ једном доћи свијести да стане на крај свим тим паразитима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.08.2022 00:22

Овајце и одлезат 'казну' без оптузбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има јос набавки

20.08.2022 00:45

из доба короне за које треба подици оптузнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

20.08.2022 07:33

Стевандицу придружи се зељковицу,пола су радника поште из твоје секте разједињене српске,који ниста тамо не раде. Како те није срамота изаћи пред јавност ,јесу људи давали своје зивоте да ти и остали краду.

Name

Ре

20.08.2022 08:15

Имају и вицине маске. Само се сути.

Name

XОXО

20.08.2022 06:01

Од октобра ће се то убрзати ако богда и ако народ буде паметан кренуће Српска путем правде и демократије. Срећно народе и опамети се након толико година диктатуре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

20.08.2022 07:47

Ови избори су референдум за опстанак.упознајте што више људи да би изашли на изборе и збацили не народну власт са грбаче народа.

Name

Лопови и мафија

20.08.2022 13:30

Неце је ни бити.Јел пуно зна.а није.узимо.сам.за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

20.08.2022 16:00

Три године од моје кривичне пријаве, урађено све и стоји код судије 🙄

ОДГОВОРИТЕ