Малинарима пријете због најављених протеста

Шта то ти глумиш, болеснику? Хоћеш неки протест, ја сам батин човек и кунем ти се у сестричину да ћу, кад те видим у граду, гађати чим стигнем. Реална цијена је 6,5, а ви можете и 10 тражити.

Република Српска 18.08.2022 | 11:22
Малинарима пријете због најављених протеста

Овако гласи порука коју је Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара "Виламет", а које заступа малинаре на подручју Сребренице, Братунца и Милића, добио путем свог Фацебоок профила, а након што су он и други произвођачи малина најавили да не пристају на ниску цијену откупа овог воћа и да ће, уколико не буде понуђен већи износ, изаћи на протесте.

Стојановић каже да је случај пријавио полицији те да је порука стигла са лажног профила на поменутој друштвеној мрежи, а све из разлога што малинари не желе да прихвате откупну цијену од 6,5 до седам КМ, колико нуде откупљивачи.

"Хладњачари највјероватније имају своје људе који са тих лажних профила шаљу пријетеће поруке да се не излази на протесте и да је то висока цијена коју ми тражимо", прича Стојановић за "Независне новине" и поручују да малинари неће одустати од својих захтјева.

"Нема никакве шансе да ми то дамо тако јефтино. У петак ће опет засједати Управни одбор нашег удружења. Па, у Србији је куповна цијена између девет и 11 КМ. То што они нуде, па то је ван памети. На Управном одбору ћемо послати захтјев да се састанемо с њима, па ћемо видјети да ли они желе или не, а наш једини захтјев је да се измијени откупна цијена", наводи Стојановић и упозорава да, уколико откупљивачи остану при ставу да нема подизања цијене откупа, малинари крећу у протесте.

"Не само овдје, имам контакте да се протестује у координацији на територији читаве државе", наглашава Стојановић.

И Љубиша Алемпић, предсједник Удружења малинара "Виламет" из Братунца, Сребренице и Милића, тражи да откупљивачи испоштују цијену која је и у региону.

"И да се плати колико су платили велики хладњачари. Ево, на примјер, овдје фирма 'Задругар' у Љубовији, која је неколико километара од нас, малину је платила 610 динара, што фактички прелази 10 КМ. У самом Братунцу био је један хладњачар који је испоштовао и платио малину девет КМ, тако да је причати о цијени од 6,5 до седам КМ ван памети. Једноставно, тражимо да откупљивачи испоштују цијену других хладњачара. Не желимо да правимо никакве калкулације и игре које они играју. Они су откупили малину и ред је да то плате онолико колико су то платили други хладњачари, јер немогуће је да неко нешто може да плати, а неће то да испоштује", наводи Алемпић за "Независне новине".

Саша Симић из Опште пољопривредне задруге "МБ Фруитс" Братунац и даље остаје при ставу да је цијена коју траже произвођачи претјерано висока. Подсјетио је да је цијена малине на свјетском тржишту знатно опала те да хладњачари још не могу изаћи са јасном улазном цијеном, јер, како каже, нема продајне излазне цијене. Поред тога, наводи да свјетски произвођачи користе мање малина због високих цијене те да је управо због тога тешко рећи шта ће се десити у наредном периоду.

"Произвођачи траже ту неку вишу цијену, међутим, све стоји, све се чека, вјероватно су и купци сада на годишњим одморима. Сачекаћемо тај септембар да видимо шта ће бити, тада ће се знати та ситуација. Углавном, роба не иде, она стоји улагерована. Остало је све непромијењено од када смо се чули посљедњи пут", рекао је Симић и додао да се цијена не би требала кретати више од осам КМ, али да још нема понуда за уговоре, за разлику од прошле године, када су се земље дословно утркивале за откуп.

(Независне     Фото: Архива Ивана Стојановића)

<див цласс="цард бг-qуатернарy"> <див цласс="цард-бодy"> <див цласс="флоат-лефт д-принт-ноне"> <див цласс="фб-лике фб_ифраме_wидгет" дата-хреф="хттпс://www.агроклуб.ба/пољопривредне-вијести/малинарима-пријете-због-најављених-протеста-гадат-цу-те-цим-стигнем/79554/" дата-лаyоут="буттон_цоунт" дата-ацтион="лике" дата-сизе="смалл" дата-схоw-фацес="фалсе" дата-схаре="фалсе"> 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Нострадамус

18.08.2022 10:29

Они купе од вас за 6.5 или 7 марака па продају Србији за 11 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

18.08.2022 12:02

Не знам колика је реална цијена ал да су се "малинари" нафатирали пара ко блата, то јесу, а ако им је мало сами нек је беру, не морају кметове звати

ОДГОВОРИТЕ
Name

НМ

18.08.2022 20:10

Јаране,крваво је то нафатано,да је то лако фатали би сви,а неби бјежали од посла као ђаво од крста.

Name

Форд Префект

18.08.2022 14:09

Кад је Саша Симић постао неко ко даје изјаве за јавност, онда нека све иде у пропаст. Карабаја га исфорсирао за одборника, а и то не би никад био да се Манулаћ није одрекао мандата. И сад је он неко му*о, шета по Братунцу као да га је ослободио. Фуј лик...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.08.2022 16:30

Овај написао "батин човјек", ко је Бата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаифа

18.08.2022 18:37

Мислио је "Бајина човјек"! Хахахахахаха!

Name

Ре

19.08.2022 04:04

Цуј које бата??? То ти цовјек од великог водје Ким Јунга?ако ниси знао.