Гренел: Забринут што је Курти одбио све предлоге

- Тотални колапс разговора у Бриселу - тако је бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оценио последњу рунду дијалога на највишем нивоу, уз оцену да је забринут што је Аљбин Курти одбио све предлоге.

Свијет 19.08.2022 | 18:40
Гренел: Забринут што је Курти одбио све предлоге

Било је тешко да гледамо оно јуче, рекао је Гренел, и подсетио да је претходна америчка администрација инсистирала на економској сарадњи и развоју.

"После економског споразума и визије Доналда Трампа да се зауставе сви политички преговори, који 20 и виша година не производе ништа, економски развој би довео до послова за младе, инвестиције са запада... А, погледајте ове преговоре", рекао је Гренел на онлајн прес конференцији.

Како је рекао, "колапс" преговора у Брислу је фрустрирајући.

"Прилично смо уврени да Баједнова администрација не ради довољно", додао је Гренел и изразио жаљење што нико од виших званичика Беле куће није био у Бриселу.

Оценио је и да Европљани не могу да се боре ни са ратом у Украјини и да је европљанима потребна америчка помоћ.

"Америчко лидерство је важно на Балкану. Забринут сам што је Аљбин Курти одбио све предлоге. Он јесте снажан пеговарач, али мора и да дође са неком идејом. Преговори нису једносмерна улица", рекао је Гренел.

Курти, наглашава, мора да изађе са компромисом, да би ЕУ изашла са визном либерализацијом, али он има право што је скептичан, јер толико година ЕУ није испунила своје обећање.

"Када би ЕУ то испунила, то би био бољу пут, који би водио ка новом кораку, а не као сада да се води "лажан" процес, јер то није фер према грађанима", рекао је Гренел.

Када је реч о регистарским таблицама, Гренел оцењује да је до конфликта дошло зато што је Курти хтео да имплементира своје идеје, које нису ни америчке ни европске, али то није добро, имајући и виду стабилност региона.

Нагласио је да је потребан договор око таблица, те поновио да би било важно да се сви фокусирају на економију, радна места, а у тим оквирима би, политика сама дошла до решења.

"После 20 и више година, никако да научимо лекцију да другачији приступ не функционише. Само инвестиције доносе посао, а економски развој ће променити ставове грађана, и олакшати изналажење решења", рекао је Гренел.

На питање Тањуга како Србија може да има поврење у било какав споразум, па и онај постигнут уз међународне гаранције, ако САД инсистирају да ЗСО буде формирана у складу са Уставом Косова, иако то није предвиђено Бриселским спразумом, а посебно имајући у виду чињницу да није примењен од 2013, Гренел је рекао да је то важно питање и да не криви Србе са Косова што су скепитични, јер се види недостатак посвећености реализацији и примени договора.

Нагласио је да је неопходно и круцијално да се гради поврење кроз реализацију спразума.

"Ако реализујемо споразуме и (Вашингтонски - економски и Бриселски) градимо поврење. Али у праву сте - пољуљали смо поверење када не инсистирамо на реализацији", рекао је Гренел и нагаслио да и ЕУ и САД морају да инсистирају на њиховој импелементацији без обзира која их је влада потписала, Тачијева, Хотијева...

Он је позвао САД да покажу лидерство и погурају имплементацију споразума.

"Потребно нам је да препознамо важност свих договорених пројеката. Људи виде договоре и недостатак њихове примене", указао је Гренел и додао да зато сваки пут када се поверење пољуља мора да се седне и разговара.

На питање зашто су његова очекивања мала и поред изјава Жосепа Бореља, каже да је био на његовом месту и да то што нису уговорили ни тачан датум новог сусрета у Бриселу говори доста.

"То је тактика састаће се, а не резултат, ако желиш прогрес онда хоћеш идеје ... Време лети, људи на Балкану заслужују пажњу и Американаца и Европљана, да се много брже ради", закључио је Гренел.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марио

19.08.2022 17:03

Не заборавимо : Гренел је Трампов цовјек и као такав он у новој, УСА влади [Бајденовој] висе нема никаку власт ни изврсну ни савјетодавну. У ствари Гренел је реметилацки фактор. Гренел, а тиме и Трамп док је био предједник УСА су имали пуне 4 године да ураде неста конкретно на Косову али у ствари нису ниста урадили, нти су затврорили Бондстил нити иста друго [осим сто су наговорили Израел да призна Косово и Израел је то урадио]

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

19.08.2022 21:18

Гренелу.врло добро Вам је познато што нико није данас присутан у Бриселу на преговорима у вези КиМ.на Косову треба изазвати сукобе да се скрена пажња Русима са Украјине.да ли је то активирање плана за почетак договореног ограниченог нуклеарног рата који је планиран још деведесетих година и да почне са Косова.не мирише на добро.а ти марјане немаш појма.да је Трамп на власти рата у Украјини неби било.

Name

Истина

20.08.2022 05:39

Курти ради ста му казу.Добио је подрску и иде даље.

ОДГОВОРИТЕ