Сарајево филм фестивал отвара филм "Троугао туге"

Сарајево филм фестивал данас почиње званичном церемонијом у Народном позоришту и приказивањем филма "Троугао туге" шведског редитеља Рубена Остлунда.

Босна и Херцеговина 12.08.2022 | 11:36
Сарајево филм фестивал отвара филм "Троугао туге"

Гости 28. издања фестивала су и добитници почасног "Срца Сарајева" Остлунд, глумци Мадс Микелсен и Џеси Ајсенберг, редитељ и сценариста Пол Средер и други, а манифестација ће бити завршена 19. августа премијерном филма "Празник рада" Пјера Жалице.

За "Срце Сарајева" такмичиће се 51 филм у селекцијама играни, документарни, кратки и студентски филм, од којих ће 20 имати светску, осам међународну, једна европску, 21 регионалну и једна босанскохерцеговачку премијеру, најавио је фестивал.

У "Такмичарском програму - играни филм" су светске премијере босанскохерцеговачке "Баладе" редитељке Аиде Бегић, "Човека од дела" Румуна Паула Негоескуа, "Јахача" Доминика Менцеја из Словеније и "Шест седмица" Ноеми Веронике Сакоњи из Мађарске.

У конкуренцији за "Срце Сарајева" за најбољи филм, редитеља, глумца и глумицу су и украјинско-турски филм "Клондајк" Марине Ер Горбах, "Корсет" Аустријанке Марије Кројцер и "Сервиам - ја ћу служити" њене земљакиње Рут Мадер и хрватско "Сигурно мјесто" Јураја Леротића.

У оквиру програма "Претпремијере серије" 28. Сарајево филм фестивала ће представити почетна два наставка шест предстојећих регионалних серија - српске "Мама и тата играју се рата 2", "У клинчу" и "Пад", из Хрватске "Метрополитанци", словеначки "Триград" и "Котлину" из Босне и Херцеговине.

/Тањуг/ фото: Анадолу Агенцy)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Неко

12.08.2022 11:27

Свака цаст за Фестивал. Неко це да узива у свијету филма,а неко це под сатор са пјесмом" не мозе нам нико ниста " па онда на кориду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2022 14:53

Укуси су различити. Свако ужива у ономе сто воли.

Name

Истина

12.08.2022 15:20

Фестивали,музика,спорт,заобици политицаре гдје год је могуце и не гледати тв јер нас само трују!

ОДГОВОРИТЕ