Одлуком о докапитализацији прекршен закон?

Одлука о докапитализацији РЖР "Љубија" у супротности са Законом о приватизацији, наводе за Герилу извори из Владе Републике Српске.

Република Српска 11.08.2022 | 15:45
Одлуком о докапитализацији прекршен закон?

За свега 15 минута, Скупштина акционара РЖР "Љубија" усвојила је све тачке дневног реда на сједници овог тијела, укључујући и Одлуку о покретању докапитализације РЖР Љубија од 50,7 милиона КМ.

Тако ће власник већинског државног удјела у РЖР "Љубија" постати америчко-канадски конзорцијум СЕ-ГЕДЦ Цорп.

Директор „Љубије“ Станко Вујковић је казао након сједнице да је процес докапитализације у складу са законом и да се емитује номинална вриједност предузећа од 50.777.428 акција, а докапитализатор је дужан да тај износ уплати на посебан рачун РЖР-а.

“Ако се то не деси, нема ништа од докапитализације. Држава као тренутни већински власник задржаће свој пакет акција од неких 40 процената“, рекао је он.

Извор из Владе Републике Српске: Прекршен је Закон о приватизацији, Одлука се може оборити на суду

Извори Гериле из Владе Републике Српске кажу да увођење страног инвеститора у Љубију у потпуности незаконито, те да ће Република Српска имати велике посљедице након данашње одлуке, као ни да Влада није имала ниједно упориште да направи тзв. листу предузећа од стратешког значења, а самим тим ни да скида та предузећа с листе.

Подсјећамо, Влада РС је скинула "Љубију" са листе стратешких предузећа, те је наведено да је то неопходан услов за продају акција предузећа.

„Члан 6 Закона о приватизацији, ни у основном тексту ни у Измјенама и допунама не овлашћује Владу да сачини Одлуку о утврђивању предузећа од стратешког значаја. Влада нема упориште, нема правни основ за доношење ове Одлуке, зато што овај Закон, Члан 6, став 1, набраја области којима послују  предузећа од стратешког значаја. Једна од области је рударство. Према томе, не може ни ставити, ни избацити Љубију са листе стратешких предузећа. Може само да наброји сва предузећа која постоје и да више никада не дира та предузећа, али ипак, поента је да није овлаштена да прави ове листе“, напомиње извор Гериле.

Наш извор додаје да је за ову продају, Закон о приватизацији јасан- неопходна  је одлука Народне скупштине Републике Српске, а у случају покретања било каквог судског поступка, Република Српска ће се наћи пред исплатом велике одштете.

„Влада нема то овлашћење да сама одлучује када је ријеч о стратешким предузећима. Може је овластити  само Закон, а он је није овластио. Он је прозвао области са специфичним циљем да се приватизација предузећа из тих области учини уз сагласност скупштине, на основу посебног приватизационог програма и изузетно директно, што је наведено у Члану 6 Став 2, такође, опет уз сагласност НСРС. Дакле, у сваком случају , Влада нема право да избјегне скупштину када је ријеч о приватизацији предузећа из тих области. Овдје ако се избјегне НС Републике Српске аутоматски ту приватизацију чини незаконитом. Постоји основ и за Уставни суд  и за кривично дјело. Уставни суд ће сигурно рећи да је ова одлука Владе била неуставна и ако се покрене поступак на Уставном суду- ово је одлука која нема правну ваљаност и нема правни основ. Све што се буде урадило на овај начин може бити оборено и може имати правну импликацију поново у симслу штете. Ако  неко нешто исплати, касније ће потраживати то, уз неку камату“, наводи наш извор.

Вукановић: Поднешене кривичне пријаве, а спремне и допуне пријава

Због одлуке о докапитализацији "Љубије", најављене су нове кривичне пријаве.

„Одлука о продаји Љубије у најмању руку је криминална и незаконита и то ће бити предмет нове кривичне пријаве која ће бити допуњена, већ смо је поднијели, али допуњена је сада, против одговорних лица чланова Владе, али и надзорног одбора РЖР Љубија. Јасно је да о овом  Народна скупштина РС није расправљала и да је одлука донесена и нетранспарентно и незаконито. Треба ту, такође, додати да је јавност искључена из овог процеса, да се распродаје све, од Алумине, РЖР Љубија, припрема се Електропривреда, дакле, очито је да ова власт жели да закује посљедње ударце у мртвачки сандук Електропривреде РС, правећи од ње празну љуштуру“, изјавио је за Герилу опозициони посланик Небојша Вукановић.

Додаје и да је споран рејтинг предузећа којег је Влада Републике Српске изабрала директном погодбом.

„Треба рећи да је та фирма која купује, да је она ташна- машна фирма, без икаквих референци, никад се није бавила рударском производњом, основана је прошле године. Има веома скроман промет, треба јој испитати поријекло  новца, одакле се купује. Фирма је само фиктивно регистрована у Петој Авенији, тако да јасно је да се ради о једној великој злоупотреби и криминалном послу за који је најодговорнији премијер Вишковић и министри у његовој марионетској Влади“, додаје Вукановић.

(Герила инфо)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Домагој

11.08.2022 14:01

Енергоинвест и Југославија, ипак и Југославија и Енгергоинвест су слузили другима, за сто су били плацени, назалост и разорени ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЛИX КОНАКОВИЦ

11.08.2022 14:57

НАКОН ИЗБОРА НиП тврди да је договорена коалиција СДА-ХДЗ-СНСД: Расподијелит ће кључне позиције

Name

Ох Ох

11.08.2022 14:05

Фирме у РС исто ко на пијаци распродаја снизење 50 посто само да се ријесе робе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј

11.08.2022 14:13

То су Додикови криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.08.2022 14:53

Како се по том питању не изјасњава нико из власти РС нигдје нема ни Радована ни Зељке а мозда би Назалица могао да нам објасни несто по том питању он је његов портпарол изгледа да је маца појела језике па цуте

Name

Српски интереси

11.08.2022 14:49

То је Милокрадов српски национални интерес за глупаке који га подрзавају и због таквог самовласца и лоповлука којим се бави није заслузио да буде на целу цасног и постеног српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЛЕ 50 %

11.08.2022 16:00

ХАЈДЕ НАВАЛИТЕ РАСПОДАЈА 50 %%%%%%%%%%%%%.. ДАМ. САМО ДА ПРОДАМ ДРЗАВНУ ИМОВИНУ.. СРПСКИ ИНТЕРЕС МИЛОРАД ДОДИГ БУРЛЕ МАМЛАЗ ЗВАНИ ФУКАРА ПИЈАЦАР..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отели вам опет

11.08.2022 17:25

криминалци дрзавну имовину?

Name

Сагитариус

12.08.2022 05:36

Све је ту савршено јасно, за онога ко реално посматра предизборна дешавања у РС, власт губи на предстојећим изборима, и у паници, уз помоћ и подршку домаћих тајкуна милионера, распродаје стратешка предузећа у РС, у покушају да раскрчме и униште оно што до сада нису могли, и да подијеле између себе " плијен", а то што народу у РС предстоји потпуни економски колапс, то власт уопште не занима, народ је за њих бијо и остао колатерална штета, у остваривању њихових интереса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

12.08.2022 07:30

Докапитализација знаци разбојниство,ради тога особа која то ради врси теско кривицно дјело за које це кад тад у затвор на дузе вријеме

ОДГОВОРИТЕ