Пољопривредници очајни: Суша нас је уништила

Пољопривредницима пријети тешка јесен. Берба кукуруза још није завршена, а како ствари стоје и када се обере ова ратарска култура, неће је бити довољно. Суша је уништава усјеве па пољопривредници у БИХ очекују помоћ за јесењу сјетву. 

Босна и Херцеговина 11.08.2022 | 20:00
Пољопривредници очајни: Суша нас је уништила

Посљедних недјеља просјечна температура је била 35 степени, а топлотни талас још неће попустити. Суша је уништила кукуруз, а ни друге ратарске културе нису поштеђене. Парцеле обрадивог земљишта на којима се врши силирање немају више квалитетну силажу. Пољопривредници из БИХ позвали су власти да прогласе елементарну непогоду и помогну око јесење сјетве.

Саво Бакајлић, предсједник удружења пољопривредника села Семберије и Мајевице, каже да су пољопривредни произвиђачи у великом проблему. 

“Докрајчила нас је суша, нема квалитета у силажи. Имаћемо у велики проблем јер ће људи распустити сточни фонд, немамо више чиме стоку да хранимо. Министар Кошарац нека се запита шта је потписивао и зашто је толико увоза крај силне домаће производње”, каже Бакајлић.

Зна пољопривредник колико је уложио, а и колико и кад држави вриједи. Тренутној власти вриједиће чим почне предизборна кампања. 

Ни у ФБИХ ситуација није боља. Већина је, као и у Семберији, одустала је од сјетве.

“Суша, рат у Украјини, поскупљења... нема шта нас није задесило. Све то иде преко села и све то село мора да истрпи. Власт мора да помогне јесењу сјетву и прогласи елементарну непогоду. Не само да је прогласити, већ и да исплати штету пољопривредницима. Доста је више обећања, обећање лудом радовање”, каже Јуро Копачевић, предсједник удружења пољопривредника жупаније Посавске.

Суша узима свој данак. Ко има чиме, наводњаваће, ко нема, пропашће. Цијене репроматеријала порасле су више него двоструко, а произвођачку разлику између тржишне цијене ђубриваи и откупне цијене житарица, нема ко да покрије. 

“Тражили смо забрану противградне заштите, немају је ни земље у региону. Од противградне заштите која се неконтролисано испаљује имамо више штете него користи”, напомиње Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара Републике Српске.

Сву муку пољопривредника појешћемо на својим трпезама, а вјетар јесење сјетве однијеће све проблеме до нове јесени. Само је питање, хоће ли тада имати ко да је посије.

(БН/ фото: БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Соко

11.08.2022 18:06

Сваке године њих несто упропасти, киса, суса, град, вјетар, подстицаји...... Дал це икад бити задовољни? Дал це икад престати кукати? Зато им бог и неда, вјецити губитници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2022 20:20

Господине Саво Дали сте хиљаде саопштења без икаквог ефекта. Само дајете повода властима да вас демантује и прича о благостању. Свагдје у свијету пољопривредници протестују на путу и пред владама са тракторима. Можете ли у свакој општини истјерати бар 1 трактор. А предсједник Савеза удружења Маринковић на листи СНСД за изборе. За кога он ради.

Name

Ре

12.08.2022 03:42

Нека је теби дао Бог да имаш! Снобу један...

Name

БАЊА ЛУКА

11.08.2022 18:11

НА ЖАЛОСТ, ПОСЛИЈЕ ШАТОРСКИХ ЦИРКУСА, ПИЈАНКИ И КРКАНЛУКА, УЗ МУЗИЧКО ИЗВОЂЕЊЕ НАЈВЕЋЕГ КРИМИНАЛЦА И АНТИСРБИНА И ВЕЛИКИ БРОЈ ЛАКОВКЕНИХ ПОЉППРИВРЕДНИКА ЈЕ ГЛАСАЛО ЗА ОВУ СЕКТУ СА АНТИНАРОДНИМ КАДРОВИМА.... ЧУЈ КЛОШАРАЦ!?!?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

11.08.2022 18:13

Е моја биједо оканите се тога посла ,кад од тога немате никаквог доприноса само лазна обецања од насе владе и насег манипуланта Додика..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

11.08.2022 19:26

Који је глупан овај Усорац,стручњак спекулативне метеорологије. Забрана употребе противградне заштитите је катастрофа! Против суше се бори са наводњавањем а против града нема одбране без ракета. Ко му је крив што се налапао земље и сад не може то наводњавати ако и планира. Сваки паметан пољопривредник мора да планира и да ради, уз велику помоћ државе на наводњавању, наравно, гдје је то могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љевће

11.08.2022 20:02

Имамо приоритет прво да направимо скијалиште на Мањаћи па онда да размишљамо о наводњавању пољопривредног земљишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељацка политика

12.08.2022 06:04

Доста је висе и вас.Треба вам намирити 25% и вољно.Ви би хтјели 101%.Сваки посао носи ризик,а ви хоцете на сигурно,без ризика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

12.08.2022 08:15

Жалите се генералу(Тити)

Name

Буџетлија

12.08.2022 08:16

Ови што се не баве пољопривредом ,молим да не коментаришу овај чланак.Ако немају решење за ову ситуацију тј.ако немају аргумената да поткрепе своје наводе.

Name

Ови коментатори

13.08.2022 10:24

Који негативно пису за пољопривреднике ,тацно су луди. Дали ви упсте знате ста је пољопривреда.??? Дали ви знате колико то коста??? Дали ви знате килико се ту улози рада и зноја??? Дали знате ,да кад погледате у своје њиве а оно све изгорило ,немозете од бриге да спавате ноцу??? Ста продати,ста користити ла лицну употребу,како и циме доцекати нову сјетву. Ови људи ид тога зиве. Дрзава не помазе ,а господа градјани кукају како им све скупо. Ко није у стању разумјети ,нетреба коментарисати и приспјевати у муку.

ОДГОВОРИТЕ