Поразно: Рука све више у каси узајамне помоћи

Бројна поскупљења натјерала су добојске пензионере да умјесто у властити новчаник руку завуку у касу узајамне помоћи, која им је на располагању у Удружењу пензионера.

Република Српска 12.08.2022 | 07:57
Поразно: Рука све више у каси узајамне помоћи

"Касу сам користио и прије ових поскупљења, а сада поготово, таква је ситуација, више је потребна за плаћање обавеза. Поскупјеле су намирнице, тако да је тежи живот посебно нас пензионера. А што се тиче пензионера, зна се да ми, ја мислим, једини плаћамо обавезе редовно. Радије ћемо платити обавезе, нећемо себи дозволити да останемо дужни држави", каже пензионер Милорад Пијетловић те додаје да је новац из касе користио да би платио порез и режије.

Рајко Глигорић, предсједник Удружења пензионера Добој, наводи да су захтјеви за средства из касе повећани за 30 процената

"Колики износ могу дићи диктирају њихова пензија и њихов члански улог који имају у каси. Има пензионера који сада богами могу и до 5.000 КМ да дигну, а отприлике неки просјек је 1.000 до 2.000 марака. Кориштење касе је врло повољно, средства се користе без икаквих камата, а рок отплате је на 10 мјесеци. Добро им дође управо сада да набаве огрев и за остале потребе које имају да рјешавају", изјавио је Глигорић.

"Каса је једна врста бескаматне штедње", сматра пензионер Рајко Тодоровић, који је раније средства користио током изградње куће.

"Увијек се диже улог 1:3, значи ако је уложио 100 марака, може да дигне 300. Ја сам члан касе од оснивања и користио сам је годинама. Сада мање користим, али имам свој улог, редовно улажем по 50 марака и сматрам да када ми затреба могу да дигнем та средства, када се укаже изненадна потреба, што је врло важно. И други пензионери врло су задовољни касом, јер ту нема камате, нема ништа, једноставно штедиш за не дај боже", каже Тодоровић те додаје да су пензионери новац из касе узајамне помоћи досад највише користили за годишње одморе и набавку огрева.

(Независне/ фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СКАНДАЛОЗНО

12.08.2022 07:41

Е,драги пензионери,док,Ви улажете у касу за не дај,Боже,властодршци грабе,колико им и треба,и не треба за луксуз,с тим да ништа не улажу,нити враћају узето(опљачкано),нити коме полажу рачуне.Тужно,ружно,и неподношљиви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

12.08.2022 07:46

Тако ван је то моје Добојлије када висе волите да има Сања Вулиц и овај распоп Јериниц него ви садсе патите па у октобру опет за њи и тако доксте зиви копајте по контенерима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квргоња

12.08.2022 07:47

О...ДРАГЕ МОЈЕ ДОБОЈЛИЈЕ КОГАСТЕ ВИ СЕБИ ИЗАБРАЛИ ЗА ВЛАСТ ДОБРО ЈЕ ВОДЕ ДА ИМАТЕ..БИЦЕ И ГОРЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

12.08.2022 08:37

Душанка Мајкић дигла 40000 км и ради, способна.

ОДГОВОРИТЕ