Бикови се боре за награду, политичари за глас - Кочићев збор

Али, све је то „мала маца“ у односу на главне звијезде, а то су политичари, који на збориште долазе по гласове, и бикови који се боре за награду Јаблан.

Република Српска 13.08.2022 | 20:34
Бикови се боре за награду, политичари за глас - Кочићев збор

Кочићев збор, највећи народни сабор у Републици Српској, одржава се за двије недеље, али на тржишту бикова бодача, као и на незваничним кладионицама, већ се увелико врте позамашне суме евра, марака и швајцараца.

Мада из Градске ураве Бањалука, која је главни организатор и покровитељ Кочићевог збора, најављују „потпуно нови концепт“, познаваоцима прилика је јасно да ће и 57. Кочићев збор, у основи, бити исто што је био и свих ових година: општенародна светковина са хладним пивом, врућом јагњетином, дернеком под шаторима и централим догађајем: бодљавином бикова.

Кочићев збор у Стричићима, родном селу чувеног писца и народног трибуна Петр Кочића, десиће се као и до сада, посљењег викенда у августу.

То што су градски оци три зборачка дана крстили помпезним именима: “Дан истине”,“Дан слободе” и “Дан отаџбине”, неће ништа битно промијенити.

Кочићев збор у Стричићима, родном селу чувеног писца и народног трибуна Петр Кочића, десиће се као и до сада, посљењег викенда у августу.
У та два дана, зависно од метеоролошких и других околости, на зборишту се рнијих година окупљало од 20.000 до 70.000 људи из Крајине, али и из других дијелова БиХ, из Србије и Хрватске, као и бројни гастарбајтери из Словеније, Аустрије, Немачке, Швајцарске…

У та два дана угоститељи, који на зборишту подигну шаторе, обрну и до 50.000 марака промета, конобари и конобарице падају с ногу од посла, али уберу и до 2.000 КМ бакшиша.

Из „свих српских земаља“ долазе трговци, који на тезгама продају шајкаче, заставе, мајице са ликовима „ђенерала Младића“ и „чича Драже“ и сличне знаменитости.

У та два дана пјевају се поскочице типа “да нам није војног полигона, Мањача би била већа од Лондона” или „е мој куме, ошишана главо, дуго ниси са женама спаво“.

На маргинама општенародне гунгуле, фолклораши играју, глумци изводе инсерте из чувеног Кочићевог „Јазавца пред судом“, додељују се књижевне награде, а амбициозна дјечица рецитују патриотске пјесмице.

Али, све је то „мала маца“ у односу на главне звијезде, а то су политичари, који на збориште долазе по гласове, и бикови који се боре за награду Јаблан.

Кад су политичари у питању, ове године ће бити жестоко, јер збор пада 27. и 28. августа: само нешто више од мјесец дана прије избора и три дана прије почетка званичне предизборне кампање. Колико ће они народних пара у та два дана утицати кандидати, да би очарали бираче, тешко је установити.

Али, кад су у питану бикови, све је јасно: дестине хиљада евра већ се увелико троше, што на куповину бодача фаворита, што на опкладе.

Потврдио је то за Српскаинфо Душан Савановић Саван, предсједник Комисије за спортска такмичења на Кочићевом збору. У организацији збора он учествује већ 26 година, али овог љета ће се први пут и сам умијештати у борбу бикова.

– Купио сам бика Голуба, који ће се надметати за награду – каже поносно Саван.

Саван тврди да неће бити у сукобу интереса, иако је „предсједник надлежне комисије“, јер ће, како каже, „о свему одлучивати судије, које су неутралне“.

На питање колико је новаца дао за свог бика, Саван одговара да је то „пословна тајна“.

Али, Раде Божић, млади угоститељ из Стричића не хаје за пословне тајне. Он се већ одавно по медијима хвали да је недавно купио бика бодача Диду и платио га „више од 15.000 евра“.

Купио га је у Високом и довео на Мањачу. Дида већ увелико “оштри рогове“, што ће рећи тренира за мегдан, као, уостлаом, и други бикови, који ће одмјерити санге на Кочићевом збору.

– Дида никад, ни на једној кориди, није поражен – хвали се Божић.

Саван потврђује да је овај бик један од фаворита, али, каже, није једини.

– Са својим најбољим биковима долазе и Мујо Хрвачић и Един Праћалић, па Месна индустрија „Бајра“, Јулијан Брашњаревић, Драган Дерикоња, Нешо Плакаловић, а вјероватно и Резак Балагић – набраја Саван.

Доћи ће, додаје, и браћа Танасић из Црне Горе, са биком прваком ове државе, па Анте Тубић, који ће са Жујицом бранити лани освојену титулу Јаблан, па Стипе Биланџија чији је бик 2021. победио у средњој категорији. Своје ће фаворите довести и познати узгајивачи Ацо Старчевић и Радомир Шкрбић.

У борбу ће се умијештати и Јово Вођевић Думан, легенда Кочићевог збора, који се већ годинама бори за титулу, улажући десетине хиљада евра у бодаче, али још није достигао жељени циљ. И ове године је спреман да за доброг бика искешира и до 20.000 евра.

Тешко је докучити у чему је овде штос, осим што се узгајивачи бикова и љубитељи кориде, као и у сваком другом спорту, боре за преситж. Јер награда за шампиона, који ће понијети титулу Јаблан, ове године је већа него икад, али ће ипак износити „скромних“ 6.000 КМ. На кладионицама се врти много већа пара.

– Раде кладионице, већ су се издвојили фаворити – каже Саван.

Организатори очекују да ће ове године збор оборити рекорд од 70.000 посјетилаца.

Сви угоститељи који су до сада имали шаторе, доћи ће и ове године. Они су већ уложили вртоглаве суме новца на набавку пића, куповину јагњади и прасади и ангажовање радника и музичара.

Никад нико није израчунао колико се укупно новца обрне на Кочићвом збору, али сигурно су у питању стотине хиљада евра.

Свој ће шатор усред зборишта, по први пут, разапети и Градска управа, али то неће бити „комерцијална прича“, него промоција старинских јела и народних обичаја.

И спортска такмичења ће бити у истом фазону, па ће уз бодљавину бикова, бити уприличено и надметање у бацања камена с рамена, навлачења чобанског штапа и скоку у даљ из мјеста.

Са момцима с Мањаче снаге ће одмјерити и Радован Зековић, шампион Црне Горе у бацању камена с рамена.

Град ће побједницима у овим спортским дисциплинама обезбиједити награде од по 1.000 КМ.

(Српска инфо)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Јаблан

13.08.2022 18:48

Сароња и Рудоња ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.08.2022 19:18

Ове године Бог нам је дао и поклонио Рудоњу никад јачи није био још само да добије противника равна себи

Name

Ре

13.08.2022 19:21

У обаквој борби побјеђује Шароња, а на изборима Рудоња.

Name

ГОЦY БАНД ?

13.08.2022 19:32

ЈЕЛ И ОНИ УЗИМАЈУ УЦЕСЦЕ НА КОРИДИ ?

Name

Ре Јаблан

13.08.2022 22:20

А Рудоња и Бисерка ?

Name

МИРКО

13.08.2022 23:23

Ове године учествује пероња из Крупе.

Name

дисидент

13.08.2022 19:00

Овдје се уклапа прича о три вола , Гароња, Бијелоња и Рудоња. То је заправо , трочлано предсједништво БиХ. Ако не знате садржај прочитајте басну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.08.2022 19:11

Фукаркук и сељаклук Примитивно Мајмун хвата поене на национализам Устаски унук

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један је ту

13.08.2022 19:16

Ја знам бика који ће рикати под шатором и дијелити пиву крезубим биједницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само пази

13.08.2022 19:20

Сцхмидт је подсјетио ЦИК шта је све забрањено прије изборне кампање. Да не буде после крив је туриста. Обезбјеђене су и камере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени грађанин

13.08.2022 19:40

Ееее мој Петре да устанеш и видиш ко и како слави тебе И твоје дјело,поново би у црну земљу легао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

13.08.2022 20:20

Како је кренуло , у част Николе Тесле , имат ћемо борбе Керова !

Name

Ванземаљац

14.08.2022 02:22

Не знам шта је ту интересантно или си прашњав или блатњав до кољена,то је за будале и кркане а имамо их на извоз.

Name

Не може нам нико ништа

14.08.2022 07:09

Какав Петар,какви бакрачи!Само презиме је искоришћено,никога није ни брига за програм њему посвећен.Најбитније је рикање,како у шаторима тако и на том борилишту гдје воде те несрећне животиње.Још је све ово у неку руку и боље.Раније су стриптизете голе до појаса дочекивале госте у по бијела дана.Пјевање високо позиционираних политичара је тек прича за себе. Сума сумарум,кад све то прође,локално становништво чека кад ће налетити неко из Федерације да би купио нешто од стоке.Да није тога,сви би се већ одавно иселили.

Name

Смислов

14.08.2022 08:05

Тамо се славе бикови, а не он. Они су тамо пречи. Вртоглаво пропадамо. Ако хоћеш да уништиш један народ, уништи му образовање. Ми смо га сами докусурили.

Name

Нада

14.08.2022 09:31

Недавно сам посјетила Петрову родну кућу. Био је лијеп сунчан дан, а остало баш какви смо ми Срби. Види се да немамо циља, да не знамо ни сами шта хоћемо, једино оне шљивице са покојом шљивом на себи говоре гдје се родио велики таленат и народни трибун и како је мало уствари потребно да се то деси. Само знам да и сад, након пар мјесеци, осјетим зраке сунца, видим у даљини раднике полегле испод широке крошње мени непознатог дрвета, гледам стадо оваца у близини и знам да ми је тада баш било лијепо.

Name

Борац

13.08.2022 19:42

Хоће учествовати познати рудоња из лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

13.08.2022 19:57

Мањаца треба забранити долазак Додику,он је НАТО дозволио,да врси вјезбе,и остави радиоактивни материјал на Мањаци,да људи оболе од рака,

Name

Ре борац

13.08.2022 20:45

Мора он је главни во

Name

Ре

14.08.2022 01:24

Хоће и рикати под шатором то му је једини квалитет а и зову га Рудоња.

Name

Корида

13.08.2022 19:57

И ми са Мањаце смо пријавили Милу за кориду, глават је мого би добити прво мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штета

13.08.2022 20:18

Што нема више оваквих Научних сипозијума !

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

13.08.2022 21:31

Сабор глупостиње ето гдје смо гурнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧКИ ПАТРИОТА...

13.08.2022 22:19

Е ПА БОГАМИ И ЈÁ ЧУ ДА ДОВЕДЕМ СВОГА БИКА, ПОЗНАТОГА БАКИНАЧКОГ ВОЛÁ, САМО ОВАЈ ПУТ НЕЧЕ РИКАТИ ПОД ШАТОРОМ И ЗАБАВЉАТИ ГЛУПИ НÁРОД СА ОБЕЧАЊИМА И ПЈЕСМОМ НЕМОЖЕ МИ НИКО НИШТА ЈАЧИ САМ ОД СУДБИНЕ, ТО МУ ЈЕ ЗА ПОЈЕБАНЕ ГЛАСИЧЕ КÓД НÁС ОВАЦА, ПАРДОН, ГЛАСАЧА ГОДИНАМА ПАЛИЛО АЛИ ВИШЕ НЕ. МОГА РУДОЊУ ЧЕКÁ ФЕР БОРБА, БИТÍ ИЛИ НЕ БИТÍ, ТО ЈЕСТ ПО ИЗБОРИМА СПРАВЕДНИ СУД, ОДУЗИМАЊЕ ПОКРАДЕНЕ НÁРОДНЕ ИМОВИНЕ И ДУГОГОДИШЊИ ОДМОР ИЗА РЕШЕТАКА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мираге

13.08.2022 22:32

......У та два дана, зависно од метеоролошких и других околости, на зборишту се рнијих година окупљало од 20.000 до 70.000 људи из Крајине, али и из других дијелова БиХ, из Србије и Хрватске, као и бројни гастарбајтери из Словеније, Аустрије, Немачке, Швајцарске… Па реците нам организатори јесу ли створени услови за окупљање толиког броја људи? 1. Колико имате Тоалета да 70.000 људи не пи..а и не се.е по њивама 2. Каква вам је друга хигијена? Колико имате цесми са хладном и питком водом? 3. Колико имате канти за отпад (смеце) да послије збора не буде велика депонија отпада? 4. Гдје вам угоститељу одлазу отпад од "зртвованих" јањаца и прасица? Раде ли вам тај дан санитарне инспекције? Право је цудо да се ту не деси тровање градјана и сирење заразе. Па таква врста окупљања у било којој западној дрзави била би забрањена.... Када би Коциц видио на који се нацин одрзава "зборовање" у цаст његовог имена одмах би се вратио у гроб. Р

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.08.2022 03:36

Невисим неку разлику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар Мачак

14.08.2022 04:19

Ја сам само једном био на овом збору и никад више! И незнам зашто ово ругло носи име насег највећег писца! 90% људи који дођу тамо незнају ко је био Петар Кочић! Ја сам био на том збору 2001 или друга година, била још нека Бел Тв. Они правили анкету бас на збору! Питање било ко је био Петар Кочић!? Одговори су били; Петар био четник, војвода, политицар, доста одговора је било Незнам, а нај глупљи одговор је био да се Кочић борио на Косову. Могу мислит како би анкета данас изгледала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бикови

14.08.2022 04:48

Никада не би то радили да се њих пита, они се боду у природи само ако имају конкурента у стаду као и јелени, срндаци. Али, ето, то је јос један примјер људског примитивизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.08.2022 05:01

Оваки зборови заосталог и напаћеног народа посебно испод шатора, бурли доносе загарантовану побиједу на изборима у БЛ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе

14.08.2022 06:53

Главни побједник це и овај пут бити РУДОЊА! Он је и до сад однио и добио,односно покрао све " награде"

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОК

14.08.2022 07:33

Ја вјерујем да кад би највећи Српски трибун из БиХ устао из гроба, да би рек'о, ма м'рш олошу кући сви, ил' промените назив скупа, а од попова би повео Мрачајског проту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којо

14.08.2022 07:47

Нек Додик понесе пун комби гласацких лстица,да одмах и гласамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

14.08.2022 08:01

Парада пијанства и кича, а Кочића нико тамо и не помиње. Класично усе, насе и подасе. Много брзо тонемо. Незаустављиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

14.08.2022 08:15

Е црни Петар Коциц,се у гробу преврце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна

14.08.2022 08:32

И бикови се боре за глас! Ја гласам за бикове хахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и чемер

14.08.2022 08:45

Бикови ће се борити за награду а волови за глас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

14.08.2022 12:01

Сви смо ми одавно обични волови.

Name

Боске

15.08.2022 10:43

Оћели Миле имати свој шатор јал ће јопет под шатру код неког другог па мало заојкати.Ја би волио да он лично имадне свој шатор ,да доведе оног армоникаша а мала Пејина да конобари.

ОДГОВОРИТЕ