Европска централна банка повећава каматне стопе

Европска централна банка наставиће да повећава каматне стопе, изјавио је члан Савета гувернера ЕЦБ Мартинс Казакс. Према његовим речима „та инфлација“ неприхватљиво је висока, у Летонији виша од 20 одсто.

Регион 18.08.2022 | 12:17
Европска централна банка повећава каматне стопе

„За борбу против инфлације потребна нам је фискална политика и структурна политика“, навео је Казакс, који је и први човек централне банке Летоније, преноси Блоомберг.

Казакс је познат као „јастреб“ који се залаже за заоштравање монетарне политике ЕЦБ, тврдећи да би било болније пустити да се инфлација настави.

„Монетарна политика је већ од прошлог децембра постала рестриктивнија. Најприје смо смањивали програме подршке, а посљедњих мјесеци смо значајно повисили каматне стопе и наставићемо да их повећавамо како не бисмо дозволили да се инфлација учврсти“, рекао је Казакс за летонску телевизију.

Просечна инфлација у Еврозони у јулу достигла је рекордних 8,9 одсто, а у 10 држава еврозоне инфлација је двоцифрена. То су Белгија, Естонија, Грчка, Шпанија, Кипар, Летонија, Литванија, Холандија, Словенија и Словачка. Инфлација у јуну била је 8,6 процената.

Према пороцјенама економских стручњака, еврозона је достигла највиши ниво ризика од уласка у рецесију још од новембра 2020. године, а несташица енергената пријети да подстакне даљи раст инфлације која је у неким земљама достигла највише вриједности у посљедњих 40 година.

Интензивирање цјеновних притисака навело је ЕЦБ да у јулу изненади економисте повећањем каматне стопе за 0,5 одсто, а предсједница ЕЦБ Кристин Лагард (Цхристине Лагарде) рекла је том приликом да је важно позабавити се сваким знаком да се инфлаторна очекивања учвршћују.

Званичници европских централних банака оцјењују да је још прерано о одлучивању о величини сљедећег подизања каматне стопе, а у свјетлу пријетње од прекида дотока руске енергије и страха од рецесије, аналитичари и трговци сматрају да су смањени изгледи за нагла повећања камате у блиској будућности.

Казакс је међутим убрзо након одлуке ЕЦБ да послије више од једне деценије повећа каматне стопе за 0,5 одсто, наговијестио да би сљедеће повећање у септембру такође требало да буде значајно. Он је у одговору на новинарско питање да ли се разматра повећање камата за 0,75 одсто, као у САД, рекао да треба бити отворен и за све опције.

Еврозона је суочена са економским притиском послије снађног опоравка од пандемије који је нагло прекинут због поремећаја у ланцима снабдијевања и претњама по безбједност увоза енергената.

Из тог разлога ЕЦБ је дуго оклијевала да подигне каматне стопе упркос убрзаној инфлацији.

(ДW  Фото:ЕЦБ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мунгос

18.08.2022 11:03

Ово вам је тек поцетак до нове године ко издрзи прицат це . Бице вам пуне улице демонстраната. Тразили сте добили сзе и гледајте како изгледа потоп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо

18.08.2022 12:18

Значи опет по народу и грађанима јер су стока ,они су криви а не ЕУ политичари који намјерно праве оваква стања тензија јер у њима најбоље профитирају.

ОДГОВОРИТЕ