Стручност младих у БиХ се не цијени, у ЕУ су добро дошли

Док БиХ покушава да се помиче на европском путу, много већом брзином у европске земље побјегла је омладина. Чему се надати, ако се тај тренд настави?

Босна и Херцеговина 12.08.2022 | 21:32
Стручност младих у БиХ се не цијени, у ЕУ су добро дошли

Наука, спорт, музика - у свим областима друштвеног живота  млади у БиХ спремни  су да засијају. Небојша Ђурић, математичар из Блатнице код Теслића који Рубикову коцку слаже везаних очију, успио је дати одговор на вишедеценијско питање из области инверзног проблема диференцијалних оператора са кашњењем.

Посљедњих десет година овај проблем је постао један од најпопуларнијих у области математичке анализе. Ђурићу је пошло за руком оно што није пошло неким од најбољих математичара у свијету.

Аутор је више научних радова објављених у престижним свјетским међународним часописима. Иза њега је огроман рад и труд, који се исплатио упркос изазовима који стоје испред свих младих људи у БиХ.

“Често млади људи одустају послије неколико пораза. Милсилм да ако желите нешто да остварите квалитетно онда морате да радите јако дуго, истрајно, морате да се борите. То је мој неки савјет младим људима да се боре за оно у шта вјерују и да не одустају од својих принципа”, каже Небојша.

Од свог циља не намјерава одустати млади одбојкаш из Бијељине Никола Дрљић. Протекле три године најперспективнији је спортиста у граду. Ниже успјехе, а интернационална каријера је оно ка чему стреми.

“Мислим да су спортисти прави амбасадори доброг и здравог живота и да им се треба дати више значаја, јер спорт може да промијени личност и карактер особе и да је изведе на прави пут”, каже Никола.

За успјех је потребна и подршка која често у БиХ изостаје, али искусто ЕУ којој БиХ тежи, уз мало воље, није тешко достићи.

“Ишли смо у Ново Место у Словенију. Наравно чим смо дошли тамо видјели смо да су услови доста бољи за тренирање и мислим да је у таквим условима лакше успјети”, објашњава млади одбојкаш.

Успјешан млад човјек, значи успјех и за цијело друштво. И умјесто и да бх. друштво снагом младости крене напријед, та младост бјежи, углавном у европске земље. Колико су млади важни за ЕУ говори и чињеница да је 2022. година проглашена европском годином младих.

Управо кроз овако обиљежену годину истичу се достигнућа програма Ерасмус + и Европске снаге солидарности, у којима дијелом учествује и БиХ.

Глас младих мора да се чује, а њихов потенцијал искористи за цјелокупан развој.Међутим, у БиХ та вриједност није на цијени. О томе свједочи и Стефан Живковић, који је из Добоја отишао на студије у Данску.

“Овдје се не цијени знање и стручност. Овдје се највише поштује партијска лојалност, лојалност према политичарима који су на власти. Веома је тешко да се успије ако се не ангажујете политички и зато су веома много мојих вршњаки одлучили да гласају ногама тако што су напустили БиХ и тражили уточиште у западноевропским државама гдје се много више поштује њихово знање, стручност и енергија”, истиче Стефан и додаје да су разлике између ЕУ и БиХ као небо и земља:

“Запад има једну дугорочну стратегију тако што искориштава све своје расположиве ресурсе, ту мислим прије свега на младе, улажу дугорочно у њихово образовање и баш зато су те државе успјешне, зато што имају дугорочан циљ да њихова нација опстане. Наши политичари нажалост немају исту стратегију. Они гледају све краткорочно како да преживе наредне изборе и то се одражава и на стање у друштву”.

“Када се препозна таленат у неким земљама Западне Европе тада држава стане иза тих талената и константно помаже у усавршавању. Код нас нажалост то није случај. У нашој земљи када се препознају неки таленти они буду нажалост препуштени сами себи”, каже Небојша Ђурић.

Да би кренула ка свјетлијој будућности, ка испуњавању европских вриједности, БиХ мора створити више прилика за младе, јер у њима је снага која може допринијети позитивним промјенама у друштву.

(БН)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Зврк

12.08.2022 20:13

Нисам убијеђен у ту добродошлост у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

13.08.2022 08:08

Сад хтједе такав коментар написати... Тамо се цијени стручност ако си њихов, иначе можеш бити само "грчки роб", али никад дио "пристојног друштва"

Name

Андреа Д.

12.08.2022 20:34

Па имамо робите и нешто мало кметова, млади само зановјетају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.08.2022 21:18

Под условом да су пелцовани експерименталном генском терапијом. Нека хвала. Која еу???? То це се распасти до 2025.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

12.08.2022 21:20

Млад си ти децко. Па не знас да цовјек није ресурс вец Бозји створ. Цовјек је ресурс је за глобалистицку гамад која проводи свој поредак који це се распасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е па

12.08.2022 21:25

Јој, дјуриц..само се рекламира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

12.08.2022 22:00

Код нас у БиХ/РС је важније коју партијску књижицу имаш неги школу. Ако си подобан напредујеш од сушаре до министра, од конобарице до савјетнице, од сеоске јебаљке до секретарице... а Добојско невинашце (у обрву) Сања Вулић до представничког дома (или тако нечега).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неле009

12.08.2022 22:13

Битније је националност него сама економија државе у којој живе , ја као муслиман који живим у УСА кад год дођем у посјету у БиХ купујем 387 не гледајући који је ентитет или који је град , немамо ми неке користи од околних држава и њихових фабрика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

13.08.2022 00:42

Цијени еу струцност омладине , горе бас раде струцне послове цисцење, градјевина, возња камиона и таква занимања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

13.08.2022 06:58

Ти зивис у далекој прослости. Ових дана, вецина младих који одлазе су софтвер девелопери, љекари, или у најмању руку медицински техницари... дакле, сколовани млади људи који раде пристојне, и пристојно плацене послове. Одлазе сколовани, а и најбољи, јер су то људи који не зеле да продају образ за радно мјесто сто је битнији квалитет од дипломе коју имају.

Name

РЕ ???

13.08.2022 08:12

Не знам ни једног љекара да се тамо успио запослити у струци, чак ни медицинску сестру да тамо ради посао њихове медицинске сестре а не неку испомоћ, тако да, коментатор је у праву

Name

ЗА РЕ???

13.08.2022 10:38

Зато сто никада из свог села и СНСД-а ниси изашао.Тај мит како наши људи перу тањире,копају канале и фарбају фасаде окачи мачку на реп.

Name

???

13.08.2022 13:12

Ево само за примјер, провјери јавни регистрар породицних љекара рецимо у Данској. Једна цетвртина има балканско име и презиме... ако погледас неку просјецну ИТ компанију било гдје у ЕУ, број људи са Балкана бице много веци. Не треба ти мени да вјерујес, провјери сам.

Name

мрга

13.08.2022 05:24

Кад ова бистра дјеца схвате да од историје, духа и приче немају ништа, одоше тамо гдје се живи од једне плате и нико не ради туђи посао. А друго, паметни млади бјеже од сељачина којима је свануло '91. и које нису одмакле даље од филозофије бауштела, шанка и шатора. Нека бјеже, кад смо једина држава гдје неписмен може бити богат и питати се нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

13.08.2022 05:45

Ко каже да се не цијени, итекако се цијени само мораш бити људско говно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

17.08.2022 13:02

Да ли ти знас о цему прицас? Јеси ли мозда направио неко инострано искуство?

Name

Балкане мој

13.08.2022 08:04

Хм,добро досли.Добити струцњаке у које ниси улозио "пребијене паре" је наравно за сваку радост и постовање. Одлив мозгова није слуцај само у БиХ. Поставља се питање,да ли је овај тренд слуцајан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.08.2022 10:48

Ма каква стручност.Само нек је подобан,послушан и да не пита пуно.

Name

Маре

13.08.2022 09:40

Прво ЕУ економско унисти БИХ, тако да стави разне струцњаке, и онда јос зове да народ додзе, знаци еу 2x добија, нису глупи ни мало, али еу поцне да тоне као титаник, несто ми је слицно ово, на несто ме подсјеца, а да моју прелепу словенију, бас тако они са мном раде, прво ме згази, па онда ајмо бит пријатељи: 2007 дао нотарки преводиацу, дипломо да преведе у енглески, дан данас немам ни оригинала ни преведено копијо, возацки нецејо ми направит дупликат, цекам 2 године, лицну дао направит нову пре тацно месец дана, ниста, изгледа ни то нецу добит, да продам рабљени телефон, лаптоп или несто друго тебам да мењам сим и телефон инаце не иде, прислускују и онда посредују, купац касније није висе заинтересиран, ал не један купац него сви, са новим телефон и сим иде док га не уготове. Да не прицамо о провокацијама сваки дан на улици, и онда ми се гурају као пријатељи. Словенија веома смрди!!!!

ОДГОВОРИТЕ