Шипово: Ковач (СНСД) не одустаје од градње хидроцентрала

У кратком телефонском разговору Ковач је одбио дати изјаву за БН Телевизију, правдајући се тиме да је рекао све што је имао, а стара Индијанска пословица гласи - Тек кад посијечете посљедње дрво, тек кад затрујете посљедњу ријеку, тек кад упецате посљедњу рибу, тек тада ћете схватити да се новац не може јести.

Република Српска 13.08.2022 | 20:10
Шипово: Ковач (СНСД) не одустаје од градње хидроцентрала

Начелник Шипова, Милан Ковач, кадар СНСД-а који се доводи у везу са милионским малверзацијама у Шумском газдинству Горица, и поред апела јавности и струке да до тога не дође, најавио је изградњу више хидроцентрала на ријекама у општини Шипово. 

Ово је изјава начелника Милана Ковача, који је најавио изградњу више хидроцентрала на ријекама у општини Шипово. Изјава да ријеке не служе ничему згрозила је јавност, која се оштро успротивила идеји уништавања ријека Плива и Јањ. 

“Посљедице су девастација ријечног корита. У таквим случајевима припремни радови подразумијевају изградњу приступних путева, у том случају се исијече шума. Изградњом електрана се преграђује корито, ставља се вода у цијев, прави се цјевовод и на дугорочном периоду трпи посљедице и сама ријека и живи свијет у ријеци, као и околни живи свијет. Све то се одражава и на становништво, зато што нису у могућности да адекватно искориштавају ријеку, за неке друге активности, било спортске, туристичке, или појединачно да свако домаћинство користи за наводњавање или друге потребе”, сматра Владимир Топић, из Центра за животну средину.

Витомир Аћимовић, риболовац са дугогодишњим стажем, каже да би изградњом хидроелектрана корист имали само тајкуни и ратни профитери, а да би грађани Шипова остали без шансе за развој туризма. 

“То је срамна изјава, зато што су ово праве ријеке, гдје могу доћи туристи да нешто виде, а не да их они уништавају са ко зна каквим централама што су најавили. То се зна, он хоће једну од тих центарала, он и његов зет, па би само њих пар имало користи, док остали нико не би имао користи, што се тиче општине Шипово”, Витомир Аћимовић, риболовац. 

Ријеке Плива и Јањ не уживају заштиту државе, а због свог непроцјењивог природног богатства, које бисмо морали користити одрживо и предати у руке генерацијама које долазе, ове ријеке се морају ставити под заштиту, сматра Владимир Топић из Центра за животну средину. 
“У априлу мјесецу Скупштина општине Шипово изгласала је Резолуцију о заштити вода и водотокова читаве општине, са посебним нагласком да се на тим ријекама не граде мале хидроелектране. Неколико мјесеци послчије тога, долазимо до изјаве да се најављује градња на тим ријекама. нагласио бих посебно значај самих ријека, које се не користе само у водоснадбијевању, оне су извор питке воде, али од самих почетака и настанка цивилизације, сва насеља су грађена поред ријека”, каже Топић. 
У кратком телефонском разговору Ковач је одбио дати изјаву за БН Телевизију, правдајући се тиме да је рекао све што је имао, а стара Индијанска пословица гласи - Тек кад посијечете посљедње дрво, тек кад затрујете посљедњу ријеку, тек кад упецате посљедњу рибу, тек тада ћете схватити да се новац не може јести.

(БН)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Јоја

13.08.2022 18:17

Срећа у несрећи да иду избори....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свабо

13.08.2022 19:31

Треба видјети шта му је Ковач из НП Сутјеска . Има ту нека тајна веза .

Name

СНСД ЛУДАК

13.08.2022 20:03

ТА ГРУПА ЛУДАКА ИЗ СНСД УОПСТЕ НЕ ЗНА СТА ЈЕ НАЦИОНАЛНО ДОБРО. ОНИ МИСЛЕ ДА ЈЕ ТО ЊИХОВО. ДА ЈЕ СВЕ ЊИХОВО. ПРИВАТНО. НЕВЈЕРОВАТАН ДОДИКОВСКИ ИДИОТЛУК ЈЕ ТВРДЊА ДА РИЈЕКЕ БЕЗ ВЕЗЕ ТЕКУ. НЕ ТЕКУ ИДИОТИ НЕГО БОГ ИХ ЈЕ С ВЕЗОМ ТУ И ПОСАДИО. НИЈЕ СНСД. СТВАРНО ДА НЕ ПОВЈЕРУЈЕС.

Name

Борац

13.08.2022 20:18

Цовјек хоце да улози украден новац.

Name

Ре,Јоја

13.08.2022 20:37

Видјет ћемо хоће ли грађани Шипова,Мркоњић Града,и околних мјеста,бити досљедни себи,и на изборима казнити криминалну власт.Дај,Боже,да сви употријебимо мозак,и не продамо карактер и образ,као зрно пшенице,и овог пута...

Name

Сони

14.08.2022 09:28

Казу да му зет хоце на извору да прави централу.

Name

+

13.08.2022 18:30

НЕДАЈТЕ. Уништише природу. Све уништише у једном мандату. Цијелу Државу. Уназадили много генерација. Шуме "оплијевили". Телеком продали. Сва предузећа. Сад празни сви фондови, Републичке резерве, Банке, ИРБ, РАСЕЛИЛИ трећину, кредитима задужили нам Унуке. Само себе ОБОГАТИЛИ. Само смеће би иза себе оставили. Треба оставити нашим покољењима, нешто нетакнуте природе. А Ви сте тај ПРИМЈЕРАК. НЕДАЈТЕ. Имате право. Немојте бити ЛИЈЕНИ, борити се. Млади су пали за РС. Сада, ШАРОВИЋ, ЈЕЛЕНА , ВУКАН, РАДОВИЋ СУ ГАРАНЦИЈА , ДА ЛИ ЋЕМО ЈЕ УОПШТЕ САЧУВАТИ. Од СНСД би сви отишли. Само ми стари самирали живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роса

13.08.2022 18:30

Ста реци униставање коме јос нетребају рјеке и суме. Ма то нетреба дозволоти глупост највеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

13.08.2022 18:46

Пет ријека тече без везе. Рече умни градоначелник. И остаде жив. Баш си без везе са мозгом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не не

13.08.2022 19:04

Није он то рекао без везе. Добио је миг од сехфа да почне баљезгају и тако припремити терен да бајни тј. лажни инвеститор почне са градњом. Прави инвеститор је зна се велики баја само се папири замуте помоћу купљених судија и све се спреми за добру зараду од ЕПРС и то дугогодишњу Ренту. Само Избори могу нас спасити ове пошасти снсд и онда пунити затворе а имовину одузимати. Ако се то не деси овај пут поздравите се са Ентитетом РС.

Name

Татар

13.08.2022 19:11

Ма ово је једна обична класична будала која се изгледа натјече са својим шефом ко ће већу глупост извалити.Али на колико напора улагао не може с њим

Name

Арса

13.08.2022 19:08

Не тече пет ријека без везе већ та волусина прича без везе морају му то мјештани реци има ту паметних људи нису сви чланови секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радмила

13.08.2022 19:16

То је цовјек без мозга,нису довољно опљавкали па хоце јос А тај цовјек нема ни мало мозга а тек ста ради са радноцима раде у сумарији по 240 сати а пису им у шикту да раде 160 и толило им се плаца .а тек радницима пису да су на годисњем одмору а радници раде .па то емо да посаљемо инспекцију из Бањалуке Па тај Ковац би продао и дјете за новац А народ ако је толико глуп и ако су његове овце она це и дозволити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

13.08.2022 19:36

Сеоски кабадахија да те видим љаксе послије октобра јел ти те ријеке ћаћа оставио ј...м ли ти све по реду сељачко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипово

14.08.2022 00:37

Милан Ковац је продузена рука кума Милорада Д то једно а као друго дрзи дрвнопрерадзивацку фирму запосљава 500 радника норнално да це радници и њихове породице гласати

Name

Реалиста

13.08.2022 20:16

До сад су уништавали народ економски али сад нам униставају и природу, дакле, имају план да нас протјерају и да се никад не вратимо. Народе Сипова ако имате имало морала, памети и слоге, не дајте да вам униставају природу и будућност дијеце, тражите да вам ријеке теку "безвезе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

13.08.2022 20:21

Он је коњ а ови послушници су још гори келечи, миловци и остала гамад фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

13.08.2022 20:47

Мало гов.у пара па би јос и централу,магарац један

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цв

13.08.2022 21:25

Био сам неколико пута на јањским отокама, извору пливе и лубовици. То је богатсво , прелојепе ријеке, природа, само недовољно искориштено. А овај хоце да орави ХЕ. Нека ин да својим радницима дупло вецу плату у својим пиланама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

13.08.2022 21:43

Тај Ковач није нормалан ако уништи оно што је најљепше у Шипову,а то су ријеке, будала читава,недајте скидајте ту марву са власти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не контам

14.08.2022 04:28

Безвезе да је такав лик на власти и на слободи! Друга ствар, МИ смо сви криви што уз рачун за струју плаћамо, тј. отимају нам новац за “обновљиве изворе” енергије што нам се ево већ одбија о главу и еколошки и економски, никакве фајде немамо осим што добијамо рогове а кримоси као што је та фукара скида кајмак! Луђи смо МИ што трпимо такав шљам!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

14.08.2022 05:04

Мој народе бит ће те робови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељацино нацелнице секте

14.08.2022 05:11

Нецемо дозволити уништавање ријека и ти цес трпити посљедице и они који те подрзавају..маму вам јебем проклету..Па соларни панели и остала срања су данас извори енергије и новца а природа за коју би један енглез клекао да се моли ти би да унистис..тијелом бранити све ресурсе и док то овај народ не схвати потонуцемо ал са вама нецемо...кука и мотика и удри стоку.. Народе па јесмо ли заиста толико заспали да умремо поред гамад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

14.08.2022 07:16

Змаја за начелника општине. Ипак је Змај величина у Шипову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

14.08.2022 07:53

Јесте напали на човјека,откако је он начелник Шипово је препородио,већина становништва га подржава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

14.08.2022 08:25

Такву изјаву може само КРЕТЕН да да!! А једна од тих централа би била његова ДА УВЕЋА БОГАТСТВО!! Народе ПАМЕТ У ГЛАВУ не гледајте што сте тренутно обезбеђени од ових МИСЛИТЕ НА СВОЈЕ ПОТОМКЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.08.2022 08:32

НЕДАЈТЕ. Неће нико са стране доћи борити се. Само Ви мијештани имате право. Они се обогате и све унакажено оставе мијештанима. Ми се стари нисмо научили борити код ТИТЕ. Било је свима добро. Сад има више Политичара и Џабалебароша него Народа, да заради свима за живот. Они мршави радници у грађевини на 42 степена. Не брину о радницима, него да обогате и своју дијецу. Људи. Њих треба вилама ИСТИЈЕРАТИ. Република Српска има вишка струје и извози се. НЕДАЈТЕ им. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

14.08.2022 16:11

Има Ковац свога водју мора га слусати водја је перфидна лицност истури полтроне а иза њих се крије

Name

Риболовац

14.08.2022 16:29

Млатите без везе мислило се да пролазе паре не искористене. Сто се тице туризма да се уради на свакој централи брана направе мала језера 1000 пута би туризам био јачи него сада јер сад нема ниста ни струје ни туризма па около језера ресторани итд а овако немамо ниста. А неби градили приватници себи него он је рекао да држава оснује фирму и гради управља тиме. Толике бљувотине измисљате само да завађате народ. Да су политичари памдтни неби медијима дали прићи себи.

ОДГОВОРИТЕ