Србија чува мир, не требају нам стране војне базе

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у разговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно решење, а не решење по нечијим жељама којима би се Србија уцењивала или издао налог како да се Србија понаша.

Србија 17.08.2022 | 17:47
Србија чува мир, не требају нам стране војне базе

"Они кажу ''ми чекамо узајамно признање, а ако се то не деси биће крива Србија''. То не функционише тако. Ми морамо да разговарамо једни са другима и да видимо које би било право компромисно решење. Ми смо спремни за то", рекао је Вучић у Бриселу на заједничкој конференцији за медије са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

На питање да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија да постоји могућност да се Русија умеша у конфлликт Београда и Приштине, Вучић је одговорио да не верује да постоји било каква забринутост Аљбина Куртија и Приштине поводом тога.

"Ради се о политичкој реторици којом можете да користите све против некога. Мени је лако да ове тврдње побијем, јер више од 100 дана слушамо о жељама Србије да изврши нападе на неке ентитете или земље у региону. То је, према њиховим речима, требало да се деси пре четири или пет месеци, али се до сада није десило. То значи да су они заправо лагали с тим у вези", поручио је Вучић.

Он је додао да је лако да се искористи садашња политичка ситуација против неког другог, а без правих аргумената.

Зато је, каже, питао чак и НАТО да сагледа пажљиво ситуацију на Косову и да каже -када се то десило, када се десило да су српске снаге прешле административну линију.

"Ми можемо само да поричемо и знам да никада нећемо чути извињење за те фабриковане лажи против наше земље", констатовао је председник Србије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да увек постоји ризик од пооштравања ситуације на КиМ и да је зато важно да се редовно одржавају састанци са свим странама.

"Моја порука остаје иста. Све мора да буде учињено да би се спречила ескалација. НАТО ради свој део посла тако што шаље јасну поруку кроз КФОР да ћемо интервенисати када год буде било потребно. Најбоље би било, ипак, да се то спречи и избегне потреба за појачаним НАТО присуством. Али ми смо тамо и само наше присуство и јасне поруке од НАТО помажу да се ситуација деескализује", поручио је Столтенберг.

Он је поздравио то што је председник Вучић одлучио да дође у НАТО и што је ангажован у дијалогу под окриљем ЕУ који ће се одржати сутра.

Столтенберг је најавио да ће се касније срести и са Аљбином Куртијем и да ће чути и његову процену ситуације.

Вучић: Србији не требају стране базе,сама жели да чува мир

 - Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србији нису потребне ничије стране базе, да је Србија војно неутрална земља и да само жели да чува мир.

Вучић је то рекао у Бриселу на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом одговарајући на питање да ли га је агресивно понашање Аљбина Куртија и Квинте натерало да размисља о понуђеној руској бази у Србији.

Вучић је поручио да Србија жели сама да обезбеђује своје небо, свој народ и становништво и истакао да ће се тако понашати и у будућности.

(Тањуг Фото: Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вучић - РТРС

17.08.2022 16:24

Поштујемо мандат КФОР-а; Столтенберг: Спремни смо да осигурамо безбједност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Регио

17.08.2022 16:34

Цува мир а стално провоцира и дизе тензије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

17.08.2022 16:55

Па шта ћеш сада,са милијарду долара вриједном опремом што си купио од Кинеза и Руса,те тенкови,те ПВО системи,али Путин је заје*о,није освојио Украјину,није до Србије,да је Путин згазио Украјину и Србија би се "повампирила",овако сад плач,кукњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еро

17.08.2022 18:51

Сто се ти бринес Ипе,да није узимао из твог дзепа?

Name

Шејтан

17.08.2022 17:59

Ради гледаности и лајкова на yоу тубе обилују садржаји како Путин само што није ослободио Косово и како креће у денацификацију Хрватске .И као Путин обећава Србима како ће војно помоћи Србима..А Срби као треба да буду усхићени што се Путину дигло да крене против Запада баш преко Балкана..А Хрвати ће сједит у шорчевима за столом и чекат денацификацију....Ситуација би била као у Украјини .Само што би било обрнуто .Руси би (шверцом) наоружавали Србе до последњег Србина а Срби би се сами опет борили против свих као и 1991 па до бомбардовања Србије...И Бошњацима се кроји мрка капа ,како год ствари крену..И њихова политика је томе крива..Неће Бошњаци ударит на Хрвате јер знају да би први удар био и прва њихова добијена битка ,а и задња ,а онда пакуј кофере .Сви до задњег..Можда тамо да попуне сјевер Сирије ,гдје је празно од Курда..Како НАТО није директно ушао у сукоб против Русије у Украјини тако неби ни Русија ушла директно против НАТО у Србији .Знамо да је НАТО америчка војска за прљаве послове јер Америка прљав веш потура савезницима,поданицима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЗЕ

17.08.2022 19:58

НЕ ТРЕБАЈУ У СРБИЈИ АЛИ МОГУ ОКО СРБИЈЕ АМЕРИЦКЕ. РУСКЕ НЕМОГУ РЕЦЕ СЕФ НАТО ВОЈСКЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срам да вас буде

17.08.2022 20:26

Преостали српски народ после свих злоцина над њима деценијама на КиМ зиви на својој вијековној земљи као у гету, опасани бодљикавом зицом и под терором. Како се то назива и јесу ли то те васе вриједности које силом намецете србима?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нато је скапао

17.08.2022 20:30

Свијет се мјења из корјена. Србија има своје мјесто како јој и прилици.

ОДГОВОРИТЕ