Тиодоровић: Могуће одлагање школске године у Србији

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је данас да ће се за десетак дана видјети каква је епидемијска ситуација, па ће можда медицински дио кризног штаба предложити одлагање почетка школске године за седам дана.

Србија 17.08.2022 | 09:37
Тиодоровић: Могуће одлагање школске године у Србији

Са друге стране, како је навео Тиодоровић за Политику, дјеца школског узраста тренутно не спадају у категорију оних с највећим бројем заражавања од ковида, те би школска година могла да почне и 1. септембра.

Он је додао да постоји и приједлог да се одјељења са 30 ученика подијиеле на два дјела.

"Одлуку о томе како ће школе функционисати морамо да донесемо заједно с просветним радницима. За десетак дана ћемо видети каква је епидемијска ситуација, па дати предлог да се почетак школске године помери за седам дана, јер и тих недељу дана много значи ако може да се избегне ударни талас ковида", рекао је Тиодоровић за Политику.

Тиодоровић је казао да тренутно људи долазе са одмора заражени ковидом, и да често не осјећају неке велике тегобе, те се виђају са родбином међу којима има и старијих људи што у већини случајева не доводи до теже клиничке слике.

Он је, међутим, указао, да то може бити опасно и за младе са хроничним обољењима.

"Омикрон може да буде кобан и за млађе особе које имају дијабетес или неку срчану болест. Они спадају у угрожене категорије. Забринут сам јер нам број преминулих не пада тако брзо. Сваког дана имамо између 10 и 15 људи који су због ковида изгубили живот, а међу њима је чак 70 до 80 одсто невакцинисаних", нагласио је Тиодоровић.

Кажао је да је важно да старије особе и хронични болесници приме и четврту дозу вакцине, јер ће их она заштити у великој мјери да не доспију на респиратор и не изгубе живот.

Тиодоровић истиче да је потребно пооштравање мјера, јер је, како каже, убијеђен да у Србији има много обољелих који и не оду на тестирање, јер су симптоми слабо изражени или их нема.

"Код нас је свега 50 одсто људи вакцинисано па ћемо и даље имати одржавање вируса у популацији. Неко ће лакше, а неко теже поднети ковид. Чак и они који су имали корону нису отпорни на неки нови сој који ће се појавити. Решење је у пооштравању мера, и у овом тренутку је препоручено ношење маски у затвореном простору, за које мислим да би требало да постане и обавезна мера, затим држање физичке дистанце и прање руку", казао је Тиодоровић.

Он је додао да очекује да ће се у будућности једном годишње добијати поливалентна вакцина против ковида која ће штитити од више сојева вируса, и да ће то бити значајно за најугроженије категорије становништва.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

НР

17.08.2022 08:28

Не пролази та прича више докторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

17.08.2022 08:40

А када се употреби сила све пролази видјет цес.

Name

Татар

17.08.2022 09:10

Де проведите рачуна о својој авлији пустите Србију на миру.Снаци ће се она и без нас

Name

мама ти је сила

17.08.2022 09:08

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић нека даје вакцине својој мами!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

17.08.2022 10:38

Добра маска у сваком погледу!Није на одмет поново мало медијске пажње!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦЦ

17.08.2022 10:45

Србија је и наше двориште!

ОДГОВОРИТЕ