БиХ једина земља у региону која не мари за цијене

Изузев тога што су ограничене марже на промет нафтним дериватима, БиХ једина, у односу на земље у окружењу, институционално још није утицала на смањивање цијена горива.

Република Српска 17.08.2022 | 08:10
БиХ једина земља у региону која не мари за цијене

За разлику од наших доносилаца одлука, који су, мање-више, преспавали период у којем су цијене горива дивљале, у сусједној Хрватској реаговали су већ ко зна који пут.

Влада Хрватске, наиме, прије неколико дана донијела је нову одлуку о утврђивању највиших малопродајних цијена нафтних деривата, што је приморало тамошње пумпаше да поново срежу своје апетите.

Стога, како јављају агенције, литар бензина у Хрватској од јуче кошта максимално 11,19 куна (2,92 КМ), дизела 12,12 куна (3,16 КМ), а плавог дизела 8,49 куна (2,21 КМ).

Слично је недавно учинила и Влада Србије, усвојивши измијењену Уредбе о ограничењу висине цијена деривата нафте, чиме је њено трајање продужено до 31. августа, а с циљем спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда грађана Србије.

Почетком прошлог мјесеца, и Влада Црне Горе је, на приједлог Министарства финансија, продужила одлуку о умањењу износа акциза за промет безоловног бензина и гасних уља, чиме је акциза за гориво и даље умањена за грађане и привреду, да би се обуздале цијене и плаћало јефтиније гориво.

"Процјена је да ову одлуку продужимо до 30. августа. Када дође рок, онда ћемо процијенити да ли ћемо то и даље продужавати", рекао је раније министар финансија Црне Горе Александар Дамјановић.

У БиХ нема шта продужавати, јер није усвојена ниједна мјера која би срезала цијене горива, а и дуго очекивана суспензија акциза још, умјесто једне, има три тачке.

Не чуди то борце за заштиту потрошача, који истичу да се власт у овом моменту такмичи само за наклоност бирача.

"Дефинитивно су показали да се брину само за себе. Нашу власт није брига за њихове грађане. Да ли ће се нешто промијенити у ова непуна два мјесеца до избора? Сасвим је сигурно да неће", каже за "Независне новине" Адмир Арнаутовић, предсједник Удружења клуба потрошача средње Босне.

Док се чека хоће ли прије предстојећих избора уопште бити одржана сједница Дома народа, пумпаши калкулишу да ли је нови пад цијена барела на свјетском тржишту довољно јак да и они додатно коригују своје цјеновнике.

Цијена нафте је пала испод 94 долара за барел, док Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима РС, каже да ће се тренутне цијене на бензинским пумпама у Српској задржати и у идућих десет дана, а тек након тога могуће су нове корекције.

"Мислим да садашње цијене остају на снази још бар десет дана и тек након тога моћи ћу дати прогнозу да ли ће гориво још појефтинити", навео је Тришић.

(БН/Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ц

17.08.2022 06:23

Они да брину о цијенама, па ти људи брину само о себи, народ небитна врста, требају само спискови да су ту да могу избори као фол бити легални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.08.2022 07:46

друже није само до"њих" и до нас је...до грађана, сви само паламуде управо овако преко тастатура, а конкретно нико ништа

Name

ИСТОЦНО САРАЈЕВО

17.08.2022 06:39

Па када је омогуцено да се пљацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еко

17.08.2022 07:23

Висок стандард градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ заслузује

17.08.2022 07:42

бас овакву власт. Најгори људски олос, нативни сељобери и лоповцине у срцу и дуси- тај профил људи иде у владајуце партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

17.08.2022 08:19

Ма људи код нас живе боље него у..... Швајцарско, а све захваљујући нашем вођи који нам даје плате, пензије, ски центре, најбољи УКЦ на свијету, ђе други умиру ми живимо, факултет само реци који оћеш, неће Српска преживети ове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шонене

17.08.2022 08:20

Заболе њих за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.08.2022 09:26

Народ је обезглављена подељен и припремљен за манипулацију.

Name

мтреци

17.08.2022 09:20

Баш их брига за грађане. Грађани су битни на дан гласања.

ОДГОВОРИТЕ