Пријавите Градској управи улице које нису асфалтиране

Од 3.000.000 КМ уплаћених средстава, Аграрни фонд је испланирао да 2,7 милиона потроши на асфалтирање, а око 300.000 КМ на јавну расвјету. По тренутним цијенама на тржишту, за ту суму се може асфалтирати око 20 километара путева и улица (што зависи од ширине саобраћајница, припремљености подлоге и сличних предуслова).

Република Српска 19.08.2022 | 17:49
Пријавите Градској управи улице које нису асфалтиране

Компензациони фонд Републике Српске је на рачун Аграрног фонда Града Бијељина уплатио три милиона конвертибилних марака, који ће, према најави директора Аграрног фонда бити уложени искључиво у рурални развој - асфалтирање и јавну расвјету. Ова средства су опредијељена овако, иако је на састанку одржаном недавно у Градској управи са представницима пољопривредних удружења, који је директор Аграрног фонда напустио, констатовано да је текућа година једна од најтежих за пољопривреднике због суше и економске кризе и да је финансијска помоћ пољопривредницима пријеко потребна како би спремно дочекали јесењу сјетву.

Од 3.000.000 КМ уплаћених средстава, Аграрни фонд је испланирао да 2,7 милиона потроши на асфалтирање, а око 300.000 КМ на јавну расвјету. По тренутним цијенама на тржишту, за ту суму се може асфалтирати око 20 километара путева и улица (што зависи од ширине саобраћајница, припремљености подлоге и сличних предуслова).

Градска управа је свјесна да је у текућој години финансијска помоћ пољовпривредницима приоритет, али не жели да омета изградњу инфраструктуре у мјесним заједницама, али истовремено, захтјева да овај процес буде праведно спроведен, а средства потрошена транспарентно, без малверзација и злоупотреба.

У том циљу, Градска управа позива све мјештане мјесних заједница да градском Одјељењу за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине (контакт-особа Немања Митрић) од понедељка, 22. августа, до петка 26. августа 2022. године, од 8.00 до 14.00 часова пријаве неасфалтиране саобраћајнице у својим мјесним заједницама. Ово Одјељење ће регистровати све пријаве, а тамо гдје већ није извршено снимање и мјерење терена, надлежне службе ће то урадити.

Такође, и пријаве за постављање јавне расвјете се могу упутити на исти начин.

Одјељење за стамбено комуналне послове и заштиту животне средине направиће листу приоритета за асфалтирање на основу претходне анализе и података (гдје је и у којој мјесној заједници и колико асфалтирано саобраћајница, дужина трајања проблема, приоритетност итд), као и списак свих мјеста гдје је неопходно постављање јавне расвјете.

Истовремено, и савјети свих сеоских мјесних заједница су дужни да најкасније до 26. августа 2022. године доставе спискове свих неасфалтираних дионица у њиховим мјесним заједницама и локације за постављање јавне расвјете, тако да спискови буду са тачно наведеним приоритетним дионицима.

Након тога, Градска управа ће 31. августа 2022. године одржати састанак са представницима савјета мјесних заједница и директором Аграрног фонда у просторијама Градске управе, на ком би требало да се усагласе и одреде приоритети и тачан списак дионица које ће бити асфалтиране у свакој мјесној заједници, као и да се тачно одреде локације на којим ће бити постављена јавна расвјета, како би била легализована, што ће омогућити уредно одржавање система расвјете и планирање буџета за њен рад.

Такође, ако Аграрни фонд истраје у својој одлуци да сва новодобијена средства буду уложена у рурални развој, без издвајања дијела средстава за наше пољопривреднике, Градска управа ће упутити отворено писмо министрима пољопривреде и финансија, односно, предсједницима Владе и Републике, са захтјевом за додатна издвајања за пољопривреду, јер је јасно да у Компензационом фонду има средстава, имајући у виду да издвојио три милиона КМ за рурални развој, иако су свјесни да се наши пољопривредници суочавају са тешким проблемима због великих губитака узрокованих сушом и економском кризом.  До тада, Градска управа моли све пољопривредне произвођаче да на адресу Аграрног фонда упуте захтјеве за помоћ.

Градска управа позива пољопривреднике да остану сложни, да захтјевају увид у трошење народног новца и да не дозволе злоупотребе и одливање ових средстава у неке друге сврхе, умјесто у оне за које је намијењен.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Полако бас пролази

19.08.2022 16:01

Испод мога прозора Пјевају здрузени одреди ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нуто

19.08.2022 16:29

Дајте им ти подстицаја да више не кука сељачка муљеж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отахарин

19.08.2022 17:43

Пријављујте ЗЕВ-ове, који то нису! Кад ћете реда увести ту? Комунална ништа, ни по пријавама не ради! Зграде смррде, глодати се шетају улазом, недератизовано од поплаве, задње, а "прецједник" глуми државника е шалим се, неслуценавелицина једна! Млати наше паре, ништа, под милим Богом не плаћају, не улажу, само њих двојица троше, наше паре! Градонацелнице, Васе службе, исто су упознате, са случајем, Нико Ништа! Мислим да, Ви, озбиљно, треба, да ссе по забавите о им и оваквим случајевима, има их доста у граду! У центру града, схта више! Ево, нека прокоментарису и овдје, да ли је ово истина игдје све проблеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо све

19.08.2022 19:04

Највећи бијељинској лопов, тај Лазаревић, добио да дијели паре за асфалтирање путева. Можеш мислити. Не треба нам од таквих ништа и никад. Против лопова и снсд-а. Опет он, пиш.. по радницима док ха је Бато штитио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

19.08.2022 20:55

А удружио се са Мишком. Краду и један и други, и капом и шаком. Ако су преварили Додика, народ у Семберији неће сигурно.

Name

Д. Магнојевић

19.08.2022 20:25

Ако треба за асвалт и стуб расвјете гласам за Додика и остале телетабисе, нека хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

20.08.2022 05:41

Код толиких запослених и технике која данас постоји,ви правите будале од народа,да губи вријеме и пријављује.Како вас није срамота,за ста примате плате?

ОДГОВОРИТЕ