Нисам оптимиста, у Брисел идем са добром вољом

Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да није оптимиста када је реч о предстојећем сусрету са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем у Бриселу, 18. августа, али да иде са добром вољом да укаже на сву, како је навео, погубност и опасност са којом се суочавамо.

Србија 13.08.2022 | 08:51
Нисам оптимиста, у Брисел идем са добром вољом

Подсетивши да је од потписивања Бриселског споразума, који предвиђа формирање Заједнице српских општина, прошло више од девет година, Вучић каже да Запад то не занима и да они кажу да све мора да буде у складу са косовским уставом.

Ако је то тако, каже Вучић, Приштина то може да уради и без дијалога.

Што се пререгистрачије тиче, председник истиче да Албанцима није циљ да ми прихватимо РКС табле, већ да хоће да укину КМ таблице, јер су сви Срби са југа одавно прихватили РКС табле.

"Јер када нема КМ таблица онда је то доказ да Србија не живи на Косову. А на то немају никакво право. И не постоји начин да нас на то натерају", рекао је Вучић гостујући на Првој тв.

На питање шта ће Београд да уради од 1. септембра, Вучић каже да ћемо радити оно што можемо.

"Они заједно са НАТО могу шта хоће, мада Столтенберг се понаша одговорно, Кејфор такође, али силе заштитнице, чије то чедо, баш брига за Србе и Србије. Јер, по њима је Косово суверена земља и хоће да отерају Србе са Косова", навео је председник.

Вучић је рекао да зна кога они желе да ликвидирају.

"Ми знамо и кога јуре, знамо имена између шест и десет лица које они желе да ливидирају, мисле да су они носиоци отпора, увек су то највећи криминалци, психоате, лудаци...", рекао је Вучић.

За њих је, каже, сада и Србин са каменом терориста и криминалац иако живи на територији своје земље по резолуцији 1244.

Појашњава да је обелодањивање намере Приштине један од разлога да то спречи, али ће, истиче, они наставити са својим акцијама и неће се умирити док како је рекао, не заврше север Косова.

"То им је једино важно и мисле да су све одавно завршили. На силу можете све, али вам нећемо дозволити погром нашег народа", рекао је Вучић и поручио да ће Србија учинити све да одржи мир, готово по сваку цену.

На питање шта то значи "по сваку цену", председник прецизира да то значи да ћемо учинити све да не крене погром и убијање нашег народа на Косову и Метохији.

(Тањуг/ фото: Принтсцреен Т Прва)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

+

13.08.2022 07:32

Тако је Предсједниче Вучићу. Треба све у том случају учинити. Крајина у Хр. Је највећа неправда, према Србима и Косово, већ дуже вријеме. Поштени људи морају да живе мирно. КИМ је још правно Србија. Ако договори не важе. Шта ти њихови Заштитници мисле. Онда се свако бори, па ко буде јачи. Страни их штите. Јел то за њих МЕЂУНАРОДНО ПРАВО. ТУЖНО И РУЖНО.

ОДГОВОРИТЕ