Теретни возови између Кине и Европа убризгавају виталност у глобални опоравак

Теретни возови између Кине и Европе одиграли су важну улогу у јачању међународних економских и трговинских веза и осигурању стабилности глобалних индустријских и ланаца снабдевања, рекао је кинески економски планер на конференцији за новинаре у четвртак.

Свијет 19.08.2022 | 08:45
Теретни возови између Кине и Европа убризгавају виталност у глобални опоравак

Возови су постали стуб регионалног економског развоја и подржали су спасавање економије усред пандемије ковида 19, рекао је Сју Ђијенпинг, званичник Националне комисије за развој и реформе Кине.

''Кина је до јула покренула услугу теретног железничког превоза дуж 82 руте до 196 градова у 24 европске земље'', рекао је Сју.

Од када је први воз кренуо из југозападног кинеског града Чунгћинг до западнонемачког Дуизбурга у марту 2011. године, превоз теретних возова Кина-Европа је процветао, посебно након имплементације Иницијативе ''Појас и пут''.

Укупан број годишњих путовања возом скочио је са 80 у 2013. на 15.183 прошле године, према извештају који је објавила канцеларија водец́е групе за унапређење развоја ''Појаса и пута'' и Кинеска државна железничка група.

''До краја јула, обављено је укупно преко 57.000 путовања теретним возом Кина-Европа, са 5,3 милиона еквивалентних јединица од двадесет стопа (ТЕУ) робе у вредности од скоро 300 милијарди долара, са свеобухватном стопом за тешке контејнере од 98,3 одсто'', рекао је Сју.

Категорија транспортоване робе се постепено проширила са мобилних телефона, рачунара и других ИТ производа на одец́у, аутомобиле, жито, вино, кафу, дрво и 53 друге категорије са преко 50.000 врста, које покривају све животне потребе дуж руте.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар