Чешка: “Ратни порез” енергетским компанијама?

Чешка и пољска влада убрзано траже начин како да велики дио трошкова грађана због високих цијена енергије покрију енергетске компаније које због рата у Украјини и раста цијена енергената на свјетским тржиштима имају неочекивано високу добит, а чешка влада намјерава да уведе за њих тзв. ратни порез.

Свијет 12.08.2022 | 08:05
Чешка: “Ратни порез” енергетским компанијама?

„Влада жели да и енергетске компаније поднесу трошкове тих великих промјена на тржишту сировина“, казао је пољски премијер Матеуш Моравјецки (Матеусз Мораwиецки) пред састанак са пољским регулаторима тржишта енергената, преноси агенција Бета.

Градоначелник Варшаве Рафал Тшасковски (Рафаł Трзаскоwски) упозорио је да ће град да би осигурао кључну инфраструктуру за функционисање укључујући ту и школе и болнице, платити за енергенте наредне године два пута више него ове а чак три пута више него 2021. године док није избила енергетска криза.

Чешка влада искористиће дивиденде од полудржавне енергетске компаније ЧЕЗ, према садашњим проценама 1,5 милијарде евра, за помоћ грађанима који ће према одлуци владе добити посебну јефтину тарифу за струју и гас за домаћинства док ће влада покрити енергетским компанијама разлику, најавио је министар финансија Збињек Стањура (Збyнěк Стањура).

Држава очекује високе дивиденде од ЧЕЗ-а пошто је у првом полугодишту ове године повећао нето добит за 1,3 милијарду евра у односу на прво полугодиште претходне године, преноси агенција Бета.

Министар Стањура рекао је да ће влада до 10. септембра одлучити да ли ће увести тзв. ратни порез, односно да ли ће додатно опорезовати оне компаније које су захваљујући нападу Русије на Украјину стекле неочекивано високу добит.

„Ја сам против пореза за цијели један сектор у привреди. Оно о чему озбиљно расправљамо је ратни порез. Дакле да га уведемо у тренутку када компаније имају ванредну добит и то не због бољих услуга, бољих производа или повећања броја клијената већ због спољашњих околности“, казао је Стањура телевизији ЦНН Прима Неwс.

Министар финансија нагласио је да би се то односило на врло малу групу предузећа а поред енергетских помињу се и чешке банке.

Инфлација је у Чешкој у јулу достигла 17,5 одсто у односу на исти мјесец прошле године, а то је највиша стопа у Европској унији послије балтичких земаља али аналитичаре и Чешку народну банку пријатно је изненадило што се два мјесеца за редом, у јуну и јулу, макар успорава раст инфлације у односу на претходни мјесец.

У јулу је тако инфлација била мања него што је процјењивала централна банка, а очекује се да ће до краја године достићи 20 одсто. У еврозони инфлација је у јулу достигла 8,9 одсто у односу на исти месец прошле године.

(Агенције/ фото: АП)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Немања

12.08.2022 06:48

Код нас је ратни порез уведен да би се пљачкали грађани и богатили дрски простаци на рачун народа и државе, Чешка држава наплаћује порез тајкунима. Ћеси хоће државу, ми нашу уништавамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Немања

12.08.2022 08:33

Код нас ће бити све теже,јер смо овце које су заборавиле и да бекну.Зато нема мјеста чуђењу,све док смо овако статични,па,и не заслужујемо боље.

Name

Заре

12.08.2022 07:24

И код нас смањују порезе и акцизе толико да се сваки мјесец морају задужити 40--50 милиона КМ да би опстали на власти... пардон, да помогну овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Заре

12.08.2022 08:13

Јој да нам не узму Чеси наше Министре, поготову Митровића па Ћосића, па шта мислиш оде нам Мајкићка, Клошарац, па Радановић све мозгови јбт. ми би пропали без њих а још Голићка ако оде то би била пропаст. А тек Костадин па Мазалица па Дорићка тачно би појели и Чешку државу. Који су то трустови знања ми нисмо ни свесни, која је то памет које образовање ( не обрезивање). А тек вођа велики дон Корлеоне, јој ако нам га неко узме готови смо.

Name

Ре,Заре

12.08.2022 08:35

Остат ће они на власти вјечно,поред нас,оваквих.Ако нисмо у стању смијенити багру,немамо право ни да се жалимо,нити да коментаришемо.

Name

Фебо

12.08.2022 08:18

Ето како паметни људи размишљају о свом становништву како да помогну а наше руководство само размишља како тај вишак прихода да стрпају на своје приватне рачуне а узгред да нас задуже новим кредитима.Нека ми сада објасне ти квази стручњаци чему нова задужења ако су приходи енормно повећани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.08.2022 11:22

Ратни порез се лепо скупи, па се пошаље глумцу, да он троши. Питање је времена, колико дуго ће људи бити спремни плаћати тог лудјака? Он није скроман, треба издржавати имање штога има по свету,нешто посланог оружја он и прода, али све је недовољно за њега.

ОДГОВОРИТЕ