"Блиц": Москва у паници, Србија се окреће Западу!

Кремљ у последње време користи сва средства хибридног рата како би дестабилизовао Србију и регион: најављује отварање војне базе у Србији, учествује у "породичним шетњама" против "Еуропрајда" у Београду, преко својих медија пласира "информације" да Србија све чвршће сарађује са НАТО... Да ли то значи да се у Кремљи панично плаше да се Србија све више окреће западу и да ће, самим тим, изгубити утицај на Балкану?

Србија 17.08.2022 | 09:29
"Блиц": Москва у паници, Србија се окреће Западу!

Иако српски званичници и даље покушавају да воде избалансирану спољну политику, за Москву и руске медије нема дилеме: Србија се окренула Западу! Тако "Москов тајмс" пише да је Србија појачала сарадњу са НАТО после изјава руског амбасадора у Београду да је стварање руске војне базе у нашој земљи на листи "интереса" Москве".

Притом се позивају и на своје изворе у Београду, али и изјаву америчког званичника задуженог за сарадњу српске војске са САД Александра Педразе.

Према његовим речима, Вашингтон и Београд планирају да развију базу "Југ" као "главни центар за обуку српске војске по стандардима НАТО, и обуку српских специјалних снага за мировне операције".

Московски медији подсећају да та најава стиже у време када је у Србији одбачена могућност да Русија у нашој земљи направи своју војну базу. Притом, цитирају председника Александра Вучића иако је изјавио да "Србији нису потребне ничије војне базе".

- Србија ће одржати војну неутралност и савезничке односе. Неће се стидети својих веза са Русијом, Кином, САД и ЕУ, али ће се бринути о себи - рекао је Вучић.

Ове Вучићеве изјаве руски лист "Комерсант" оценио је прилично суздржано и доживљене су као намера председника Србије да, с једне стране, не форсира тему руске војне базе, а да са друге не квари односе са Москвом".

Војна база, Прајд, критички текстови...

Руски медији подсетили су да је Вучићева изјава стигла неколико дана након што је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко наговестио могућност стварања руске војне базе у тој републици.

Харченко је, наводе они, то назвао "питањем интереса Москве", напомињући, међутим, да успостављање база остаје "суверена ствар" српских власти, али и Русије.

Ова изјава је, пише "Комерсант", подигла велику буру у Србији, и истиче да су многи српски медији и стручњаци одмах замерили Русији да "ширењем информација о руској војној бази намерно подрива интересе Србије".

"Комерсант" је цитирао и "Блиц" који је, по њиховој оцени, утицајан и са добрим изворима у врху власти, и истакао текст нашег листа о покретању "хибридног рата против Србије".

Као доказ да Москва на све начине покушава да заустави Србију на путу ка Западу многи виде и недељне протесте против организације "Еуропрајда" у Београду од 12. до 18. септембра.

Десница гласна, проевропска опозиција ћути?!

Занимљиво, тај скуп највише су промовисали представници националистичке деснице који се годинама повезују са Русијом и то не само идеолошки. С друге стране, прозападна опозиција била и више него тиха у вези са протестом против "Европрајда". Практично није га ни подржала ни осудила.

Један од најгласнијих десничара претходних дана био је лидер Двери Бошко Обрадовић који се осврнуо и на најаву да Русија разматра отварање војне базе у Србији.

- Председник Србије греши када одбија руску војну базу у Србији. Ми већ имамо једну војну базу у Србији и то је НАТО база на КиМ. Једини начин да направимо баланс и заштитимо Србију и српски народ на КиМ је руска војна база у Србији која треба да се повуче из наше земље када и НАТО - написао је Обрадовића на Твитеру.

Одговор му је дао бивши председник ДС-а Драган Шутановац.

- Имамо руски хуманитарни центар који по питању елементарних непогода апсолутно ништа не ради. Руси су своју базу на Косову напустили 2003. и до данас нису дали никакво објашњење! Дакле није питање базе већ жеље да се Србија одустајањем од ЕУ врати у време Србистана! - оценио је Шутановац.

Прсти руске амбасаде

Иначе, члан СНС Драган Шормаз нема дилему да последњих дана Русија "на све начине покушава да дестабилизује Србију и регион".

- Прво, сигуран сам да иза свега што се у недељу догађало на протесту против "Европрајда" стоји руска амбасада. Још у марту сам рекао да би Србија требало да се захвали руском амбасадору Харченку и пошаље га у Москву. Наше службе добро знају шта се све у тој амбасади ради што није у складу са дипломатском активношћу. Мислим да је ред да се томе већ једном стане на пут - наглашава за "Блиц" Шормаз.

Како каже, нема дилему ни да Русија води хибридни рат против Србије.

- То би се раније звао специјални рат, а сада је хибридни рат јер се користе интернет и друштвене мреже. Разумем потпуно Русију да то ради из свог интереса да дестабилизује регион. Нажалост, наша земља је Русији омогућила велики утицај овде, пре свега, продајом НИС-а. Све то због заблуде да Русија може нешто да нам помогне у вези са Косовом - истиче Шормаз.

Наш саговорник подвлачи да је рат у Украјини показао да Русија није светска сила.

- Русији је остао једино могућност вета у Савету безбедности Уједињених нација. Али ако боље погледамо, видећемо да Савет безбедности УН одавно није решио ниједан конфликт. Конфликти се решавају или између две зараћене стране или под утицајем Запада односно САД-а и ЕУ. Ту ни Русија ни Кина немају никакав значај - апострофира Шормаз.

Члан СНС-а сматра да Србија нема избора у спољној политици.

- Србија није за Запад него за Европу, уједињену Европу јер је на другој страни само диктаторска Русија. Србија је део европе, кандидат за улазак у ЕУ и да би убрзала тај пут треба да уведе санкције Русији - закључује Шормаз.

Излаз у дестабилизацији Европе

И бивши амбасадор у Белорусији Срећко Ђукић сматра да Русији није остало много опција због рата у Украјини.

- Русији не цветају руже у Украјини, још ниједан циљ није остварила. Москва је очекивала да ће заузети Кијев у року од три дана и срушити режим Володимира Зеленског, али то се није догодило. После шест месеци борби у Украјини ништа није завршено. Практично тек је почетак и Русија тражи излаз у дестабилизацији Европе - наглашава Ђукић за "Блиц".

Како каже, Кремљ је у претходном периоду неколико пута покушао и да разбије ЕУ.

- Било је тих покушаја када је ЕУ одређивала пакет санкција када је због снабдевања нафтом било проблема са Мађарском, Француском, Аустријом...Такође, Кремљ је покушао да уцењује ЕУ односно пре свих Немачку са гасом, али ни то није довољно дестабилизовало ЕУ - оцењује Ђукић.

Наш саговорник наглашава да се Русија сада окренула Западном Балкану "где има традиционално уточиште".

- Покушава да дестабилизује Србију најавама о војним базама, затим протестима против "Еуропрајда", али и уценама у вези са нафтом и гасом - истиче Ђукић.

Због тога је, како каже, битно да српска јавност има објективне информације о свему што се догађа и у рату у Украјини и на овим просторима.

- У многим медијима код нас се ствара једнострана слика да је Русија владар света, а заправо је жестоко заглављена и трпи велике ударце око Крима и Херсона. Морамо да се манемо тих мантри о Русији - закључује Ђукић.

Ставови у вези са геј парадом благо побољшани у односу на 2010.

Многи су се зачудили због чега је организација "Еуропрајда" извела у недељу толико људи на улице, а већ осам година се мање више несметано одржава геј парада у Београду?

Извршни директор ЦЕСИД-а Бојан Клачар истиче да се перцепција јавности у вези са овом манифестацијом споро мења.

Тако је на Твитеру приложио истраживање по коме се једино благо смањила спремност људи у Србији да се отворено боре против геј параде.

- Ставови према паради поноса, 2010 вс. 2021. Промене су врло мале, споро иду, ставови су постојани. Добро је да оне промене које постоје - иду на боље, у делу отвореног насиља где се % спремних за насиље смањио са 4% на 1% - написоа је на Твитеру Клачар.

(Блиц  Фото:СХУТТЕРСТОЦК / РИНГИЕР)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Марко БЛ

17.08.2022 07:53

Слава Русији,одо ја у Њемацку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја одо!!

17.08.2022 13:26

Већина оде само ће наши владари Додо , Бакир, Цовиц остати са својим породицама и послушницима. Фино им је Ниста не раде за добро градјана блокирају све сто могу а примају велике Плате и бенефиције. Странци морају радити умјесто њих и куку им сто су ту странци. За Вуцица се не чује да угадја пуно себи лицно и својим односно он не краде народу.

Name

Корослав

17.08.2022 08:06

??☺️ тко ту коме ради испод столице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.08.2022 08:06

А какве прилике користи запад да преко куртија дестабилизује балкан? Еее трисицу на ста си спао да бљуц цитирас јадни твоји запослени сто морају да трпе "вецитог" опозиционара који се продао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лимар Миладин

17.08.2022 08:23

Не знам само коме висе није јасно да једна Немацка водеца економија европе теско мозе без руских енергената а неко у Србији се пита коме се приклонити па наравно Русији из наведеног разлога, а други је да ЕУ никада неце прихватити Србију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.08.2022 14:07

Држи се ти лимарије...

Name

цоле

17.08.2022 08:49

Блиц , замјеном теза и лажима покушава да нас натјера да невидимо оно што видимо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.08.2022 09:19

Вучић је један од најпаметнијих политичара у Европи и нормално је да се окрене Европи,а теби Миладине нико није крив што си ти ортодоксни националиста и што због тога не видиш даље од носа

Name

Ре

17.08.2022 09:58

Бас ме занима ста ти то видис? Цијела Европа види једно, само ми видимо несто друго? И наравно, ми смо у праву? Забога, "небески народ" све види и све зна ????

Name

Тако је

17.08.2022 14:20

Али ниста то не пије воде.... Плаценицке сотоне које стањцаним зиве на насој грбаци цији је задатак да нам пласирају сво зло изопацености као највеца достигнуца људских вриједности. Е јадни су..

Name

Баћушка

17.08.2022 10:22

Добар је Руски плин, ал је посао у Западној Европи 10000000 пута бољи. Не живи се само од плина. Руси су багра као и ова наша у Босни милијардера на све стране а обични људи живе ко стока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

17.08.2022 11:13

Све ово уреду, ај ако се иде у ЕУ али зашто парада поноса? Шта имају парадирати, радите у свијој кући шта хоћете али нешто што је неприродно покушава са наметнути да је нормално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Ееее

18.08.2022 00:17

Ако је вецини проблем то парадирање е онда смо у јос вецем проблему,а јесмо...

Name

Драган

18.08.2022 10:59

Мора парада. Услов је да децу одгајамо трансродности, охрабримо да буду педери, лезбејке, да већ са 14 година мењају пол. Европске вредности.