Хоће ли коначно пасти цијена нових аутомобила?

Произвођачи аутомобила досад су штитили марже повећањем цијена, али нагли пораст инфлације у Сјеверној Америци и Европи могао би отежати преношење растућих трошкова.

Свијет 12.08.2022 | 06:37
Хоће ли коначно пасти цијена нових аутомобила?

Упркос кризи с чиповима, вријеме чекања на нове наруџбе све је краће.

Раст цијена сировина и смањена потражња чипова натјерали су произвођаче аутомобила да подигну цијене возила. Тешко се отети утиску да су многи у нове цијене укалкулирали и своју трајну жељу за већим профитом. Стара изрека, врч иде на воду док се не разбије, чини се, сада вриједи и за ауто-индустрију.

Произвођачи аутомобила јављају о смањеној потражњи у Европи и Сјеверној Америци због чињенице да потрошачи не пристају на више цијене и чувају свој новац за друге потрепштине, јавља Аутомотиве Неwс Еуропе. Упркос кризи са чиповима, вријеме чекања на нове наруџбе све је краће. Произвођачи аутомобила досад су штитили марже повећањем цијена, али нагли пораст инфлације у Сјеверној Америци и Европи могао би отежати преношење растућих трошкова.

Инфлација у Европи и САД расте, а средишње банке упозоравају да би врхунац могао бити за неколико мјесеци, што доводи до пада расположења потрошача и предузетника. У САД "Форд" разматра враћање попуста и подстицаја који су укинути прошле године, што је први корак у неминовном - редуковању раста цијена аутомобила.

(РевијаХАК)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

РАСПУЦХИН

12.08.2022 05:22

Криза са "чиповима" је малчице надувана а што се сировина тиче ... па и то је исто тако надувно јер је огромни удио дјелова уграђених у нови аутомобил из рециклаже. То су њима зинуле гузе на зараду и већи профит. Криза је постојала и прије свих ових догађања јер сам видио у једном страном документарцу , прије КОВИД-а , огромна поља у Америци препуна нових Њемачких аутомобила који се нису могли продати. Дакле , има ту много што-шта другога а не само "чипови" али само за оне који су у стању да мало размисле о свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.08.2022 12:29

Не могу толико да падну да би их ја могао да купим. Колико год падала цијена аута, ја увијек са платом падам јос 10 мјеста висе.

Name

Неће

12.08.2022 13:08

Хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

13.08.2022 19:49

Па јаста и ова лазирана пландемија је јасна онима који су у стању да поразмисле. А да би размисљао јасно не мозес бити у паници нити у страху.

ОДГОВОРИТЕ