Нови намет народу јер ФЗО не може да наплати трошкове

Надлежни у Министарству здравља Републике Српске кажу да су кроз нови Закон о обавезном здравственом осигурању били принуђени да осигуравајућим друштвима уведу накнаду од пет одсто из бруто премије осигурања од одговорности, јер је Фонд здравственог осигурања веома тешко наплаћивао трошкове лијечења страдалих за који су одговорни осигураници тих друштава.

Република Српска 12.08.2022 | 14:21
Нови намет народу јер ФЗО не може да наплати трошкове

Тако је према њиховим подацима трошак Фонда у прошлој години за лијечење осигураника који су повређени у саобраћајним незгодама износио је око 3,6 милиона КМ, док је у посљедњих 10 мјесеци путем регресних поступака наплаћено око 250.000 КМ.

“Дакле, на годишњем нивоу наплати се само око осам одсто у односу на стварни трошак Фонда који и ова лијечења грађана сада финансира из доприноса. Напомињемо да је у питању трошак болничког лијечења, не рачунајући лијекове, медицинска средства, рехабилитацију и све остале прегледе и лијечења која настају као посљедица повређивања у саобраћајним незгодама”, наводи се у одговору Министарства на питања портала ЦАПИТАЛ.

У министарству појашњавају како друштва за осигурање сада имају обавезу да на рачун Фонда здравственог осигурања уплаћују новац за ове намјене, али тек након што се утврде сви настали трошкови, односно у најчешћем случају заврше судски спорови који, по подацима Фонда, дуго трају, па много случајева застарјева и никада се и не наплати.

“Фонд мора да обезбиједи записник полиције, да се у здравственим установама евидентирају трошкови лијечења и да се пошаље Фонду како би могли да покрену поступак наплате, а уколико осигуравајуће куће то не признају, онда се покрећу судски поступци који, нажалост, трају годинама”, тврде они.

Тврде како је овај проблем ријешен на исти начин и у региону.

“У Србији то издвајање износи пет одсто, у Хрватској четири, али уколико годишњи трошак за лијечење изазвано саобраћајним незгодама буде већи, осигуравајуће куће су дужне да доплате ту разлику средстава. Напомињемо и да многа осигуравајућа друштва истовремено послују на тим тржиштима, као и на тржишту Републике Српске”, закључују у Министарству здравља Републике Српске.

Подсјећамо, Фонд здравственог осигурања Републике Српске планира да од друштава за осигурање наплаћује паушално пет одсто од бруто премије за трошкове лијечења особа повријеђених у саобраћајним незгодама.

Увођење новог намета који је чак 12 пута већи од садашњих трошкова изазвао је озбиљну забринутост у сектору осигурања јер доводи у питање њихов опстанак.

Нови трошак предвиђен Нацртом Закона о обавезном здравственом осигурању је по оцјени осигуравача, у тренутном облику и форми, погубан за њихову дјелатност.

Друштва за осигурање у Српској траже да се одустане од промјене закона, односно да и даље свако друштво плаћа трошкове лијечења за повријеђене у незгодама за које су одговорни њихови осигураници.

По подацима са којима располажу осигуравајуће куће то је између 0,35 и 0,40 одсто од фактурисане премије осигурања од ауто одговорности, односно далеко испод пет одсто колико се планира узимати у наредном периоду.

(Цапитал/ фото: Илусрација/јнyлаw)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Бојан

12.08.2022 13:23

Не знам ста је ту цудно. Па зар није нормално да осигуравајуца куца осим лима, има некакво и уцесце у лијецењу самог пацијента

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.08.2022 14:08

То да се црти помогне да мозе купити више алкохола како би заврбовао што више младих.Јадно ли је наше здравство кад га воде онакве смлатавчине .

ОДГОВОРИТЕ
Name

х.

12.08.2022 14:11

с овим морам дјелимицно да се слозим...неки пијани мајмун изазове саобрацајку и сви се лијеце о троску пореских обвезника, ја бих њему натоварио сав тросак лијецења, па да видис како це сви да буду пазљиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад је оно рок Сераницу

12.08.2022 14:22

Да именује директора Агенције за лекове РС- 28. 8. А бандо злоцинацка???

ОДГОВОРИТЕ
Name

АД

12.08.2022 14:33

А бас ми је зао осигуравајуцих друстава...јадни, немају пара ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.08.2022 15:12

Код Нас у РС су стално нови намети. Много папира, а највише лажи. Само трошимо шуму. А Проинтр зарађује истовремено на програмима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.08.2022 15:22

Не мора се сиротиња возит аутима ,само политицари.У којем вијеку ми зивимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

12.08.2022 15:35

Цитав радни вијек одвајамо за здравство и никакве користи, покрадосе све Скрбици, Зељковици, Костадини, Додици... пропасти насе.

ОДГОВОРИТЕ