Потписани колективни уговори, ево коме су увећане плате

Запослени у образовању, науци и култури у Републици Српској добили су нове колективне уговоре којима су дефинисана сва њихова права. Цијена рада испод које се не смије ићи износи 110, а повећање плате ће добити радници у комбинованим одјељењима те они који раде с дјецом с потешкоћама у развоју.

Република Српска 19.08.2022 | 12:45
Потписани колективни уговори, ево коме су увећане плате

„Имамо побољшање за запослене у комбинованим одјељењима у нижим и вишим разредима основне школе за један проценат. Те повећања плата онима који раде с дјецом са сметњама у развоју. Такође побољшања техничке и терминолошке природе чије смо мањкавости уочили у претходном периоду.“, поручио је Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС.

 Дефинисани су и платни коефицијенти за запослене у предшколским установама, осим за неколико општина које ће, како тврде у Министарству просвјете и културе РС, бити ријешене на јесен.

„Дијелом ћемо наставити разговоре са нашим локалним заједницама, и надам се да ту на јесен већ може доћи до одређених промјена,  јер је оправданост непомјерања управо у законским ограничењима буџета.“, рекла је Наталија Тривић, министар просвјете и културе РС.

„Оно што ја морам посебно да апострофирам је добра сарадња министарства и Владе са гранским синдикатом. Сви ми имамо своје интересе који су често супротсатвљени, али треба похвалити начин на који смо дошли до новог текста уговора.“, поручио је Срђан Рајчевић, министар за научно - технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Посебне колективне уговоре су потписали представници Синдиката образовања науке и културе, Министарства просвјете и културе те Министарства за научно – технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Тренутни посебни колективни уговор престаје да важи 31. августа, а нови ће бити на снази наредне три године.