Цијене у другим државама падају, у БиХ и даље високе

Док цијене хране и основних намирница у европским земљама падају, у БиХ стање готово непромијењено. Поједини артикли појефтинили су тек за неколико фенинга иако има основа да се снизе цијене то се у БиХ не дешава, кажу стучњаци. Међутим држава као контролни механизам не ради довољно у циљу заштите грађана, кажу економисти.  

Република Српска 14.08.2022 | 19:45
Цијене у другим државама падају, у БиХ и даље високе

Некада су грађани дијаспоре радо долазили и ишли у куповину  по далеко повљнијим цијенама у нашим трговинама, међутим због енормних поскупљења дошли смо до обрнуте ситуације, а највише када је храна у питању, која је скупља за 23,4 одсто у односу на прошлу године.

Истраживање објављено на порталу Бука показује да оно што грађани Њемачке могу да купе за 18 марака, у БиХ кошта 28 марака, иако њихова просјечна плата износи око 3,5 хиљаде еура, док је код нас вишеструко мања и износи око 500 еура.

Иако је примијетно да цијена енергената, коју су један од главних фактора који диктира цијену производа, пада, цијене хране и даље су високе. 

„Када смо имали оно енормно поскупљење цијена горива, трговци пружаоци услуга су се правдали да велики удио у њиховом пословању имају и трошкови превоза јер већину производа увозимо и да је то, између осталог,  један од разлога због којих је морало доћи до тих енормних поскупљења хране и основних животних намирница.

Сада смо свједоци да имамо још увиијек, као што сам раније рекао,недовољно појефтињење горива, али сигурно значајно, негдје око 40 фенинга по литри дизела тако да сматрамо да би требало значајније бити у том сегменту и појефтињење основне животне намирнице, нарочито хране и прехрамбени производи“ каже Зоран Петош из Удружења за заштиту потрошача Дон Приједор.

Кад год треба да се смањи цијена неког производа то се код нас не деси, јер треба узети више новца од грађана, каже економиста Зоран Павловић. Држава као конторлни механизам, не санкционише на прави начин оне који неоправдано подижу цијене, сматра Павловић те додаје да у предизборној кампањи нико нема времена да се бави проблемима грађана. 

„Контролни механизми и када раде и када констатју да је неко подигао цене више него што је дозвољено, наплате казну. Не казне продајни објекат или бензинску пумпу тиме што ће ставити црвену траку око ње и приказати грађанима да су то људи који су им завукли руку у џеп. Тако да ти механизми су такви да у бити ће лако трговац платити казну и наставити по истом. Сви све знају, јер оног момента када седну у фотељу, онда су они управо прави људи који све знају шта треба, а како ће бити грађанима, то грађани сами знају“, наводи економиста Зоран Павловић.

Потребно је утврдити да ли се у трговинским објектима крши Закон о трговини, ко и зашто га крши, истиче одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша. Каже да је неопходно да се политичари ангажују у рјешавању проблема обичних грађана.

„Ја сматрам да је потребно да руку под руку инспектор рада и тржишни инспектор оду у сваку продавницу, у сваки маркет да виде шта се дешава, да детектују одговорне, баш ме брига да ли су ти одговорни њихови власници, да ли су то и велики мега увозниоци из западне Херцеговине, сад је вријеме и сматрам да је то интерес сваког човјека у овој земљи, без обзира на име, презиме, националност да живи живот достојан човјека“, каже одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, на годишњем нивоу забиљежен је просјечан раст цијена од 15,8 одсто. Осим цијена хране скупље је становање и резијски издаци за 14,1одсто, превоз је поскупио за 34,5 одсто, док је здравство скупље за 1,4 одсто.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

+

14.08.2022 18:01

Народ је гладан. Тужан још од рата. Дужан. Дијаспора помаже. А само Власт се богати. Нека им је проклето 15 кољено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.08.2022 18:29

У црној гори уље 2,40 еура овде пет ипо км дизел иста цијена код њих минималац600 еура код нас 300 еура.За наше плате цијене нису реалне или повећат плате дупло ко и цијене.Оцрној гори хљеба за65 центи код нас марку и осамдесет.Имал ко паметан да спаси ову државу и народ у њој?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.08.2022 19:00

То се они поново надају поскупљењу па немају ради чега мењати цене

Name

Децко

14.08.2022 19:58

Коју дрзаву? Народ је изабрао власт!

Name

Аx

14.08.2022 19:14

Један од асова опозиције и западног шљама је било опште поскупљење, гориво до 5 марка. Пропаде и то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

14.08.2022 19:54

Био скоро у Италији, тренутно у Словенији...цијене хране овде расту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.08.2022 22:33

Проверите? Цене хране у ЕУ расту и то вец дузе време, говорим о великим прехрамбеним трговинама. Па вам је тако хлеб 400 г са семенима, пре ратне кризе био 1,80 евра, данас је 3,80 евра. У мањим трговинама је 4,30 евра. Храна це бити проблем, мозда је буде довољно, али цене це бити велике, то најављују и економски аналитицари.

ОДГОВОРИТЕ