Швалерово правило - НЕКА СЕ НАВИКНУ - ушло у све поре живота у Српској!

"Запитајте се када сте почели да сматрате да је нормално да дјеца и родбина оних који су на власти имају право да добију државне паре и запослења прије ваше дјеце, без обзира на знање и квалитет. Да ли је то постало нормално када је Додик објавио да је његов син повезан са Проинтером, или када је Жељка запослила сина у Електропренос БиХ?"

Република Српска 17.08.2022 | 11:16
Швалерово правило - НЕКА СЕ НАВИКНУ - ушло у све поре живота у Српској!
- Сваки пут када чујем причу о дрској пљачки власти у Републици Српској, као што је ова о приватизацији Бирча или продаји Љубије, сјетим се догађаја од прије десетак година. Тада је након састанка ‘шесторке’ којем су присуствовали Човић, Тихић, Лагумџија, Радончић, Додик и ја, Милорад на ручку причао учесницима поучну цртицу из свог живота - каже члан Предсједништва СДС-а Младен Босић. 
 
Он открива да им је Додик тада испричао "како се његов пријатељ швалерао са женом чији муж би ујутро одлазио на посао, а швалер долазио и паркирао кола баш на мужевом мјесту". 
 
"Милорад га је упозорио да цијело село види да је код швалерке, а овај му одговорио: ‘Па то и хоћу, НЕКА СЕ НАВИКНУ!’
 
"У политици, али и криминалу и корупцији би се то магло назвати ‘Швалеров постулат’ који гласи: - Ако си довољно дрзак и понављаш недјело довољно пута, онда оно што је забрањено и неморално постаје морално и дозвољено", сматра Босић.
 
Додик је, каже он, као доследан практичар тог правила успио да навикне људе да се не трзају на стотине милиона пљачке и проневјера као што је то у случају Бирча и Љубије.
 
"Грађани су навикнути ранијим аферама као што су нпр. нестанак новца из банке Српске, пропаст Бобар банке, слом Павловић банке, паљевином документације ИРБ-а, Фармалендом, бројним криминалним концесијама, приватизацијом рафинерије Брод и Модрича, невиђеним криминалом и прањем новца на Јахорини итд. итд.", упозорава Босић и додаје:
 
"Запитајте се када сте почели да сматрате да је нормално да дјеца и родбина оних који су на власти имају право да добију државне паре и запослења прије ваше дјеце, без обзира на знање и квалитет. Да ли је то постало нормално када је Додик објавио да је његов син повезан са Проинтером, или када је Жељка запослила сина у Електропренос БиХ?"
 
Према његовим ријечима, "швалерово правило" није само везано за корупцију и криминал него се увукло у све поре живота.
 
"Оно одређује и начин комункикације који уводи примитивизам као нормалну појаву која наилази на широко одобравање", наводи Босић.
 
Пошто је Додик, каже он, дуго на власти имао је времена да постави своје норме које имају катастрофалне последице по друштво.
 
"Овдје је питање да ли ће се те норме промјенити када он оде са власти. Мораће уколико Република Српска буде имала снаге да гради своју будућност. Зато је најважнији задатак, када дође до промјене власти у октобру, активирање правосуђа и враћање повјерења у институције Републике Српске", закључује Босић.
 
(БН)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

17.08.2022 09:27

Босић је најпаметнији политичар. Штета што нема још оваквих и што поштени људи не могу доћи до изражаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2022 11:08

У којој си ти заблуди ако мислиш да је ово што је Босић рекао толико паметно и мудро. Нажалост локални трачеви се дижу на ниво државе.

Name

ц

17.08.2022 11:12

Босићу, није он навикао људе који немају функције он је ако је све тачно што ради навикао ТУЖИОЦЕ, СУДИЈЕ, ОПОЗИЦИЈУ И СВОЈЕ СТРАНКЕ НА ВЛАСТИ ИТД., ИСПАДЕ ДА СУ СВИ НАВИКНУТИ КАО ДРОГЕРАШИ. БУНИТЕ СЕ АКО НАМ МОЖЕТЕ НАПРАВИТИ ДРЖАВУ, АКО НЕ МОЖЕТЕ НЕМОЈТЕ СЕ НИ КАНДИДОВАТИ. ПРОТЕСТУЈТЕ, ШРТРАЈКУЈТЕ ГЛАЂУ, РАДИТЕ НЕШТО ВИДНО НИЈЕ ДОВОЉНО У 15 ДАНА НАПИСАТИ ЧЛАНАК И ЧЕКАТИ ДА ВАМ НАРОД ДА ВЛАСТ. ПИТАЊЕ МОЖЕЛИ СЕ УЗЕТИ ОД МИЛЕ ВЛАСТ.

Name

075

17.08.2022 11:18

@Бањалучанин Као неко ко није Србин пишем да је Босић можда најодмјеренији политичар и да као што је он ту су и Шаровић, Милетић и Звиздић!

Name

ТОМАС43

17.08.2022 11:29

Потпуно се слажем,један врло културан и одмјерен човјек,само је штета што управо такви људи не могу да дођу до изражаја на нашој политичкој сцени или боље да кажем на политичком сметљишту ове трагикомичне"назови"државе

Name

Јаффа

17.08.2022 11:41

Систем таквим не дозвољава да дођу на врх. Онда би квалитет одлучивао, а то не одговара "елити".

Name

САСА

17.08.2022 12:56

Није то локални трац, па прицао га је високи политицар и дрзавни званицник а изгледа и твој идол.

Name

кад ће тај миле..

17.08.2022 18:45

да једном сјаше,хоће ли промијенити устав да постане доживотни јарам народу

Name

Вишеград

17.08.2022 09:27

Е мој Босићу,Ти би у нормалној држави био политичар бр један,а ми да смо нормалан народ,додик и снсд је требао давно бити заборављен.Али нисмо,зато срби и страдају оволико у зсдњих 100година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2022 11:23

Дрзава је нормална. Али бираци нек се замисле, зато сто бирају Додика а не Босица.

Name

ЈУЛИ - АВГУСТ

17.08.2022 14:22

За БОБАР БАНКУ И ЈОС НЕКЕ,МНОГИ СУ НАПУНИЛИ ДЗЕПОВЕ,АЛУ СУ ИМ СЕ ОЦИ ПОМЈЕРИЛЕ ОД СТРАХА И САВЈЕСТИ КОЈА ИХ МУЦЕ СТА СЕ ТУ СВЕ ДЕСАВАЛО.ЛИЈЕЗУ И УСРАЈУ ТРЗАЈУЦИ СЕ А КАД ДЈАВО ДОСЈЕ ПО СВОЈЕ,ОДНИЈЕЦЕ И СВОЈЕ И ЊИХОВЕ.ОД ТУДЈЕ НЕСРЕЦЕ НИКО СРЕЦЕ НИЈЕ ВИДИО.

Name

САША

17.08.2022 09:28

Додикови користи своје пијачарске фазоне и према овом народу. Надам се да нису више блесави да на то насједају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марина

17.08.2022 09:29

Ово је жива истина. Додик је Навикао народ на све што не ваља и зато влада апатија, нико се низашта не буни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бос

17.08.2022 09:30

Фантастично Бурле описао начин његовог владања.Нека се навикну.а народ је једна велика роспија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

17.08.2022 09:30

ОВО СА ШВАЛЕРОМ ЈЕ ПОТПУНА ИСТИНА. ШВАЛЕР СЕ ЗОВЕ СЕКСАН ПОЗНАТИ КОНОБАР ИЗ Б. ЛУКЕ.... А У ИСТО ВРИЈЕМЕ МИЛИН ОТАЦ БОГДАН ЈЕ БИО У ШЕМИ СА ЊЕГОВОМ ЖЕНОМ ШТО ЗНА ЦИЈЕЛА РЕГИЈА ПА И СЕКСАН.... СВЕ ШТО ЈЕ РЕКАО ГОСПОДИН БОСИЋ ОКО КРИМИНАЛА НЕВИЂЕНИХ РАЗМЈЕРА ЈЕ ТАЧНО И ЗАИСТА МЕ ЧУДИ МЕНТАЛНИ СКЛОП ОВОГ ЈАДНОГ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис М. Бања Лука

17.08.2022 09:30

Када нешто прође пар пута некажњено, након тога постаје нормално и свакодневно. Када човјек морално посрне, он само први пут има дилеме и грижу савјести. Послије, стање редовно. Није то Милорад измислио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

17.08.2022 09:33

Овај човјек и тривићка би били нек свјетло,а ово видјећемо!Он је својевремено предузимао конкретне потезе,није само констатовао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шејтан

17.08.2022 09:36

Ово све говори да њих има много горих од Милорада Додика..Милорад је негдје у средини ..Гори су они који искориштавају Милорада да чине лоша дјела.Милорад је крив што сам допушта да неко користи његов положај.А превише их је и они ће се више борити да Додик остане на власти него сам Додик..Додик у ствари носи сво то тешко бреме неправде на себи..Можда је у њему самом мука од свега тога и криво му је што се на његов рачун богате и они које не воли .Али Милорад Додик није започео рат који Срби нису добили..Започели су га социјалистичка партија Србије и сдс ...уз сву солидарност Изетбеговића и Туђмана који су такође се спремали за рат ,и хтјели су рат по сваку цијену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2022 10:14

Он ти је највеци лазов,лопов и издајник.

Name

Приједорцанин М.

17.08.2022 11:11

Шејтан.мораш боље научити историју.Србима је рат наметнут.ти би и даље братство и јединство.тога више нема нити ће бити.своје воли туђе поштуј.

Name

Криминалац краде

17.08.2022 09:38

Ста друго очекивати од Додика и његових. Него, само набрајате афере гдје покрадосе будућност наше дјеце и нас самих, а шта је са тровањем техничким кисиком које не престаје и након откривања тзв. "афере" Ало, људи, убијају наше очеве, мајке, сестре, браћу, дјецу, све редом по болницама управо сада, и настављају убијање које су почели довођењем на власт прије 20 и кусур година...? Алооооооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

овај Хрват испод

17.08.2022 10:04

ти је све објаснио у пар ријеци

Name

Хрват

17.08.2022 09:41

Ви срби сте прави папци шта вам лик ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воx Сербицус

17.08.2022 11:33

А ви сте гамад коју не воле ни Хрвати у Хрватској (ако си ти уопште хрват). Вама Муслимани бирају и одређују ко ће бити у предсједништву. Остави се ти Републике Српске и води рачуна о вашој федерацији.

Name

Архитекта

17.08.2022 09:51

Због великих афера Додик ће под сваку цијену настојати да се одрżи на власти, а на грађанима је велика одговорност да њега и његову странку смијене на изборима у Октобру гласајући за оне који ће све учинити да процесуирају те афере и доведу учеснике на оптуżеничку клупу. Међутим, многи грађани су навикнути ранијим аферама као што су нпр. нестанак новца из банке Српске, пропаст Бобар банке, слом Павловић банке, паљевином документације ИРБ-а, Фармалендом, бројним криминалним концесијама, приватизацијом рафинерије Брод и Модрича, невиђеним криминалом и прањем новца на Јахорини итд. итд, па се пуно ма żалост не обазиру на те неправилности и афере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.08.2022 12:35

Ја да се иста питам наградио би га јер је он то и заслужио.Владати овим народом 20година и сво то време без икаквих посљедица и санкција безобразно и дрско га красти и ниподаставати па то нико на овај начин није остварио.Није он навикао народ јер се никад не може навици и помирити са лошим само што је он све у РС и председник и замјеник и судија и тужилац и банкар а богами и певац кад затреба а поврх свега србенда

Name

Радован

17.08.2022 10:19

Ово ти је наша реалност - НАВИКЛИ СЕ! Грозно, хоће ли овај народ више да прогледа и збаци ове с власти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кримис

17.08.2022 10:32

То се зове корупција! И опет гласајте за исте лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бимбо

17.08.2022 10:59

Шта можете очекивати од примитивца? Како га оно назва Јелена Карлеуша? Џукац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

17.08.2022 11:05

Ма да не би Станивуковића, Ђајић би и дан данас тровао људе индустријским кисеоником, а и даље би имал највечу смртност на свијету обољелих од короне. Колико је режим само пара уxео на индустријском кисеонику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

17.08.2022 15:29

А тек по УМРЛОМ ПАЦИЈЕНТУ????? Е мој луди,наивни и глупи народе!!!!! Све то финансира МЗО ( медјународна здравствена организација ), а лову дијеле владо дјајиц- црта,додик и сераниц

Name

ГТИ

17.08.2022 11:33

Додик до побједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2022 11:54

Ни мјесне заједнице,јос ако му и ти помогнес.

Name

Ре ГТИ

17.08.2022 11:58

Ја сам вец купила јагње, да окренем на разњу кад он изгуби. И музика је резервисана!

Name

Радивоје

17.08.2022 12:57

Додок до робије прије це да се деси

Name

Ре гти

17.08.2022 13:56

Ти си гти ал тотална будала!

Name

Мајдан

17.08.2022 11:36

Колико смо навикли на Милорадове марифетлуке и криминал бит ће нам мало необично у октобру без тога кад оде у прошлост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мани

17.08.2022 11:44

Народ није науцио боље зивјети битно је да има за хљеб и пиво провод и присуство уз народну музику и пјесму сто предводи Снсд

Name

Мирко

17.08.2022 11:43

Добро кажу у својој пјесми синови Мањаче: ОВА НАША ДРЖАВА БАРАБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирко

17.08.2022 13:58

Ова наша држава барабе подржава и то СМРДЉИВЕ БАРАБЕ ПОДРЖАВА

Name

Ре Мирко

17.08.2022 14:00

Пеци слободно БАРАБЕ И ЛОПОВЕ ПОДРЖАВА

Name

+

17.08.2022 11:47

Бисић, један од најбољих, људи и Политичара. Још увијек жалим што је покраден на изборима, за важнију функцију. Народ је прочитао Додика. СВОМ СИНУ НЕКАД ТРИ МИЛИОНА , А ДРУГИМА 5.ООО ЗА ВЛАСТИТИ БИЗНИС. САДА. На Изборе Сви, да скинемо, КРАДЉИВЦЕ, ЛАЖОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ових

17.08.2022 11:47

17 година владавине црвених је ваљда доста и глупсонима да схвате чему ово све води. Све силне малверзације су њихови дјело, односно њиховог вође који је зној пролевао шверцујући ронхил и нафту а борци су кварили и давали тилике животе за ову државу да би лопови владали и радили против напаћеног народа. Октобар мора дати одговор и багру смјестити гдје им је мјесто, у затвор. То једино и заслужују својом бахатошћу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

17.08.2022 12:48

Дзајиц у Драгоцају уз крајиско веце помирио Гоциа и Зарета свака цаст добар посао урадио хаха

Name

Босњак

17.08.2022 12:09

Искрено се надам да це Додик опет побиједит на изборима. Зелим вам га јос једно 15ак година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са Алијом Изетбеговицем

17.08.2022 13:42

Би боље зивјели у РС, него са овим проклетим Додиком

Name

Баја

17.08.2022 12:34

Баја зна да наш народ памти ко кокошке и да може манипулисати са њим. Наш народ је глуп, поводљив и снисходљив, а и сељачки. Нек је шатора, млаке пиве, ојкара, сендвича, и битно је да само нема рата....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

17.08.2022 13:17

Све некадашње Културне манифестације, он је претворио у борбе Бикова ! Логично, у оваквој ситуацији, њима не треба паметан Народ !

Name

Ре

17.08.2022 14:44

Па, слазем се

Name

Милан

17.08.2022 13:07

Јака вијест нема шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

17.08.2022 14:00

Можда је Рудоња у праву, јер је народ обична к..ва. Ако није нек демантују на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

17.08.2022 14:52

Додиг је хрватски шпиун ,фукаретина и криминалац !

ОДГОВОРИТЕ