У припреми обустава саобраћаја на Рајни због суше

Бродске компаније припремају се да обуставе превоз робе на ријеци Рајни пошто се водостај на највећој ријеци у Њемачкој приближио најнижој критичној тачки.

Свијет 13.08.2022 | 19:02
У припреми обустава саобраћаја на Рајни због суше

Суша која је захватила већи дио Европе узрок је ниског водостаја ријека попут Рајне што онемогућава већим бродовима да се крећу и компаније су приморане да користе мања пловила или да дијеле терет на више испорука.

На једном од уских грла недалеко од Кауба на средњем току Рајне званичан водостај данас је измјерен на 37 центиметара. Велики и тешки бродови не могу да пређу ниво испод 40 центиметара.

Агенција АП наводи да, иако је дубина пловне линије у Каубу и даље око 15 центиметара, стручњаци сматрају да је пролаз проблематичан чак и за мање или специјално прилагођене теретне бродове, уколико водостај падне испод 35 центиметара.

Водостај испод 30 центиметара сматра се непролазним за бродове, а бродске власти сматрају да би та тачка могла бити достигнута почетком наредне седмице, мада није познато да ли ће водостај бити на рекордном нивоу од 25 центиметара измјереном код Кауба 2018. године.

Комапанија "Контарго" најавила је да се припрема да обустави бродски саобраћај и у горњем и средњем току Рајне из безбједносних разлога, као и да планира да одређени дио терета пребаци на камионе.

Међутим, ограничен је и жељезнички и теретни саобраћај.

Метеоролози предвиђају кишу у наредним данима, мада није познато да ли ће то бити довољно да одржи водостај на Рајни да не падне испод тачке која ће утицати на бродски саобраћај.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДУЛЛЕ

14.08.2022 08:12

"званичан водостај данас је измјерен на 37 центиметара"----НЕСТО МИ ТО СТВАРНО МАЛО

ОДГОВОРИТЕ